Amnesty International cere urmărirea penală a celor care au aplicat forța

Interviu cu avocatul Veaceslav Țurcanu
Lucrurile sunt clare pentru noi - in Moldova au loc încălcări foarte grave ale drepturilor omului
Delegaţia Parlamentului European ce s-a aflat în aceste zile la Chişinău, a făcut publice miercuri concluziile sale privind abuzurile poliţiei împotriva tinerilor reţinuţi după protestele de pe 7 aprilie din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului. Marianne Mikko, care a condus aceasta delegatie, a confirmat presei faptul ca tinerii retinuti de politie au fost batuti cu bestialitate, precum si existenta "coridorului mortii", in care protestatarii retinuti au fost batuti cu cruzime. Uniunea Europeană ar trebui sa fie mai exigenta fata de autorităţile de la Chişinău, mai ales dupa actiunile ce au urmat in Moldova dupa alegeri", a declarat Mariane Mikko. "Lucrurile sunt clare pentru noi - in Moldova au loc încălcări foarte grave ale drepturilor omului" este concluzia delegatiei Parlamentului European.
Totodată, delegaţia europeană s-a arătat nedumerită de refuzul preşedintelui, Vladimir Voronin, de a se întîlni cu ea pentru a evalua acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Vom aminti că presa a publicat în aceste zile mărturiile mai multor tineri care susţin că au fost bătuţi cu bestialitate de poliţie. De asemenea, au fost semnalate şi cazuri de viol a tinerelor care au stat în detenţie preventivă. Atît procuratura generală, cît şi Ministerul de Interne au calificat drept eronate aceste afirmaţii. Procuratura a anunţat că a creat o comisie specială care se ocupă de cazurile tinerilor ce s-au plîns că ar fi fost maltrataţi de poliţie, iar Ministerul de Interne a calificat declaraţiile citez: „drept aberatii si dezinformare, lansate cu scopul de a compromite imaginea Ministerului de Interne.

Ce întreprind organizaţiile de profil în legătură cu cazurile de abuz în comisariatele de poliţie, se fac investigaţii separate? La aceste şi alte întrebări il vom ruga să ne răspundă pe avocatul Veaceslav Ţurcanu, reprezentant al organizaţiei Amnesty Internaţional.

Raportul “Moldova. Memorandum: Ingrijorarea Amnesty International privind actiunile politiei in timpul si dupa evenimentele din 7 aprilie 2009 din Chisinau”, publicat pe site-ul www.amnesty.md atesta o situatie inspaimantatoare, spune avocatul Veaceslav Turcan, reprezentant al Amnesty International in Moldova.


Raportul, care a fost prezentat presedintelui Vladimir Voronin, cuprinde 5 capitole: “Aplicare excesiva a fortei de catre colaboratorii politiei dupa demonstratii”, “Aplicarea raspandita a torturii si altor forme de tratament inuman in detentie”, “Lipsa masurilor de protectie a detinutilor”, “Lista diferentierii persoanelor suspectate de comiterea infractiunilor de cele care s-au exprimat pasnic” si “Impiedicarea accesului si executarii obligatiilor avocatilor parlamentari”. Toate aceste aceste 5 capitole sunt insotite de solicitari si recomandari adresate autoritatilor moldovene, a precizat Veaceslav Turcanu. Toate cercetarile si investigatiile necesare pentru intocmirea acestui raport au fost facute de colaboratori ai Amnesty International de la Londra si constituie o proba de netagaduit in sprijinul celor impotriva carora a fost aplicata violenta si tortura, afirma avocatul moldovean.

Amnesty International a documentat mai multe de o suta de astfel de cazuri, a precizat el.

Amnesty International solicita initierea de urgenta unei anchete penale eficiente impotriva colaboratorilor de politie care au aplicat forta impotriva persoanelor retinute dupa evenimentele din 7 aprilie, iar cei care au avut de suferit de urma unui asemenea tratament sa fie despagubiti moral si material de catre autoritatile statului.