PLDM: Soluția morală, alegerile anticipate

Alexandru Tanase

Interviu cu Al. Tănase, vice-președinte al PLD
Aşadar, azi noul Parlament, ales în urma scrutinului de pe 5 aprilie, se convoacă în prima şedinţă. Ea urmează să se desfăşoare la Palatul Republicii, începînd cu ora 10, avînd în vedere că sala de şedinţe a Parlamentului e în reconstrucţie după evenimentele din 7 aprilie. Conform Regulamentului, prima şedinţa va fi condusă de decanul de vîrstă al noului Parlament, adică de cel mai în vîrstă deputat, care şi de această dată e comunistul Ivan Calin.

In cadrul primei sedinte, presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, va prezenta un raport privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. La sedinta vor fi prezenti si membri ai Comisiei Electorale Centrale. De asemeni, se va propune ca timp de 10 zile sa fie formate fractiunile parlamentare şi să fie prezentată lista nominală a acestora. Dupa ce vor fi formate fractiunile parlamentare, deputatii se vor intruni din nou in sedinţă, la care vor alege noua conducere a Parlamentului şi Biroul permanent.

După asta urmează procedura de alegere a Preşedintelui ţării, proces care ar urma să dureze o lună.
Vă reamintim că la alegerile parlamentare din 5 aprilie, au trecut pragul electoral pentru a accede in Parlament, patru formatiuni politice - Partidul Comunistilor din Moldova, care a acumulat 60 de mandate, Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat din Moldova, care au obtinut cîte 15 mandate si Alianta „Moldova Noastra”, cu 11 mandate. Cele trei partide nu recunosc legalitatea acestui scrutin şi insistă asupra unor alegeri anticipate ce ar demonstra, din puctul lor de vedere, frauda din 5 aprilie.

Ce urmează să facă opoziţia, care vor acţiunile ei de mai departe, vom încerca să aflăm de la Alexandru Tănase, vicepreşedinte la Partidul Liberal Democrat din Moldova.


Cele trei partide de opozitie – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra – au convenit luni sa participe la prima sedinta de azi a noului Parlament si vor folosi tribuna Legislativului pentru a puncta un sir de pozitii politice extrem de importante, a declarat pentru Europa Libera primvice-presedintele PLDM, Alexandru Tanase.

“Este prima posibilitate pe care o obtine PLDM si celelalte formatiuni politice de a-si expune punctul de vedere vizavi de alegerile care au avut loc, de corectitudinea lor, vizavi de acele provocari care au fost organizate de partidul comunistilor in data de 7 aprilie, fata de torturarea si asasinarea cetatenilor Republicii Moldova dupa evenimente din 7 aprilie. O alta posibilitate de a supune discutiei aceste subiecte decat intr-un for deliberativ cum este Parlamentul noi deocamdata nu am avut si nu stim dac o vom mai avea”, a precizat Alexandru Tanase. Din alt punct de vedere, a subliniat el, aceasta decizie in nici un caz nu poate fi interpretata ca o recunoastere a legalitatii alegerilor. “Noi in continuare ne bazam pe acele date pe care le avem si afirmam ca alegerile au fost fraudate si ca Parlamentul actual nu este reprezentativ. Ma refer in special la Partidul Comunistilor, deoarece acel numar de 60 de mandate pe care le detin nu este un numar pe care le-ar fi obtinut intr-un scrutin egal si corect, dar este rezultatul unei fraude”, e de parere vicepresedintele PLDM.

Alexandru Tanase a mai declarat ca deputatii PLDM nu vor vota viitorului spicher al Parlamentului si nici nu vor accepta o eventuala propunere privind sefia vreunei comisii Parlamentare sau un post de vicepresedinte al Parlamentului..

PLDM considera ca singura solutie corecta, pragmatica si morala de depasire a actualei crize politice din Moldova sunt alegerile anticipate, care pot fi provocate prin refuzul opozitiei de a participa la alegerea noului presedinte al Republicii Moldova. Vicepresedinteel liberal-democratilor s-a aratat de altfel convins ca deputatii din partea partidului sau nu vor accepta nici un compromis in acest sens cu Partidul Comunistilor.

“Societatea nu va tolera si-i va sanctiona foarte dur pe cei care vor vota un presedinte al Republicii Moldova propus de comunisti. Din aceste motive, noi nu ne temem de anticipate, indiferent care ar putea fi rezultatul alegerilor anticipate, chiar daca s-ar intampla ca opoztia ar acumula mai putin. Ceea ce eu nu cred, deoarece polarizarea societatii s-a produs nu numai spre comunisti, dar si in directie inversa. Dar chiar daca ar fi sa admitem un astfel de scenariu, o batalie pierduta nu inseamnă un razboi pierdut. In cazul de fata, daca s-ar merge la o formula de compromis de genul celuia care a avut loc la 4 aprilie 2005, eu cred ca ar fi dezastrus pentru societate, cred ca ar fi o lovitura dramatica data oamenilor, dupa care nu se stie cati ani vor trebui ca sa-si revina societatea. La societate ma refer, nu la partidele politice”, a accentuat in final Alexandru Tanase.