Sofia: alegeri europene cu o lună înaintea celor legislative

"Moldovenizarea" codului electoral
În Bulgaria alegerile pentru parlamentul european vor avea loc pe data de 7 iunie. 6-7 partide au șanse de a participa la împărțirea celor 17 locuri repartizate țării. Pragul este stabilit la 5,88 de procente din voturi. Aceasta înseamnă că pentru a trimite un deputat la Strasbourg vor fi necesare aproximativ 120 000 de voturi.

Favoriții cursei sînt centriștii din noul partid „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, presscurtat GHERB, condus de primarul Sofiei ex-generalul de poliție Boiko Borisov. Ei speră să obțină 6-7 mandate. Urmează Partidul socialist, fost comunist, Miscarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, Coaliția albastră – o alianța a dreptei tradiționale, și ultranaționaliștii din „Ataca”.

Interesul fața de aceste alegeri însă este foarte mic. Dacă nu se întămplă ceva neprevăzut participarea la vot va putea fi sub 35 de procente. Partidele politice privesc scrutinul din 7 iunie în primul rînd ca o repetiție generală pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe data de 5 iulie.

O campanie specific europeană nici nu a început. Problemele Uniunii sînd departe nu numai de alegătorul bulgar de rînd dar și de liderii politici. Uniunea Europeană și instituțiile sale sînt privite la Sofia ca o sursă de subvenții, greu de obținut și un judecător suprem menit să lupte contra corupției și crimei organizate în condițiile în care justiția națională nu face fața păroblemelor.

Interesul fața de scrutinul european se menține totuși înalt datorita campaniei duse din culise împotrivă dreptei tradiționale. Pentru a împiedica restabilirea unității fostei UFD care împreună cu centriștii din GHERB va putea deveni o alternativă la alianța foștilor comuniști cu turcii, a fost inițial ridicat pragul electoral pentru coaliții de la 4 la 8 procente iar în ultimele zile au apărut probleme pentru înregistrarea UFD la Comisia electorala centrală. Reacția alegătorilor la încercarea de a fi „moldovenizate” alegerile însă va putea fi contrara așteptărilor. Ultimele anchete arată că în loc să scadă, popularitatea Coaliției albastre este în creștere.