Plăţile informale - o practică abuzivă

În lipsa unui mecanism eficient de funcţionare a sistemului de invăţămînt povara financiară din şcoli a fost pusă pe umerii părinţilor
Maria Roşu din satul Scumpia, raionul Făleşti creşte şase copii, dintre care patru învaţă la şcoală. Asa cum spune chiar ea, de ani buni se tot plînge prin diferite instanţe că învăţătorii le-ar încală copiilor săi dreptul la educaţie. Şi asta pentru că îi obligă să plătească anumite taxe pentru nevoile şcolii. “Toate dirigintele la copiii mei spun să dau bani, că toţi au plătit şi numai ai mei au rămas. Da eu nu am de unde să plătesc. Eu nu am cu ce să-i încalţ, îi trimit aşa cum pot. Am scris odată la Ministerul Educaţiei că învăţătoarea de clasele primare a băiatului ista care amu îi îi clasa a 7 îl trimitea acasă ba să aducă un cerşaf, ba o batistă, ba lut verde pe timp de iarnă, da eu de unde puteam să dau? Am fost chemată la Primărie, poliţistul era trimis acasă la mine să îmi pună cătuşele pe mîini, că de ce am scris la Minister?”

Unul dintre copiii Mariei, care se numeşte Mihai şi are 12 ani, povesteşte că recent ar fi fost trimis de dirigintă acasă, în timpul orelor, să aducă 250 de lei pe încălzire şi fondul şcolii. "I-am spus că noi suntem patru în familie care învăţăm la şcoală şi nu avem de unde plăti, dar ea a zis că directoarea şcolii a zis că toţi copiii trebuie să aducem bani.” Mihai spune că sub aceste presiuni a fost nevoit să abandoneze şcoala. Şi alţi elevi de la Scumpia ne-au confirmat că la liceul din sat s-ar percepe obligatoriu taxe pentru necesităţile institutiei: ”Învăţătoarea spune că trebuie să dăm bani, noi cerem de la mama şi îi transmitem dirigintei, iar ea dă banii directoarei. Dacă nu plătim atunci ne scade notele, strigă la noi că nu vrem să dăm bani, dar de şcoală ne folosim.”

Directoarea liceului din Scumpia, Larisa Lucic ne-a explicat că “din banii primiţi nici un bănuţ nu revine profesorilor. Asta e o sumă foarte mică în comparaţie cu ceea ce ne alocă Primăria, fiindcă aşa a convenit Adunarea părinţilor la sfărşitul anului. La noi taxa se plăteşte odată pe an şi rămîne neschimbată - de 50 de lei. La noi nu se măreşte taxa în dependenţă de valută, aşa cum se face în alte şcoli. Dacă cineva din copii nu are de unde plăti, nu e obligat. Noi avem listele, nimeni nu-i impune.”



Cazul lui Mihai a ajuns în atenţia avocatului copilului de la Centrul pentru Drepturile Omului, Tamara Plămădeală, care urmare a unei vizite la Scumpia a constatat că asemenea practici ar duce la discriminare şi ar viola dreptul la educaţie, întrucît Constituţia RM garantează fiecărui copil învatamînt obligator si gratuit. Tamara Plămădeală: ”Nici nu este prevăzut în lege ca copiii să plătească fondurile şcolare. S-au creat nişte Asociaţii obşteşti care se ocupă de asta. Dacă părinţii vor benevol să contribuie, nu au decît să dea bani. Dar nu elevii trebuie să adune banii. Şi nici părinţii nu trebuie obligaţi . Mai rău, sunt cazuri cînd copiii sunt discriminaţi că nu au contribuit şi atunci se iscă ură între elevi, că de ce unul a plătit fondul şcolii, iar altul nu. “

Tamara Plămădeală spune că a întîlnit asemenea cazuri şi în alte şcoli. Drept urmare, adaugă avocata copilului din Moldova, a propus Ministerului Educaţiei un set de recomandări de natură să pună capăt acestor practici vicioase şi abuzive. Un studiu de acum doi ani al Centrului de Cercetări Sociologice şi Studii de Piaţă din Moldova arăta că în fiecare an părinţii cheltuie cu aşa-numitele „plăţi informale”, adică necontabilizate, aproape un miliard şapte sute de milioane de lei, o sumă aproape egală cu bugetul de stat pentru învăţămînt. Autorii studiului au atras atunci atenţia că fiecare al doilea părinte a sesizat diverse forme de presiuni exercitate de profesori cu scopul de a obţine anumite plăti, iar Ministerul Educaţiei a calificat aceste cazuri drept acte de corupţie. Cu toate acestea, pînă acum carul nu s-a mişcat prea mult din loc, întrucît, atrag atenţia mai mulţi experţi independenţi, astfel de plăţi sunt achitate în lipsa unui mecanism eficient de funcţionare a sistemului de invăţămînt. Şi asta pentru că, asa cum concluzionează experţii, în timp ce Constituţia garantează învăţîmîntul obligatoriu gratuit, de facto povară financiară din şcoli a fost demult pusă pe umerii părinţilor.