Peste 90 de mii de șomeri caută de lucru

Biroul Naţional de Statistică a prezentat primele date oficiale privind numărul şomerilor înregistraţi din acest an. Acesta a trecut baremul de 90 de mii şi e în creştere cu aproape 24 de mii în comparaţie, de exemplu, cu primele luni ale anului trecut. Cei mai afectaţi de şomaj sunt orăşenii. Ei constituie mai bine de jumătate dintre cei care au rămas fără locuri de muncă. De asemeni, criza economică a afectat în mare măsură bărbaţii, numărul celor rămaşi fără serviciu e de aproape 64 de procente.

La Oficiul pentru şomeri din sectorul Centru al capitalei am discutat recent cu o doamnă care mi-a povestit că de mai multe săptămîni îşi caută un job. Mi-a zis că se numeşte Eleonora, în vîrstă de 30 de ani şi că a lucrat economistă la o firmă privată, care şi-ar fi oprit activitatea fiind lovită de criza globală. “Ne-au disponibilizat din cauza crizei.”adaugă Eleonora. Ea a spus că, între timp, bătătorind pragurile mai multor companii a remarcat o criză acută de locuri vacante: ”sunt multe persoane care au rămas fără lucru. Am fost la cîteva interviuri cu angajatori şi am văzut cozi la angajare. Concurenţa pe piaţa muncii e foarte mare. Cred că va fi greu să îmi găsesc de lucru, chiar dacă am experienţă în economie mai mare de cinci ani. ”Dacă nu va reuşi să se angajeze în cel mult o lună, a mai spus Eleonora, se va înregistra la oficiul forţei de muncă pentru a primi ajutor de şomaj, astfel încît să poată supravieţui.

O altă doamnă rămasă fără slujbă se numeşte Svetlana, trecută de 50 de ani. Ea spune că îşi caută de lucru de două luni, însă deocamdată zadarnic. Femeia a lucrat la o întreprindere textilă din Chişinău, unul dintre sectoarele economiei cel mai grav afectate de criză. Însă, precizează Svetlana nu atît criza ar fi de vină, cît acţiunile ineficiente ale autorităţilor care, în opinia ei, nu ar fi încurajat mediul de afaceri şi investiţiile. Svetlana poveşteşte că experienţa în domeniu nu o ajută nicicum pe timp de criză. Însă, un tînăr pe care îl întîlnesc la Centrul de Informare a pieţii muncii din Moldova, care de patru luni îşi caută un job, spune că, dimpotrivă, în cazul său patronii ar fi invocat anume lipsa de experienţă: ”Dar de unde să acumulăm experienţă dacă nimeni nu ne angajează? Zadarnic bat drumul de la un patron la altul. Criza globală se resimte, pentru că nici locuri vacante nu mai sunt.”

Experţii independenţi sunt de părere că, totuşi datele oficiale nu ar reflecta nici pe departe realitatea, întrucît, potrivit lor, numărul cererilor pentru un loc de muncă ar fi crescut trei ori în primele patru luni, în timp ce locuri vacante ar fi cu 40 la sută mai puţine.