Sonia Sotomayor - primul judecător hispanic nominalizat pentru Tribunalul Suprem

Barack Obama o prezintă presei pe Sonia Sotomayor

Preşedintele Obama îi ia prin surprindere pe congressmenii republicani
Presedintele Statelor Unite Barack Obama a luat una dintre deciziile majore ale mandatului sau, numind-o pe Sonia Sotomayor judecator la Tribunalul Suprem. Judecatoarea Sonia Sotomayor nu este aducatoare de consens politic. Republicanii o considera, intre candidatii potentiali, unul dintre juristii cu vederi de stinga. Pe de alta parte, observatorii politici cred ca presedintele a facut o mutare politica inteligenta, optind pentru un hispanic – cea mai numeroasa minoritate, neavind pina acum un reprezentant in Tribunalul Suprem.

Judecatoarea se identifica si cu patura nevoiasa, crescind fara tata – de la virsta de noua ani—in locuinte pentru saraci, din Bronx. Efectuind numirea intr-o perioada de vacanta a Congresului, cind multi lideri ai forului legislativ sint in circumscriptii sau in strainatate, Obama i-a luat pe republicani prin surprindere. Sotomayor s-a aflat la Casa Alba joia trecuta timp de sapte ore, fara ca presa sa afle si sa relateze. Presedintele a intervievat-o pe judecatoare circa o ora si –spun consilierii—a fost impresionat de experienta si capacitatea ei.

Grupari conservatoare vor incerca sa convinga, in perioada de confirmare, ca judecatoarea este de stinga si facind-o vor incerca sa gaseasca argumente pentru refacerea coeziunii dreptei. Obama intelege asta. Democratilor le place ca judecatorul David Souter va fi inlocuit de o hispanica si vor depune eforturi serioase pentru ca aceasta sa fie confirmata.

Exista un precedent. Cind Sotomayor a fost confirmata in calitate de judecator la Curtea de Apel, senatorii republicani Bill Frist si Rick Santorum – ambii oponenti ai dreptului la avort –au votat pentru confirmare. Democratii sustin ca judecatoarea nu a avut decizii care sa stirneasca minia conservatorilor. In privinta avortului, ea se pronunta pentru neamestecul puterii judecatoresti. Intr-adevar in 17 ani de activitate judecatoreasca, Sotomayor nu a formulat nici o opinie cu privire la chestiunea avorturilor.

Public Casa Alba nu anticipeaza o batalie cu republicanii, pentru confirmarea judecatoarei. Intre calcule se poate numara si faptul ca acestora le va fi greu sa se coalizeze impotriva primului hispanic, numit judecator la Tribunalul Suprem.