Kate, voluntara americană de la Volovița

Kate a ajuns in satul Voloviţa, raionul Soroca, prin intermediul Corpului Păcii, care a adus în Moldova primul grup de voluntari in 1993. Pe perioada a doi ani, voluntarii americani aplică proiecte de educaţie şi sănătate şi îi învaţă pe moldoveni cum să administreze corect o afacere. Kate, voluntara americană de 22 de ani, spune că deseori cîntă despre Voloviţa - satul în care a poposit cu aproape doi ani în urmă, încercînd să îi ajute pe localnici să iasă din dificultăţi: „oamenii au fost primitori şi am remarcat că lumea vrea să facă o schimbare, dar nu ştiu cum să înceapă... M-a impresionat voinţa oamenilor de aici.”
Ţăranii de la Voloviţa spun că se consideră printre norocoşi avînd în satul lor o voluntară din Statele Unite: „am primit-o foarte bine, cu mare drag. Este o fetiţă tare plăcută.” „Privilegiul nostru că ea îi învaţă pe copiii noştri limba engleză. E primitoare şi înţelegătoare.”

Deşi satul aproape că nu are infrastructură, Kate zice că s-ar fi obişnuit deja cu traiul din provincie: „Avem doi porci, o grădină, sotche la marhginea satului. Am fost la prăşit şi am gătit sarmale, tot ce trebuie să facă o gospodină din Moldova.” Am discutat cu Kate la Casa de Cultură de la Voloviţa, unde, alături de formaţia folclorică din localitate, susţinea un concert pentru copii: „femeile din formaţia Flori de noroc m-au primit şi m-au învăţat cum să cînt, să croşetez, să lucrez în grădină.” Kate spune că astfel şi-a extins activităţile de voluntariat, mai tot timpul fiind implicată în fel de fel de spectacole pe scena satului, dar şi în proiectele sale care ar fi prins deja rădăcini la Voloviţa: „Am reuşit să fac cunoştinţă cu mulţi oameni buni, să fac legătură cu mai multe persoane şi ne-a reuşit să aplicăm nişte proiecte. Un grup de femei cresc iepuri şi le-am învăţat cum ar putea scoate un venit adăugător din asta. Apoi am cumpărat stupi la şcoală şi îi învăţăm pe elevi să facă business din apicultură. Totodată, ţin cursuri de engleză la şcoală şi organizez o tabără de vară pentru femeile din Soroca.”