Cazul Valeriu Boboc

Valeriu Boboc

Noi detalii in dosarul lui Valeriu Boboc, tînărul de 23 de ani, decedat la protestele de după alegeri, în noaptea de 7 spre 8 aprilie.
Avocatul Valeriu Pleşca susţine că una dintre persoanele reţinute în noaptea de 7 spre 8 aprilie, ar fi depus mărturii despre decesul lui Valeriu Boboc. „Valeriu Boboc stătea paşnic lîngă Arca din Piaţa Marii Adunări Naţionale, după miezul nopţii, aproximativ la ora 1, unde se aflau mai mulţi tineri care urmăreau ce se petrece la tribună. În acest timp au fost înconjuraţi de colaboratorii poliţiei, pe de o parte din serviciile speciale, în măşti, echipamente speciale, înarmaţi şi dotaţi, pe de altă parte, cei care stăteau în paza Guvernului, cu căşti şi apărătoare, înarmaţi, şi alţii, îmbrăcaţi în civil, tot înarmaţi. Au fost încercuiţi aproximativ 50 de persoane. Valeriu i-a zis martorului să stea liniştit, că poliţiştii nu le vor face nimic. Însă poliţiştii au început să împuşte şi strigau la toate persoanele care se aflau în acel loc să se culce la pămînt. Apoi au fost loviţi cu picioarele, bastoanele de cauciuc, automatele, peste diferite regiuni ale corpului, luaţi şi aruncaţi unul peste altul în remorci. Băieţii erau plini de sînge. Valeriu Boboc era lovit şi corpul lui doar balansa. A fost lovit vreo 10-15 min.”

Vanu Jereghi
Pentru protecţia martorului a fost înaintată o cerere la Curtea Europeană de la Strasbourg, spune directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi: „Martorul a fost pînă pe 1 iunie sub un pericol major. A fost căutat la domiciliu de persoane necunoscute, telefonat de pe numere necunoscute. Pentru a fi în siguranţă el a fost nevoit să se ascundă”.

Avocaţii au mai precizat că, în urma mai multor solicitări, a obţinut certificatul medical, prin care se constată că Valeriu Boboc a decedat după ce s-ar fi intoxicat cu o substanţă necunoscută şi că au fost atestate vătămări corporale grave, periculoase pentru viaţă. Părinţii lui Valeriu, Ala şi Victor Boboc spun că vor insista ca Procuratura să efectueze o nouă expertiză medico-legală cu participarea experţilor internaţionali.


Ala Boboc: „Vrem să se afle adevărul. L-au bătut ca pe un cîine şi l-au ucis. Se văd loviturile”. Victor Boboc: „Dacă nu se găsesc personele vinovate, atunci răspundere ar trebui să poarte statul, pentru că a luat viaţa băiatului meu şi a lăsat singur un nepot.”

Părinţii lui Valeriu Boboc acuză procurorii de tergiversarea urmăririi penale. Dar purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Generale, Maria Vieru afirmă că, dimpotrivă, acum s-ar aştepta răspuns de la Uniunea Europeană, căreia i s-a cerut un expert medico-legal pentru efectuarea unei noi expertize. Vieru a refuzat să ne ofere alte detalii: „Procuratura va analiza declaraţiile avocaţilor şi va expune poziţia mai tîrziu”.

Bjorn Halvarsson, consilierul reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Miszei, ne-a spus că ar fi nevoie de timp pînă UE îşi va trimite un expert medico legal într-un caz particular: „Am luat legătura cu Procuratura Generală şi cu avocaţii succesori de drept ai părţii vătămate ca să aflăm ce întrebări vor fi puse expertului internaţional. Acum încercăm să aflăm dacă e posibil să găsim un astfel de expert. Ar trebui să concretizăm statutul său în comisie şi asta va lua timp. Întrucît cazul lui Valeriu Boboc e de importanţă publică, expertul ar trebui să fie cu reputaţie ca să nu apară lipsa de înceredere. Cred că va lua timp şi problema financiară. Cine va plăti acest expert? Totuşi UE nu oferă sprijin juridic în cazuri particulare. Așa că va trebui să identificăm mecanismele”.

Părinţii lui Valeriu Boboc spun că vor folosi toate pîrghiile juridice ca să dovedească că fiul lor, totuşi, a fost ucis la proteste de către reprezentanţi ai structurilor de forţă. Precizăm că Procuratura generală a confirmat recent 4 cazuri de aplicare a torturii de către organele de forţă la protestele de după alegeri, printre care Valeriu Boboc nu se regăseşte.