Guvernul trebuie să asigure corectitudinea procesului electoral

Igor Munteanu

Interviu cu Igor Munteanu, director IDIS
Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte azi în plen pentru a audia şi, eventual, adopta componenţa unui nou Cabinet de Miniştri ce va fi propusă deputaţilor de premierul desemnat, Zinaida Greceanîi. Candidatura acesteia a fost propusă de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, după ce săptămâna trecută n-a reuşit să convingă opoziţia s-o voteze în funcţia de şef al statului.

Surprize nu sunt de aşteptat – comuniştii deţin suficiente mandate pentru a instala un nou Guvern, care tot cel vechi va rămâne, judecând după lista viitorilor miniştri ce s-a strecurat ieri în presa de la Chişinău. Astfel, doar Iacob Timciuc, fost ministru al Energeticii şi ambasador al Republicii Moldova în China, ar urma să-l înlocuiască pe Valentin Guznac în fotoliul de ministru al Administraţiei Publice Locale, iar Mihail Barbulat, fost şef al misiunii diplomatice moldoveneşti din Turcia şi, anterior, şef al Serviciului de Protocol la Preşedinţie, va ocupa postul vacant de mai multă vreme de ministru al Culturii.

Zinainda Greceanîi însăşi declara săptămâna trecută că nu intenţionează să modifice substanţial componenţa echipei sale, la fel cum spunea că printre priorităţile noului Executiv va rămâne achitarea la timp a pensiilor si salariilor, precum şi a tuturor plaţilor sociale, indiferent de condiţiile dificile în care urmează să-şi desfăşoare activitatea Guvernul.

A fost sau nu nevoie ca un nou Guvern să fie numit până la alegerile parlamentare anticipate? Ce ar putea el schimba, odată ce echipa a rămas aceeaşi? Sunt câteva întrebări la care îl vom ruga să ne răspundă pe Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale “Viitorul”.


Europa Liberă: D-le Munteanu, era necesar un nou Guvern in conditiile in care se merge pe varianta unor alegeri foarte apropiate?

Igor Munteanu: Nu era necesar un alt Guvern, era necesar insa de confirmat autoritatea doamnei Zinaida Greceanii in functia de prim-ministru. Si, evident, nimeni nici nu-si face iluzii in privinta unui program de guvernare intr-o perioada extrem de limitata si tulbure. Cel mai important pentru acest Guvern este sa asigure corectitudinea procesului electoral, chiar daca aceasta este responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale, dar trebuie sa faca in asa fel incat asupra acestui Guvern sa nu planeze suspiciunea implicarii intregului Guvern in alegeri de partea unui singur partid. Pentru ca acest lucru va fi calificat ca folosire a resurselor administrative si va arata foarte urat in lumina experientei alegerilor din primavara anului 2009.

Europa Liberă: Si credeti ca va reusi noul Guvern sa pastreze aceasta distanta fata de toti actorii electorali?

Igor Munteanu: Cu siguranta nu va reusi, pentru ca traditia tuturor guvernelor de dupa ’91 a fost sa se amestece foarte puternic in viata electorala. Mai ales aceasta traditie a fost reconfirmata dupa 2001. Din pacate Zinaida Greceanii a fost si candidat si prim-ministru, fara a se degreva din functie. Acelasi lucru s-a intamplat si cu toti ministrii Cabinetului pe care ea la condus. In aceste conditii evident ca un rol foarte important il va juca OSCE / ODIHR si observatorii internationali, dar de asemenea si prestanta partidelor politice care sunt interesate ca acest lucru sa nu se intample.

Europa Liberă: D-le Munteanu, dar in acest sens, avand in vedere ca a mai ramas foarte putin timp pana la alegerile anticipate, are vreo sansa noul Guvern sa gestioneze criza economica prin care trece acum Moldova? Asta avand in vedere, cum ati spus si Dvs, sa se ocupe si de procesul electoral?

Igor Munteanu: Criza economica nu prea are treaba cu actualul Guvern. Pentru ca, din pacate, instrumentele pe care le are la dispozitie sunt foarte necorespunzatoare. Acel comitet, sau comisie anticriza, care urma sa fie infiintata inca de la inceputul anului, cand au aparut primele simptome ale bolii, nu a fost constituit si nu exista o claritate asupra solutiilor pe care vrea sa le propuna. Cele ce-au fost aruncate, intr-un moment de reculegere, de catre seful statului nu prea seamana a masuri serioase anticriza. Acest consiliu trebuie sa fie reprezentativ si sa aiba suficienta autoritate ca sa propuna solutii pe termen mediu si lung, nu pe termen foarte scurt. In al doilea rand, negoecierile cu Fondul Monetar International au esuat. Guvernul prea are de ales. Trebuie sa dea salarii, fondul pentru salarii se va imputina pe zi ce trece si, respectiv, Guvernul nu are altceva decat sa protejeze stabilitatea procesului de organizare a alegerilor. Alte solutii macro nu prea are la dispozitie.

Europa Liberă: Suntem intr-o situatie inedita si putem usor presupune ca criza politica va mai dura. S-ar putea sa nu se rezolve odata cu primul tur a alegerilor anticipate. In aceste conditii, poate Executivul exercita actul guvernarii fara un legislativ functional? Exista mecanismele legale care sa-i ofere suficienta putere de decizie?

Igor Munteanu: Pai, caracterul unui Guvern care asteapta legitimitatea dupa alegeri nu va fi contestat. Va putea lua decizii administrative si trebuie sa asigure oricum coerenta functionarii agentilor executivi, a ministerelor. Fara Parlament, un guvern poate s-o duca destul de bine, pentru ca poate sa emita ordonante de urgenta. Anumite lucruri imporatante, cum ar rectificarea Legii bugetului, asta este singura problema pe care nu poate s-o faca de unul singur. In lipsa Parlamentului Guvenul poate insa sa indeplineasca o gramada de atributii, fara ca sa fie deranjat de faptul ca nu exista un Parlament. Totul depinde insa de profesionalismul serviciului public gestionat de catre acest Guvern Greceanii si de neimplicarea sa in procesul electoral.

Europa Liberă: D-le Munteanu, dar cum s-ar fi putut proceda altfel in aceasta situatie? Exista vreo alternativa?

Igor Munteanu: Alternativa ar fi fost daca s-ar fi votat seful statului si atunci s-ar fi intrat in procedura de organizare sau de stabilire a tuturor autoritatilor de stat. Acest lucru nu s-a intamplat din motivele pe care le stiti foarte bine. Acel cadru de dialog politic intre opozitie si partidul de guvernamant a fost torpilat din toate puterile de catre seful statului, care nu a dorit sa faca nici o concesie. In lipsa acestui cadru de dialog politic, existenta unui Guvern cu mandat limitat, restrictionat pana la data alegerilor, este singura posibilitate la care am avut acces. Partidele de opozitie propun in continuare niste modificari esentiale a Codului electoral. Dar nu stiu daca Parlamentul si, evident, majoritatea parlamentara, va accepta aceste modificari care presupun modificarea esentiala a regulilor de joc. Codul electoral este insa doar unul din obiectivele pe care si le propun partidele. Sunt si alte schimbari, legate de Legea bugetului. Sunt si alte schimbari, de exemplu Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat ar dori sa initieze sau sa promoveze niste schimbari legate de functionarea administratiilor locale. Nu stiu insa daca aceste lucruri vor fi aprobate la sedinta de astazi, pentru ca o data cu mandatul pe care il are acest Guvern Greceanii de organizare a alegerilor, cred ca toate celelalte prioritati vor fi iradiate de pe agenda discutiilor legislative.