OSCE va monitoriza alegerile legislative din Bulgaria

Organizaţia cu sediul la Viena este îngrijorată de modificarea legii electorale cu doar două luni înainte de scrutin
La doi ani și jumătate de la intrarea în Uniunea Europeană, Bulgaria a ajuns în situația unor foste republici sovietice în curs de democratizare, precum Moldova, după ce Organizația pentru Securitate și Cooperare din Europa /OSCE/ a decis să trimită o misiune de monitorizare care să urmărească desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 iulie.

Mai multe partide și organizații nonguvernamentale sînt îngrijorate de climatul politic în ajunul scrutinului, și de un posibil comerț cu voturi. Misiunea OSCE va formula aprecieri despre mersul campaniei și respectarea legii electorale, situația în regiunile mixte și va putea vizita secţii de vot în ziua alegerilor. Componența grupului de observatori va fi stabilită în următoarele zile.

O delegaţie a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE a monitorizat pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European din România şi din alte 14 state membre ale Uniunii. Scopul și motivele misiunii însă au avut un character tehnic și nu au avut nimic de a face cu corectitudinea scrutinului.

În ultimul raport al organizației „Transparancy International” se arată că între 16 și 17% din voturile în ultimele alegeri europene în Bulgaria au fost cumpărate sau controlate. În ajunul scrutinului purtatorul de cuvînt al Comisiei Europene, Marc Gray a menționat gravitatea problemei.

OSCE a apreciat în ultimul său raport că modificarea legii electorale în Bulgaria cu numai două luni înăinte de alegeri, vine în contradicție cu bunele practici internaționale. Problemele înregistrării pentru alegeri a Coaliției albastre pun sub semnul întrebării imparțialitatea Comisiei Centrale eEectorale. Printre candidații majoritari la mandatul de deputați se află persoane anchetate pentru infracțiuni grave care vor putea obține imunitate. O altă problema a votului majoritar este numărul diferit de alegători, de pănă la 5 ori, care participă la alegerea unui deputat în diferitele regiuni.

Opoziția de dreaptă și centriștii au salutat decizia OSCE. Socialiștii și aliații lor și-au acuzat adversarii că denigrează țara în scopuri politice.