Curtea Constituţională deschide calea alegerilor anticipate

Curtea Constituţională

CC respinge sesizarea AMN de a examina cumulul de funcţii exercitate de Vladimir Voronin
După ce preşedintele Republicii Moldova nu a fost ales de 2 ori, Constitutia spune că parlamentul trebuie dizolvat şi se organizează alegeri anticipate. Potrivit normelor în vigoare Curtea Constitutionala este cea care stabileşte în mod oficial dacă există circumstanţele necesare pentru dizolvarea legislativului. Chiar dacă toată lumea s-a convins că parlamentul nu a reuşit să aleagă, din două tentative, şeful statului, Vladimir Voronin nu are decît să decidă asupra zilei de dizolvare din care rezultă apoi ziua cînd se vor desfăşura alegerile anticipate.

Judecătoare Elena Safaleru: "Potrivit legii supreme, şeful statului nu numai ca este in drept sa dizolve parlamentul, dar are si obligatia de a proceda astfel. Neparticiparea celor 41 de deputati din fractiunile de opozitie la alegerile ordinare pentru functia de presedinte, constituie obstrucţie si atrage dupa sine cosecintele prevazute de Constitutie".

În debutul şedinţei de astăzi reprezentantul partidului Alianţa Moldova Noastra a solicitat curţii sa se pronunţe intai asupra sesizarii depuse de AMN prinvind incompatibilitatea functiei de preşedinte al ţării cu cea de preşedinte al Parlamentului exercitate de Voronin. Curtea a respins sesizarea formaţiunii parlamentare de opoziţie, cu promisiunea că va reveni la ea pe durata celor 6 luni regulamentare pe care le are la dispoziţie.