BRIC - organizaţie economică înfiinţată de Brazilia, Rusia, India şi China

Cele 4 economii emergente au planuri ambiţioase
Brazilia, Rusia, India si China au format un grup, prescurtat BRIC, care a fost lasat la reuniunea la virf a liderilor celor 4 ţări, de la Ekaterinenburg, din Rusia. Cele 4 ţări fac parte din grupul asa numitelor ţări cu economii emergente si economiile celor 4 ţări totalizeaza 15 la suta din produsul economic al lumii.

Potrivit expertilor de la firma Goldman Sachs, cele 4 ţări ar putea in viitorii 20 de ani sa depăsească valoarea economiilor din tarile din grupul celor 7 tari puternic industrializate. Acest lucru s-ar putea intimpla, spun expertii, tocmai datorita actualei crize economice globale. In timp ce tările occidentale, toate, inregistreaza in aceasta perioada scaderi economice, cele 4 tari BRIC continua o crestere – chiar daca mult mai modesta decit in perioada trecuta.

Ce impact ar putea avea, pe plan politic formarea acestei noi organizatii ? Paul Biszko este expert in pieţele in dezvoltare la Toronto si crede ca impactul poate fi semnificativ: "Cred ca din perspectiva politica este important ca liderii celor 4 ţari, cele mai mari, cu economii emergente, se aduna laolaltă. Cred ca actuala criza i-a apropiat mai mult şi că au ajuns la concluzia ca impreuna ar putea căuta cai alternative la evolutiile actuale de pe pieţele ţărilor dezvoltate".

Mai mult, cele 4 ţări doresc refomarea Fondului Monetar International, susţinînd că au cuvint prea puţin important in cadrul organizatiei. Brazilia si India, aminteste coprespondenta nostra, au o greutate a votului mai mică decit o are, bunăoară, Olanda. Ţările in curs de dezvoltare doresc cu tarie să modifice aceasta „balanta” a puterii si toate patru au anunţat că vor să cumpere bonduri din cele ce vor fi in curind emise de FMI.

Cele 4 ţări doresc, de asemenea, sa işi diversifice rezerva naţională şi sa nu se mai raporteze numai la dolar, susţinind că, datorita actualei crize si a masurilor luate, valoarea dolarului ar putea sa scadă şi implicit a rezervelor lor.

Ce altceva ar putea avea in comun aceste 4 ţări ?

Profesorul american Michael Bernstam de la Hoover Institution crede ca gradul de dezvoltare al acestor economii este atit de diferit încit nu se poate vorbi despre o organizatie si mai degraba despre o marca ce poate sa sune bine. China, in opinia expertului american, este „fabricantul lumii”, Rusia si Brazilia sint mari exportatori de materii prime, iar India ofera cele mai ieftine servicii in domeniul tehnologiei. Expertii de la Goldman Sachs mai cred si ca economiile Braziliei si Rusiei vor suferi mari pierderi ca urmare a actualei crize, de peste 7, 5 procente.

Gernot Nerb, este un expert economic din Germania, de la Munchen si el vede chiar un conflict economic intre aceste 4 ţări: "In timp ce Rusia si Brazilia sint mari furnizoare de materii prime, interesele celor 4 diferă la un moment dat. China si India ar dori, firesc, preţuri cît mai mici pentru materiile prime, Rusia si Brazilia, cit mai mari. Asa incit eu văd anumite conflicte aici.".

Chiar Konstantin Kosaciov, preşedintele comitetului pentru relatii externe din Duma de stat de la Moscova, crede ca, din perspectiva Rusiei, mult mai importanta este structura numita „Cooperarea de la Shaghai”, care si ea se desfasoara la Ekaterinenburg şi care aduce laolaltă tările Asiei Centrale, Rusia, China, iar Iranul şi Afganistanul au statut de observator. Kosaciov a declarat ca grupul BRIC este mai degraba un slogan, decit o organizatie, in timp ce Cooperarea de la Shanghai are o structura şi ar putea deveni chiar o structura militara, fiind concentrata nu pe problemele economice, ci pe cele de securitate.