Reacții îngrijorate față de lipsa de transparență în contractarea împrumutului rus

Vlad Filat: „Incălcare a normelor legale și șantaj politic”
PD si PLDM se arata ingrijorate ca R. Moldova ar avea de suferit pe plan financiar, daca va contracta de la Federația Rusă creditul de 500 de milioane de dolari, cerut de presedintele Voronin. Ingrijorarile acestor formatiuni politice sunt legate mai ales de lipsa de transparenta a conditiilor de contractare a imprumutului.

Noul lider al PD, ex-presedinte al Parlamentului Marian Lupu crede ca asistenta financiara propusa de Federația Rusă este binevenita, dar atrage atentia ca R. Moldova nu dispune de posibilitati reale de intoarcere a unui imprumut substantial pe termen scurt.
Marian Lupu: „Sa nu uitam ca R. Moldova nu trebuie sa devina din ce in ce mai vulnerabila in contextul dependentei financiare si respectiv vulnerabilitatii la compartimentul suveranitate economica si financiare in contextul relatiilor externe. Din momentul in care acest credit nu este unul concesional, noi riscam foarte mult, tara risca, sistemul financiar, sistemul de finante publice risca sa ajunga la un nivel critic de indatorare. Este o povara extraordinara financiara si ne pune intr-o zona de pericol financiar si economic”. In conditiile minime de transparenta ale discutiilor purtate de seful statului la Moscova pe marginea obtinerii unui imprumut, Marian Lupu s-a intrebat retoric la conferinta de presa daca aceasta actiune poarta caracter electoral.

Presedintele PLDM, Vlad Filat se arata mult mai categoric in aceasta privinta si spune ca discutiile pe marginea obtinerii creditului s-au facut cu incalcarea normelor legale. Vlad Filat: „Hotararile cu privire la imprumuturile de stat externe se adopta de catre Parlament. Este exercitat daca doriti si un santaj politic asupra alegatorilor R. Moldova, cum ar fi: veti vota cu comunistii urmeaza sa primim banii promisi, daca nu veti vota, va fi ca de obicei instabilitate si nu va fi claritate.”


PLDM si PD solicita transparenta in privinta conditiilor de contractare a imprumutului. In cazul in care se va ajunge la un acord cu Federația Rusă, cele doua partide propun ca banii sa fie directionati in proiecte de investitii si nu in consum. Cele doua partide amintesc si de faptul ca obtinerea unui eventual credit extern trebuie sa si-l asume viitorul guvern, care va fi instituit in functie de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate.