Cît de motivaţi sunt oamenii de la Buţeni să participe la anticipate?

"Cred că anticipatele vor fi mult mai dificile". declară Vera Barcaru, secretara Consiliului sătesc
În satul Buţeni (Hînceşti), ai cărui locuitori au devenit cunoscuţi graţie confruntărilor în câteva tururi de scrutin în alegerile locale, au poposit din nou corespondenţii Europei Libere, care au căutat să afle dacă localnicii sunt la fel de motivaţi să participe în anticipate, aşa cum se arătaseră înainte de 5 aprilie.

Abia ieşiţi din febra scrutinului parlamentar, buţenenii iar aşteaptă peţitorii care să le ceară voturile. “La noi se vorbeşte despre alegeri în familie, la magazin şi chiar la cireada de vaci.” ne-au spus cîteva gospodine, care gesticulau din mîini la o poartă. “Politica a băgat cearta în unele familii, unde soţii împărtăşesc opţiuni diferite. Am crezut că numai la Buţeni este aşa, că nu se mai duc la cumetrii, la nuntă, nu se mai ajută reciproc din cauza că fiecare şi-a ales partidul său, dar am auzit că şi în alte sate e la fel.” “La noi lumea se teme că te sună persoane anonime, care tac ori dacă e o problemă în sat ne avertizează “Bagă de seamă!”

Vera Barcaru
După ce la Buţeni s-a reuşit în cele din urmă alegerea primarului dorit de săteni în locul celui cu trecere în afară, cum zic localnicii, mai mulţi săteni au prins la curaj şi cred că voturile lor contează într-o bătălie pentru locurile în Parlament. Secretara consiliului sătesc, Vera Barcaru spune că pentru mulţi săteni scrutinul din 5 aprilie a fost un adevărat “test al democraţiei”: "De obicei la Buţeni, PCRM avea permanent sub 400 de voturi, iar ceea ce au adăugat de la 400 pînă la 700 sunt alegătorii care au luat bani, au primit ajutoare, cărora li s-au rezolvat careva probleme. Eu nu văzusesm niciodată, dar la alegeri se duceau pe fiecare uliţă dis-de-dimineaţă cu maşinile, nu ştia care să fie primul la bătrînei ca să-i aducă la votare. A fost o luptă grea. La Buţeni e o spălare de creier, pentru că cei mai mulţi săteni au acces la TV Moldova 1 şi la radio Moldova. E foarte greu de schimbat mentalitatea. Cred că anticipatele vor fi mult mai dificile.”

Vasile Barcaru
În stradă am discutat cu moş Vasile Barcaru, paznic la grădiniţa de copii, care s-a arătat convins că anticipatele ar fi singura soluţie de a elimina suspiciunile de fraudare a alegerilor: ”Trebuie să mai votăm odată, că scrutinul din 5 aprilie nu a fost corect, au fost multe încălcări. Sunt sigur că opoziţia nu va pierde şi că se va produce o schimbare în bine. Cred că Moldova ar trebui să fie în Uniunea Europeană. Eu am 4 copii şi toţi muncesc în Italia. Ei spun că acolo e mai bine. Ar trebui să trăim şi noi decent.”

Mai mulţi săteni îmi spun că nu sunt de acord că ar fi vorba de risipă de bani, cînd e vorba de adevărul pe care l-ar accepta toată lumea.
„Vom merge la alegerile anticipate, că avem pe cine vota. Sunt oameni înţelepţi, care pot conduce.”
„ Trebuie de schimbat toţi politicienii de dragul copiilor noştri.”
„Vom merge la alegeri pentru că ne preocupă viitorul copiilor noştri. Vrem ca Moldova să fie în UE, să trăim bine. Să fie pace, stabilitate ca să avem pentru ce ne bucura."

La Buţeni în evidenţele oficiale sunt trecuţi 2500 de alegători. În alegerile din 5 aprilie nu au votat 800 de buţeneni. Primăria a constatat că e vorba exact despre oamenii plecaţi la muncă în străinătate.

Cei mai mulţi dintre localnicii cu care am stat de vorba au zis că vor decide cu cine să voteze abia atunci cînd vor revedea feţele mesagerilor şi le vor auzi noile promisiuni.