Presa vecinilor și „Timpul” despre alegeri

Timpul: Liderii opoziției nu se desprind de oglindă
Am aruncat, ca de obicei, o privire prin presa vecinilor. Dar asta ca sa constat ca aniversarea luptei de la Poltava, cea in care acum 300 de ani Petru cel Mare i-a invins pe suedezi, a servit drept un nou prilej pentru reglari de conturi intre presa rusa si cea ucraineana, asa ca Moldova cu anticipatele ei a fost pentru moment lasata deoparte.

Vineri doar portalul Lenta.Ru publica o analiza a situatiei preelectorale din Moldova, intitulata “Dragi tovarasi”, deloc magulitoare insa pentru comunistii de la Chisinau. Cauza unei asemenea atitudini este, se pare, reanimarea aliantei cu Iurie Rosca, pe care jurnalistii de la Moscova nu-l pot vedea in nici un fel in rolul de prieten sincer al Moscovei. Iar drept dovada Lenta.Ru publica cateva din declaratiile sale, mai vechi si mai noi, inculusiv din Flux, cu referinta la Rusia. Pe langa asta, Lenta.Ru sustine ca limbajul mitocanesc pe care presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, l-ar fi adoptat la adresa opozitiei, ar trada nesiguranta acestuia in propriile forte si, deci, intr-un rezultat favorabil comunistilor in alegerile din 29 iulie. Astfel incat, remarca Lenta.Ru, Voronin nu este azi in situatia de a-si putea refuza alianta cu Rosca, care s-a dovedit extrem de util in lupta cu opozitia.

Articolul cu pricina a fost remarcat, de altfel, de presa de la Bucuresti, unde Cornel Ivanciuc, bunaoara, in Gardianul constata sambata ca “tonul panicard al comunistilor carora le scapa purterea din måna, contine ingredientele mobilizatoare ale sovieticilor, in contextul in care URSS era atacata de Hitler si patria trebuia aparata”.

Tot sambata, Cotidianul scria ca, la trei saptamani de la retragerea sa din Partidul Comunistilor, Marian Lupu ramane una din necunoscutele anticipatelor din Moldova. Ieri Jurnalul National anunta “una rece, una calda” din Corfu, acolo unde NATO si Rusia au decis sa reia colaborarea politica si militara in ciuda dezacordurilor dintre ele privind Georgia, in schimb situatia din Republica Moldova si propunerea rusa de securitate n-au fost abordate. Iar azi, in Adevarul apare o analiza semnata de politologul moldovean Denis Cenusa, care face o paralela dintre raspunsul european la situatia din Iran si reactia intarziata a Uniunii Europene la acuzatiile de amestec din afara proferate de Vladimir Voronin dupa alegerile din Moldova.

Timpul
anunta ca APCE va monitoriza campania electorala din Moldova, iar Constantin Tanase isi foloseste sarcasmul pentru a indemna opozitia la actiune. După victoria morală din 3 iunie, scrie el, se creează impresia că liderii Opoziţiei nu se pot rupe de oglindă. “În timp ce ei se admiră cât sunt de frumuşei, Voronin le deschide unora şliţurile strecurându-le acolo câte un mesaj rozător. Dacă liderii Opoziţiei nu preiau de urgenţă iniţiativa, perversul bătrân o să le bage în pantaloni şi câte un maidanez”.