„Bătrînii s-au deprins cu comuniștii, dar tinerilor trebuie să li se respecte opinia”

Reportaj la Mălăiești, raionul Orhei - Cât de motivaţi sunt alegătorii din mediul rural să participe la vot?
29 iulie va fi zi de odihnă. Așa a hotarat Guvernul de la Chisinau. Pentru că președintele în exercițiu Vladimir Voronin a decis că in ultima zi de miercuri a lui Cuptor sa aiba loc alegeri anticipate. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un scrutin are loc în mijlocul săptămânii. Tradiţional, se organiza duminică.

Natalia
La Mălăieşti, raionul Orhei, prima care mi-a ieşit în cale a fost o studentă, revenită recent din capitală pe perioada vacanţei. Natalia, cum se numeşte tînăra, îmi zice că ar avea motive întemeiate să participe la anticipate: „Nu suntem satisfăcuţi de ceea ce s-a întîmplat, în primul rînd pe 7 aprilie. Atunci trebuia să se înţeleagă că e spre binele tineretului. Bătrînii s-au deprins cu comuniştii, însă tineretul vrea să le fie respectată propria opinie. Chiar unde locuiesc, o doamnă povestea că bunelul ei a fost trecut în liste pe 5 aprilie deşi decedase cu un an şi jumătate în urmă. Oricum i s-a acordat dreptul la vot. Au votat decedaţi şi care nu sunt pe aici.”



Maria Medrigan
Pe o ulicioară am întîlnit o bătrînică, Maria Medrigan care încerca să mă tot convingă că nu ar avea ce spune despre alegeri. Într-un tîrziu, femeia mi-a mărturisit că singurul partid pe care îl cunoaşte ar fi PCRM şi că la scrutinul trecut ar fi votat la urna mobilă, dar nu ştie pe cine anume: „Peste care au zis am pus iscălitura, dar nu ştiu pentru care că nu văd.”






Ion Bunici
În stradă am discutat şi cu Ion Bunici, trecut de 40 de ani. El mi-a zis că cel mai mult şi-ar dori un loc de muncă: „Pe cineva trebuie de ales. Oamenii ce pot să facă? Le-au luat colhozul şi le-a dat pămînt în proprietate. Dar nu au cum să-l lucreze. Am doi feciori care au absolvit universitatea si lucrează un „readovoi dispecer” cu masterat. Cum putem să ducem aşa viaţa în Moldova? Numai înapoi mergem. Se aşteaptă în Moldova foarte mare sărăcie.”


Şi alţi săteni se arată dispuşi să meargă încă odată la urnele de vot pe 29 iulie, ca să ofere deputaţilor şansa să pună în aplicare promisiunile electorale: „Cum să nu ne ducem la votare dacă vor avea loc?” „Ni se promite marea şi sarea. Vreau salariu mai mare dar cine o să ni-l dea?” „Noi suntem departe de Europa. Nu vom trăi degrabă ca europenii. Poate că anticipatele vor schimba ceva.” „Noi dorim să fie ales acel care va face dreptate la lume. “ „Să rezolve ceva pentru Moldova, că e deajuns că s-au dus toţi copiii prin lume şi ajungi la o sărbătoare şi îţi stă poarta închisă şi nu ai pentru cine pune o masă, să faci o sărbătoare.”