Preferinţele electorale ale locuitorilor Autonomiei Găgăuze

Igor Boţan

La alegerile trecute 65% dintre ei au votat pentru PCRM
Apariţia aşa numitului proiect politic Marian Lupu şi percepţia tot mai contradictorie a evenimentelor din 7 aprilie sunt două lucruri care ar putea fragmenta preferinţele electorale ale votanţilor găgăuzi. Nu într-atât însă ca să îi detroneze pe comunişti din topul preferinţelor politice. Fiodor Angheli, fost ziarist, deputat şi diplomat, care este de etnie găgăuză, crede că de această dată după comunişti, al doilea în topul favoriţilor va urca Partidul Democrat în frunte cu Lupu, figură politică cu rating înalt la Comrat. Evenimentele de după 5 aprilie ar putea în schimb adăuga sufragii pentru puşculiţa comuniştilor, iar promisa coalizare dintre Braghiş şi Tarlev ar putea plasa formaţiunea rezultată pe locul trei printre partidele pentru care găgăuzii îşi vor da votul, crede Fiodor Angheli.

Iată cum explică însă el popularitatea scăzută a partidelor de orientare liberală în autonomie: “Luaţi şi răsfoiţi listele PL-ului. N-o să găsiţi nicio persoană care ar putea să ne reprezinte interesele. Asta cum e de înţeles? Că pe acest partid nu-l interesează soarta noastră.”

Opţiunea unionistă atribuită în mod fals forţelor liberale de către comunişti şi resursa administrativă pusă în slujba intereselor electorale sunt alte două cauze ale scorului înalt al PCRM printre găgăuzi: “Vă dau doar un exemplu – în satul meu a venit comunistul Dodon şi a adus o ambulanţă. Din ce bani?”

Fundamentală pentru găgăuzi va rămâne totuşi prezenţa sau absenţa opţiunii pro-ruse în platformele electorale ale forţelor politice, crede analistul de la Chişinău Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT: “Aşa a fost mereu, chiar şi atunci când comuniştii au pierdut dramatic din popularitate, în 2005. Atunci găgăuzii au votat masiv pentru partidul socialiştilor, care sunt pro-ruşi. De această dată, acest partid îi susţine pe comunişti, iar structurile bine dezvoltate pe care le au socialiştii în autonomie îi vor ajuta pe comunişti să se menţină în topul preferinţelor.”

Spre deosebire de cea precedentă, în actuala campanie, oarecum sublimată, nu este foarte clar care dintre concurenţi se va bucura de sprijinul făţiş al autorităţilor de la Comrat. Nici segmentul politic supranumit „grupul Dudoglo”, adică al primarului de Comrat şi al Preşedintelui Adunării Populare Ana Harlamenco, care în alegerile trecute îl susţinuse pe Braghiş, nici cel al başcanului Mihail Formuzal, care îşi dase girul pentru centriştii lui Tarlev, nu şi-au anunţat deocamdată preferinţele.

Igor Boţan crede că ambele tabere vor rămâne de această dată mai degrabă pe poziţii neutre: „Harlamenco a făcut unele declaraţii care denotă o susţinere uşoară faţă de autorităţile de la Chişinău. Formuzal va avea fie o poziţie neutră, fie una uşor critică faţă de PCRM, dar nu cred că aceasta va influenţa prea mult votul găgăuzilor, aşa cum n-a făcut-o nici la 5 aprilie.” Boţan nu creditează cu mari şanse la electoratul găgăuz nici proiectul politic Lupu, nici pe cel al foştilor premieri Tarlev şi Braghiş.

Spre deosebire de analistul de la portalul ava.md, Vitali Andrievski: „Factorul Lupu va juca foarte bine, după mine, iar dacă el va reuşi să coalizeze şi cu Braghiş şi Tarlev, se va constitui o formaţiune de centru destul de puternică”. Andrievski anticipează un scor de 40 la sută pentru toţi trei impreună.

Dacă e să rămânem în sfera speculaţiilor, atunci se poate de adăugat că reprezentaţii filialei găgăuze a PCRM, care deja au elaborat un plan de activităţi pentru perioada electorală, şi-au propus să obţină exact cota dispusă, parcă în glumă, parcă în serios de liderul formaţiunii Vladimir Voronin, adică exact 80 la sută din voturile găgăuzilor. Pînă la proba contrarie, spune folclorul politic, orice intenţii electorale se consideră a fi bune, mai cu seamă cele recompensate.