Dacă partidele ar fi expediat informație electorală am fi mai aproape de realitate

Svetlana Demceac

Interviu cu Svetlana Demceac de la Kiev
Chiar si daca votul unui moldovean din strainatate inseamna mai intai de toate responsabilitate civica el implica propriile resurse - timp, bani si efort, iar statul si mai ales partidele ar trebui sa fie interesate de acest vot de peste hotare, e parerea Svetlanei Demceac, presedinta societatii moldovenilor din Kiev. Dar principala piedica pentru a participa la vot ramane fixarea alegerilor intr-o zi de munca.

Svetlana Demceac
: Am fi bucurosi sa stim ca in Moldova lumea traieste bine si ca cei care au ramas acolo, parintii, fratii, surorile, rudele o duc si ei bine. Iata de ce, daca putem noi, moldovenii de aici cumva sa ne aducem aportul, suntem gata sa o facem. Altceva este ca persoanele aflate in Ucraina care vor sa voteze, trebuie sa aiba cetatenia Moldovei. Multi dintre noi cei care ne-am stabilit cu traiul aici detinem doar pasapoarte cu cetatenia Ucrainei. Mai sunt unii cu acte carora le-a expirat termenul de valabilitate. Pe unii ii sfatui sa mearga la ambasada sa-si aduca actele in regula, pentru a putea participa la alegeri.

Europa Liberă
: Pentru ca data alegerilor a fost fixat pentru o zi de munca, ar putea fi considerata o piedica in cale participarii voastre la vot?

Svetlana Demceac
: Da. Pentru ca lumea se va afla la serviciu. Iar ca sa mergem la ambasada, chiar si noi cei care ne aflam la Kiev ar trebui sa ne cerem permisiunea. Dar oare cum vor proceda acei care se afla in diferite regiuni ale Ucrainei. Indiscutabil, pentru ei va fi mult mai dificil sa se prezinte la sectia de votare.

Europa Liberă
: Ati identificat forta politica pentru care sunteti siguri ca trebuie sa va dati votul?

Svetlana Demceac: Chiar ieri m-am intors din Moldova si din discutiile cu ai mei, dar si cu alta lume am aflat ca vor vota pentru Marian Lupu. Ii purtam si noi simpatii. De el ne leaga speranta ca Moldova va avea un viitor mai bun comparativ cu ceea ce avem.

Europa Liberă
: Ce ar putea face el pentru Moldova?

Svetlana Demceac: Multe. Pentru ca este destept. Si nu stiu prea bine daca are si o echipa? Eventual, daca ar veni la putere sa faca ceva bine pentru poporul nostru. Trebuie sa intelegem ca noi, cei care ne numim moldoveni, daca ne dorim sa avem aceasta bucata de pamant, care se numeste Moldova, unde sa ne simtim acasa. Dar sa nu fim intotdeauna in ospetie la cineva, la romani, la rusi, la ucraineni, mai nu stiu la cine, la turci, pai trebuie sa depunem eforturi ca tara asta sa se dezvolte, situatia economica sa fie buna in tara, ca lumea sa poata sa ramana acasa dar nu sa lucreze la italieni, la spanioli, la rusi, la ucraineni. Iar cel care vine la putere trebuie sa inteleaga lucru asta.

Europa liberă: Stiti cumva cate partide sunt inscrise in cursa electorala?

Svetlana Demceac: Banuiesc, ca tot atatea cate au fost si la alegerile din primavara. Nu mai tin minte cate anume erau, dar stiu ca foarte multe.

Europa Liberă
: In alegerile din 5 aprilie au fost 20, acum vor fi 10. Se va descurca mai usor alegatorul?

Svetlana Demceac: Oricum. Chiar si data trecuta, primele 4-5 partide au acumulat mai multe sufragii. Iar mai spre coada buletinului de vot lumea nici nu ajungea. In concluzie as vrea sa spun ca daca partidele ar manifesta ceva interes ca cetatenii Moldovei aflati peste hotare sa voteze, ne-ar asigura minimumul de informatie. Pentru ca omul care a venit la sectia de votare si habar nu are despre partid si cine e pe lista, lui ii este foarte greu sa faca alegerea.

Europa Liberă: Si atunci pentru ce optati, pentru un partid, pentru programul lui sau pentru liderul formatiunii?

Svetlana Demceac: Votam persoana. Pentru ca nu am avut posibilitate sa facem cunostinta cu programul. Daca careva din partide ar fi expediat o anumita informatie am fi fost mai aprope de realitate. Asa insa din ce auzim si din ce stim. Asa sau altfel la alegeri vom merge neaparat.