Timpul: PCRM este partidul care a dezbinat societatea pe principii etnice

Timpul il citeaza pe vicepresedintele liberal-democratilor, Alexandru Tanase, care sustine ca anume PCRM este partidul care a dezbinat societatea moldoveneasca pe principii etnice.

Nu doar Timpul este, insa, preocupat de acest subiect. Portalul Moldova Nova, de exemplu, califica refuzul Comisiei Electorale Centrale de a obliga Moldova 1 sa organizeze dezbateri electorale in limba rusa drept politica a unui “lingvocid discret”, de genul celui practicat la televiziunile ucrainene. Acolo unde prezentatorilor si jurnalistilor li s-ar interzice sa vorbeasca alta limba decat ucraineana. Pe aceasta cale, constata cei de la Moldova Nova, comunistii si liderul lor, Voronin, care este si nationalist, subliniaza publicatia, au pornit nu azi si nici macar ieri: “Mira cu totul altceva. Acestor oameni li se mai intoarce limba sa reproseze cuiva ca nu respecta minoritatile nationale si sa se prezinte drept aparatori ai vorbitorilor de limba rusa. Cu adevarat, obraznicia e a doua fericire”.

De cealalta parte, Puls, saptamanalul tineretului comunist, il cita in numarul sau de vineri pe Serafim Urechean, dar nu din simpatie pentru liderul AMN. Puls preia declaratia lui Urechean, potrivit caruia “pe comunisti in cot ii doare de minoritatile etnice”, dar il si face cu ou si cu otet pe presedintele AMN, pentru ca acesta, vorbind de intentia partidului sau de a acorda o atentie deosebita Gagauziei, n-a catadiscsit macar sa-si delege un reprezentant in comisia de circumscriptie din autonomie.

Pentru editoriale trebuie sa revin la Timpul. In care Constantin Tanase il compara pe Lupu – pe fostul spicher comunist – cu fata babei din povestea lui Creanga, aterizat in politica moldoveneasca. Problema e dacă Opoziţia va reuşi, scrie Tanase, în puţinul timp cât i-a mai rămas, să convingă foştii ei votanţi că tocmai comuniştii mint. Dacă-i va convinge, va repeta scorul din 5 aprilie, ba chiar ar putea să-l majoreze, dacă nu - ar putea să piardă câteva mandate. Scorul Opoziţiei va depinde însă nu doar de duelul ei cu PCRM; în actuala „paradigmă” electorală a mai apărut un element, unul nou, ce ar putea să creeze probleme. Acest element este tocmai Lupu, care este un proiect politic indreptat nu impotriva comunistilor, ci a opozitiei, se arata cconvins Constantin Tanase.

Dar, mai aflati din Timpul cum la Nisporeni, de dragul premierului Greceanâi, tipi înarmaţi, „ocrotiţi” de poliţie, au agresat şi au ameninţat femei şi bărbaţi.