Mișcarea „Acțiunea Europeană”: vrem să contribuim la democratizarea R. Moldova

Anatol Petrencu

Interviu cu Anatol Petrencu de la Mişcarea “Acţiunea Europeană”
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre condiţiile de vot ale cetăţenilor moldoveni din străinătate?

Anatol Petrencu: Alegerea zilei de miercuri nu a fost întâmplătoare. Codul Electoral prevede că alegerile pot fi organizate duminică dar şi în altă zi. Aici, totul este perfect. Nu ai de ce să te agăţi. Dar, atunci când au ales o zi de lucru, eu cred că au lovit în dreptul de vot al moldovenilor care nu se pot rupe de la locul lucru ca să meargă câteva sute de kilometri şi să voteze. Ei nici duminică sau într-o zi de odihnă nu mergeau, cu atât mai mult acum, într-o zi de lucru. Eu cred că aici a fost miza comuniştilor - să pună într-o zi de lucru ca să excludă votul moldovenilor din străinătate, care sigur ar vota împotriva comuniştilor.

Europa Liberă: Mai multe partide de opoziţie au contestat rezultatele alegerilor, susţinând că listele electorale au fost falsificate. Ce a întreprins Mişcarea”Acţiunea Europeană” pentru a verifica aceste liste?

Anatol Petrencu: Noi nici nu am fost invitaţi să verificăm listele, cu câteva excepţii. Doar în raionele Donduşeni şi Soroca am avut câţiva oameni care din propria iniţiativă s-au angajat să participe la verificarea listelor electorale. Noi nici nu ne-am interesat ca să verificăm pentru că această iniţiativă au avut-o partidele de opoziţie care au trecut pragul electoral. Noi am adunat nişte dovezi, dar nu am făcut-o sistematic şi planificat.

Europa Liberă: Care sunt primele trei obiective ale Mişcării „Acţiunea Europeană”?

Anatol Petrencu: Mişcarea „Acţiunea Europeană” se lansează în actuala campanie electorală cu câteva obiective foarte clare. În primul rând noi vrem să contribuim la demolarea regimului comunist din R. Moldova care iată mai capătă un calificativ după 7 aprilie şi ca regim sângeros.Vrem să contribuim la democratizarea R. Moldova şi să contribuim la procesul de integrare a R.Moldova în Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Cum vă doriţi să puneţi în practică aceste obiective?

Anatol Petrencu: Obiectivul pe care şi l-au propus forţele democratice din R. Moldova şi anume cel de demolare a regimului comunist, de debarcare, este unul complex şi este nevoie de efortul tuturor partidelor liberale, democratice, pro-europene din R. Moldova. Formaţiunile pro-occidentale, pro-europene din R. Moldova trebuie cel puţin să conlucreze, atât până la alegeri cât şi după alegerile parlamentare. Şi în acest sens, cred că vom fi şi în continuare deschişi pentru colaborare cu celelalte formaţiuni liberale şi să contribuim şi noi cu ce putem pentru a da jos regimul comunist şi pentru a democratiza R.Moldova.

Europa Liberă: Dacă accedeţi în Parlament, cu cine sunteţi gata să formaţi o coaliţie?

Anatol Petrencu: Cu forţele care pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană şi pentru democratizarea societăţii noastre. Să ajungem la acel moment şi eu sunt convins că o să găsim limbă comună atunci când este vorba de Europa, de Uniunea Europeană, de NATO. Noi suntem pro-occidentali sau occidentali.

Europa Liberă: Cine ar trebui să investigheze ceea ce s-a întâmplat la 5 aprilie şi ce a urmat?

Anatol Petrencu: Este o întrebare foarte importantă pentru noi. Observăm cu toţii că nu se mişcă lucrurile, adică au avut loc crime, au fost omorâte patru persoane, au fost maltratate câteva sute, bătute şi cu regret nu au fost intentate dosare penale şi eu cred că autorităţile comuniste trişează, sunt laşe şi nu doresc să investigheze aceste cazuri, lăsând să se bănuiască că sunt chiar autoare sau cei care au îndemnat şi au susţinut. După alegerile parlamentare, sunt convins că forţele democratice vor învinge. Ele vor trebui în mod de urgenţă să pună problema cercetării acestor cazuri, deosebit de grave dacă judecăm că locuim în Europa şi trăim la începutul secolului 21 şi nimănui nu i se permite să omoare oameni pentru că s-a spart un geam.Chiar să zicem că s-a spart un geam sau au fost sparte vitrine, nimeni nu are dreptul să ia viaţa nimănui, al altui om. Oamenii puteau fi traşi la răspundere, penalizaţi, să plătească amende, să restabilească. Noi nu putem trăi alături de ucigaşi, să mergem pe aceiaşi stradă, să fim la cafenea cu oamenii care omoară. Cei care au omorât trebui pedepsiţi.

Europa Liberă
: La 5 aprilie aţi mers împreună cu PNL-ul, acum mergeţi singuri. De ce?

Anatol Petrenco: Aşa s-a întmplat că acel congres de unificare de pe 9 mai nu a mai avut loc şi nu din cauza noastră. Noi am fost gata să fuzionăm. Au intervenit nişte schimbări în ceea ce priveşte poziţia partenerilor noştri. În aşa situaţie, PNL-ul a convocat un congres de restabilire şi merge independent în aceste alegeri. Noi atunci am constituit un pol european, dorind să atragem mai multe partide. Atât am reuşit – cu Partidul Naţional Român şi cu Partidul Naţional Român, după care ne-am despărţit şi din punct de vedere doctrinar. Noi nu putem să împărtăşim toate ideile liberale. Noi totuşi suntem un partid popular şi pledăm pentru accederea în Partidul Popular European. Liberalismul nu ne reprezintă doctrinar şi de aici şi divorţul nostru.