Promo-Lex: cetăţenilor din stînga Nistrului li se limitează dreptul la vot

Ion Manole (Promo-Lex)

CEC nu a comentat raportul Promo-Lex de monitorizare preelectorală
Mai multor categorii de cetateni ai Republii Moldova le este limitata posibilitatea de a vota la alegerile parlamentare anticipate, constata asociatia Promo-Lex, membra a Coalitiei 2009 pentru alegeril libere si corecte. Observatia este făcută in primul raport de monitorizare a asociatiei, unde sunt analizate conditiile in care urmeaza sa voteze cetatenii RM domiciliati in stanga Nistrului. Raportul specifica lipsa unor eforturi ale autoritatilor si organelor electorale in vederea simplificarii procesului de votare pentru alegatorii din regiunea transnistreana.

Tot astazi Comisia Electorala Centrala a adoptat Hotararea cu privire la modul de participare a cetatenilor RM domiciliati in unele localitati din stanga Nistrului, dar a refuzat deocamdata sa comenteze raportul Promo-Lex.

Promo-Lex a monitorizat timp de aproape o luna, situatia de dinainte de alegeri si se arata ingrijorata in privinta modului in care isi vor putea exercita dreptul la vot alegatorii din regiunea transnistreana. Promo-Lex noteaza ca pana astazi autoritatile electorale nu au desfasurat activitati de informare si educatie electorala in stinga Nistrului, iar prin stabilirea datei alegerilor in zi de lucru, cetatenilor din regiunea transnistreana li se limiteaza dreptul la vot. Deasemenea, nu exista o hotarare a CEC prin care sa fie asigurata deplasarea alegatorilor din stanga Nistrului la sectiile de votare. Sunt recomandari ale societatii civile, despre care presedintele asociatiei Promo-Lex, Ion Manole spune ca au fost ignorate de autoritati.

Ion Manole: „Observam ca alegatorii din Transnistria sunt tratati in mod discriminatoriu. Noi nu vedem deocamdata o schimbare sau o modificare de atitudine din partea organelor electorale. Din nou au fost create circumscriptiile 3 si 37 care sunt pentru municipiul Bender si regiunea transnistreana, dar deocamdata nu avem constituite consiliile electorale pentru aceste circumscriptii. Deci nu este clar pentru ce au fost constituite circumscriptiile, daca nu avem consilii, daca nu vom avea sectii de votare in cadrul acestor circumscriptii asa cum am recomandat in rapoartele noastre de monitorizare precedente.”

Reprezentantii CEC refuza deocamdata sa comenteze prevederile raportului Promo-Lex. CEC a stabilit printr-o hotarare astazi, care sunt sectiile de votare la care vor putea vota cetatenii domiciliati in stanga Nistrului, in municipiul Bender si in unele localitati din raionul Causeni, aflate in afara controlului suveran al autoritatilor RM. Alegatorii din respectivele localitati urmeaza a fi inclusi in listele suplimentare in care se va indica biroul electoral al sectiei de votare.

Iurie Ciocan, secretarul CEC: „Liste speciale preconizate pentru votare anume in aceste birouri. Sunt liste deschise care nu sunt intocmite din timp. Numarul alegatorilor cu exactitate nu poate fi stabilit de nimeni. Este un pronostic care va fi efectuat de catre biroul respectiv in baza experientei anterioare. De fiacare data ei apreciaza de sine statator acest numar, tiraje de buletine special tiparite pentru aceasta sectie. Pana acum trebuie sa constatam ca nu am avut insuficienta de buletine.”

La alegerile parlamentare din 5 aprilie au participat mai putin de 4500 de cetateni domiciliati in stanga Nistrului, ceea ce constituie doar 0,3 la suta din numatul de alegatori. Misiunea internationala de observare a scrutinului din 5 aprilie a constatat incalcarea flagranta a dreptului de a alege al cetatenilor din stinga Nistrului, carora administratia separatista de la Tiraspol nu le-a creat nici de aceasta data conditii de exercitare a dreptului la vot sau de a se deplasa pentru aceasta liber pe malul drept al Nistrului.