PLDM: „contam pe sprijinul partenerilor sinceri ai Republicii Moldova”

Vlad Filat

Interviu cu Vlad Filat (PLDM)
Ce măsuri anticriză propune Partidul Liberal Democrat pentru Moldova – a răspuns întrebărilor lui Vasile Botnaru liderul formaţiunii, Vlad Filat.

Vladimir Filat
: Nu acceptam dobinzi politice la credite.

Vasile Botnaru
: Care ar fi trei masuri anticriza promovate de PLDM?

Vladimir Filat: In primul rind, reforma administratiei publice. Este un lucru absolut important si necesar. Dupa care ajustarea cheltuielilor necesare, astfel incit prioritatile sa treaca de la consum la procese care ar oferi o crestere economica stabila si sanatoasa. Foarte importanta este demonopolizarea activitatilor economice, deschiderea tarii pentru investitii. La fel de importanta este redimensionarea sistemului de control in Republica Moldova pentru a asigura liberalizarea necesara.

Vasile Botnaru
: Ce suport financiar vor avea aceste masuri? Care sint mai costisitoare si care sint mai lesne de pus in aplicare?

Vladimir Filat
: Reforma administratiei publice a avut si pina in prezent suport masiv din partea partenerilor nostri occidentali, dar din pacate aceste sume au fost cheltuite in alt sens. Urmeaza sa beneficiem in continuare de sprijin din partea partenerilor nostri externi. Ceea ce tine de masurile in domeniu economic, urmeaza sa ajustam legislatia si sa asiguram implementarea. Aici nu este vorba de cost. Este vorba de vointa politica si de capacitatea de a pune in practica normele legale. Contam foarte mult pe resursele interne, dar foarte importante vor fi pentru noi si resursele care vor veni din exterior. Fara a plati preturi politice, asa cum se incearca in cazul creditului solicitat Federatiei Ruse. Deci, avem o deschidere foarte clara din partea partenerilor nostri occidentali in a ne ajuta, inclusiv financiar. Noi urmeaza sa administram si sa avem capacitatile sa primim aceste resurse si sa le administram in interesul cetateanului.

Vasile Botnaru
: Cit de repede ar putea sa dea rezultate masurile anticriza si unde anume ar trebui sa se vada ca ele functioneaza?

Vladimir Filat: Ca termen de aparitie a efectului acestor actiuni, putem vorbi cu certitudine despre o perioada de maxim patru luni. Atunci deja se va resimti efectul in primul rind la capitolul venituri la buget care ulterior se vor regasi in veniturile cetateanului.

Vasile Botnaru: Pe al cui sprijin contati, e vorba de Est sau de Vest?

Vladimir Filat: Noi contam pe sprijinul partenerilor sinceri ai Republicii Moldova. Si nu incercam sa ii divizam ca fiind din Est sau din Vest. Optiunea noastra este una foarte clara, cea europeana. Ceea ce inseamna ca actiunile noastre trebuie sa fie in stricta corespundere cu valorile europene, cu rigorile europene. Ceea ce inseamna si angajamente pe care urmeaza sa le onoram. In mod firesc, in situatia in care ne aflam si pornind de la practica ce exista, sprijinul eficient pentru Republica Moldova ar fi unul care ar veni din Vest.