MAE popularizează cazul Valeriu Boboc

Anatol Petrencu (MAE) prezintă broşura despre cazul Boboc

Nici usturoi n-a mîncat, nici ...: Vladimir Voronin minimalizează rezultatul expertizei medico-legale independente
Mişcarea „Acţiunea Europeană”, retrasă din alegerile de pe 29 iulie în favoarea partidelor liberale cu şanse de intrare în Parlament, a difuzat la Chişinău câteva mii de broşuri despre Valeriu Boboc, tânărul decedat în arestul poliţiei după tulburările anticomuniste de pe 7 aprilie. De faţă la evenimentul de astăzi, corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu a întâlnit oameni care au aflat pentru prima dată din broşura „Acţiunii Europene” despre victimele represiunilor de după 7 aprilie.

Pe Vera Nichita de 60 de ani din satul Ustia, raionul Dubăsari, am întâlnit-o în Parcul din centrul capitalei, răsfoind broşura despre destinul lui Valeriu Boboc. Femeia a recunoscut că a auzit pentru prima dată că după 7 aprilie au fost victime. Ea zice că în provincie puţini cunosc adevărul despre evenimentele din aprilie, şi asta pentru că au accesul doar la o singură televiziune – Moldova 1: „De acolo televiziunea nu prea arată aşa ceva. E jale. Nici nu am auzit aşa ceva. Ne-am uitat şi am văzut că ceva aici nu-i bun. Dar cine-o făcut aşa ceva şi o putut să dea aceste lovituri? Nu ştiu. Într-o ţară civilizată să se întâmple aşa ceva? Straşnic”

Natalia Mâţu
Studenta Natalia Mâţu face parte din categoria persoanelor care se consideră informate, mai ales ca a urmărit îndeaproape evenimentele de după 7 aprilie: „Poate să se întâmple cu oricare om cum s-a întâmplat cu Valeriu. S-a dus din viaţă fără ca să vreie. Îmi pare foarte rău că un om foarte bun şi foarte tânăr şi-a lăsat în urmă o familie fără un tată care să-i crească”

O expertiză internaţională, asupra căreia au insistat părinţii lui Valeriu Boboc, a constatat că tânărul a fost omorât în bataie şi nu s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută, aşa cum încerca iniţial să prezinte lucrurile Ministerul de Interne, dar şi cel al Sănătăţii scoţând în faţă versiunea unui medic legist. Ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Vladimir Voronin, a declarat că expertiza internaţională nicidecum nu inculpă poliţia, sugerând versiunea ca în mulţimea din faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei erau înfiltrate persoane care ar fi dorit să provoace incidente.

„Eu nu am citit expertiza internaţională şi nu am auzit de aceste dovezi. Şi asta dacă şi aşa s-o dovedit nu înseamnă nimic. Pentru că în mulţimea care atacat preşedinţia şi parlamentul erau persoane foarte cointeresate ca ceva să se întâmple şi să se verse sânge foarte mult”, a afirmat liderul comuniştilor.

Andrei Păvăloi, unul dintre tinerii care au împărţit broşuri în stradă, spune că mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat dorinţa ca ziua de 7 aprilie să fie declarată zi de doliu naţional: „Chiar au venit cu propuneri de a numi o stradă în numele lui Valeriu Boboc, sau de a ridica o troiţă în cinstea lui sau ceva mai semnificativ în numele persoanelor care au decedat în timpul evenimentelor de la 7-8 aprilie”

Broşura întitulată „Povestea unui erou” despre viaţa lui Valeriu Boboc, conţine fotografii din albumul de familie şi descrierea celor mai importante evenimente din viaţa lui. Pe ultima filă a broşurii, tatăl lui Valeriu, Victor Boboc promite că face tot ce îi stă în puteri ca acei care se fac vinovaţi de moartea fiului său, să fie traşi la răspundere.