Barometrul de Opinie Publică văzut din redacțiile ziarelor

Ziarele trateaza rezultatele Barometrului de Opinie Publica in functie de convingerile politice ale fiecaruia.

Timpul, de exemplu, se arata convins ca “opozitia unita va acumula mai multe voturi decat comunistii”. “PCRM nu mai are sanse de a reveni la guvernare”, titreaza Timpul, afirmand totodata ca, in pofida scorului de numai 2,6 la suta inregistrat de AMN in acest sondaj, formatiunea lui Serafim Urechean pastreaza sanse reale de a ajunge in Parlament. Timpul, de altfel, il si citeaza pe Urechean, care califica Barometrul drept o “sarlatanie de-a IPP-ului”. Iar Tatiana Corai, care semneaza azi rubrica “Buna dimineata”, scrie ca ultimul Barometru ii intareste convingerea pe care a avut-o initial despre concurentul electoral Marian Lupu. Si anume ca ar fi fost perceput si conceput din start ca un proiect antiliberal. Pazea deci, “Lupii au intrat la stana!”, avertizeaza Tatiana Corai.

De o cu totul alta parere e insa Moldova Suverana. Rezultatele Barometului o incurajeaza sa creada ca “La alegerile din 29 iulie Partidul Comunistilor va fi in afara concurentei si va lua majoritatea parlamentara”, dar si sa ridiculizeze AMN. “Urechean si partidul sau au toate sansele sa dea mana cu uitarea”, scrie ziarul.

Komsomolskaya Pravda v Moldove constata doar, ca “Moldovenii au cea mai mare incredere in Voronin, Putin si Medvedev”, pe cand portalul informational AVA.md remarca tendinta in descrestere evidenta a rating-ului comunistilor. Analizand cauzele acestui fapt, dar si cele ale contraperformantei inregistrate de partide de opozitie cum ar fi AMN, Bogdan Ţârdea, vorbeste despre “Caderea partidelor de nomenclaturisti”. Si, tot el e cel care considera ca, daca pe langa PCRM, PL, PLDM si PD in viitorul Parlament va trece inca unul din cele doua partide, AMN sau PSD (tandemul Braghis-Tarlev), atunci in Moldova posibil va aparea un Guvern necomunist. Doar reusita Partidul Democrat (condus acum de Marian Lupu), pastreaza riscul mentinerii actualului regim. Cu o singura exceptie – probabil dictatura va capata “o fata umana”.

La București, “Sondaje otravite la Chisinau. Fostul comunist Marian Lupu este creditat cu sanse mari pentru presedintie”, e un titlu din Ziua. La fel cum Evenimentul Zilei titreza: “Moldova. Cheia alegerilor e la fostii comunisti”. Iar Jurnalul National si Adevarul, deopotriva, observa ca opozitia de la Chisinau si comunistii se afla la egalitate.