Promo Lex - nou raport de monitorizare a campaniei electorale

Ion Manole (Promo Lex)

Autorităţile locale nu asigură condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali
Într-un raport de monitorizare, Asociaţia Promo-Lex, membra a Coalitiei 2009 pentru Alegeri Libere si Corecte, spune ca afisarea listelor de alegatori în sectiile de votare intirzie, iar observatorii neguvernamentali ar fi intimidati de administraţia locala si politie.

Raportul constată că demnitari de stat degrevati din funcţii folosesc resurse publice în scopuri electorale. Unii candidati incalca prevederile Codului Electoral, oferind cadouri potentialilor alegători. Autoritătile locale nu asigura insa conditii egale pentru toti concurentii electorali, atunci cind e vorba despre locurile de amplasare a panourilor electorale sau despre conditiile de organizare a intilnirilor cu alegatorii, spune Ion Manole, director executiv de la Promo-Lex: "Reprezentantii administratiei publice locale fac abuz de functiile pe care le detin. Intr-o localitate avem chiar un reprezentant al AMN care nu a permis concurentului electoral PCRM sa desfasoare intrunirea.Putem vorbi de un fenomn la nivel de tara. Noi nu avem o educatie, noi nu avem o cultura politica prin care concurentii s-ar respecta unii pe altii".

Promo Lex saluta decizia Comisie Electorale Centrale de a deschide incă două secţii de votare pentru cetatenii moldoveni care locuiesc in Transnistria - in satul Cocieri si Sanatauca. Tototdată, autorii raportului susţin ca alegatorii din regiunea transnistreana raman in afara procesului de informare, educare şi implicare electorala.

Autorii studiului au prezentat si o lista de recomandari, cerind in special ca legea sa prevada degrevarea obligatorie din functii a tuturor demnitarilor antrenati in cursa electorala si sa ingradeasca orice forme de favorizare a unor concurenti de catre organele de forta si administratia publica centrala sau locala.