Expirarea termenului de verificare a listelor

Şansa expurgării listelor de "suflete moarte"
La secţiile de votare, astăzi a fost ultima zi în care alegătorii au putut să verfice dacă figureaza în listele electorale si daca in locuintele lor nu sunt trecute persoane inexistente, astfel incit sa fie ingradita o posibila sursa de fraudare a votarii din 29 iulie. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu a fost astăzi la câteva secţii de votare, unde a discutat cu cetăţenii veniţi să verifice dacă au fost trecuţi în liste.

Iurie Perevoznic in virsta de 59 de ani a venit dis-de-dimineaţă la secţia de votare nr 141 ca să verifice dacă în listă nu figurează persoane străine, înregistrate în apartamentul său. Paza bună trece primejdia rea, îmi spune bărbatul. Gâsindu-şi numele printre alegători, Iurie răsuflă uşurat: "Totul e în ordine. Dar eu îmi făceam griji. M-a pus în gardă faptul că reprezentanţii mai multor partide au mers din casă în casă pentru a verifica listele electorale. Le-am spus sincer că în ziua votării, soţia şi fiica nu vor fi acasă. Mi-am făcut griji: oare nu cumva m-au exclus şi pe mine din listă? Oricum, e bine să verifici o dată în plus".

Stepanida Topală îşi căuta numele pe listele cu alegători afişate în interiorul secţiei de votare nr. 113. Femeia îmi spune că şi-a sunat toate rudele pentru a le îndemna să meragă la secţiile de votare: "Am auzit la televizor că azi e ultima zi în care poţi să verifici dacă eşti sau nu inclus în liste. Îmi fac şi eu griji. Vreau să votez pentru ca situaţia în care ne-am pomenit, să nu se mai repete".

Secretara secţiei de votare, Ludmila Cotenco îmi spune că zilnic zeci de persoane verifică listele cu alegători, numărul lor dublându-se în această săptămână. Majoritatea celor care se adresează, spune Ludmila, cer ca rudele plecate peste hotare, să fie excluse din listă. Cerinţă care însă nu poate fi satisfăcută: "Oamenii nu sunt de acord cu faptul că nu-i excludem din liste. Noi nu putem face acest lucru. Rudele plecate peste hotare au tot dreptul în ziua alegerilor să se reîntoarcă în ţară ca să voteze".

Ludmila Cotenco spune că numele unei persoane poate fi exclusă din lista electorală doar dacă aceasta şi-a schimbat viza de reşedinţă sau a decedat. Până astăzi, îmi spune Ludmila, niciun alegător nu a semnalat prezenţa unei persoane decedate în listă. Cele depistate anterior, au fost excluse imediat după alegeri.

Angela Caraman
Tot până astăzi alegătorii au putut solicita prin cereri depuse on-line modificarea listelor, facând uz de sistemului pus la dispoziţie de Primăria capitalei. Angela Caraman, coordonatoarea proiectului, spune că de la lansarea serviciului, peste 3500 de cetăţeni au solicitat modificarea listelor. Jumătate dintre aceştia nu-şi găsiseră numele în listele de alegători. Angela Caraman: „Începând de mâine, cetăţenii vor putea doar consulta lista, fără a mai putea solicita modificarea acesteia. În schimb ei vor şti dacă sunt sau nu în listă şi se vor interesa despre cum pot vota în cazul în care au fost din anumite motive omişi de pe listele electorale”

Pentru a îndemna cetăţenii să participe la verificarea listelor, Comisia Electorală Centrală a utilizat în premieră sms-urile. Peste 400 de mii de cetăţeni au primit mesaje prin care li se cerea să meargă la secţiile de votare şi să ceară listele electorale. CEC va trimite contra plată si mesaje cu îndemnul de a merge la vot.