O nouă lege pentru deconspirarea Securității

Boyko Borisov

Noul premier bulgar promite o "lege radicală"
În chiar ziua în care a fost confirmată componența și structura guvernului, prim-ministru, Boiko Borisov și-a anunțat planurile de a introduce în parlament o nouă și mult mai radicală, lege pentru deconspirarea securității comuniste.

Motivul care a stat la baza acestei decizii îl reprezintă prezența în guvern în postul de ministru fără portofoliu, responsabil cu problemele diasporei, a profesorului de istorie Bojidar Dimitrov, director al Muzeului național de arheologie. Cunoscutul om de știință a lucrat ani de zile la secția pentru informații istorice și culturale a departamentului 1 al securității. El a cîștigat cu un avantaj foarte mare alegerile la Burgas.

Prezența lui în guvern a fost criticată de Coaliția albastră, fosta Uniune a forțelor democratice. Liderii coaliției au avertizat că-și vor putea reconsidera sprijinul pentru guvernul Borisov. Noul prim-ministru însă a declarat că și printre deputații coaliției sînt cîțiva agenți ai securității.

Borisov și-a apărat decizia privind numirea lui Dimitrov prin faptul că în calitatea de experți el s-a ocupat numai cu probleme istorice. „După ce vom deschide toate dosarele, vom vedea ce a făcut profesorul și ce au făcut alți deputați care acum îl critică”, a spus liderul GHERB, adăugînd – „dosarele și turnătorii sînt periculoși numai dacă rămîn secret de stat ca în perioada guvernării UFD cu prim-ministru Ivan Kostov. În astfel de situații papușarii continuă să-și controleze agenții”, a declarat Borisov. „Dimitrov însă nu poate fi controlat întrucît fiecare cetățean are acces la dosarul său. Dacă se va vedea cîți agenți se află în grupul parlamentar al Coaliției albastre, liderilor acesteiea le va fi rușine, a mai spus primul ministru. El l-a sfătuit pe președintele UFD Martin Dimitrov să se debaraseze de ex-premierul Ivan Kostov care împiedică dezvoltarea normală a colaborării între cele două formațiuni, membre ale Partidului popular european.