Comuniștii - marii perdanți ai acestor alegeri

Gheorghe Cojocaru

Interviu cu analistul politic Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru: Desi alegerile parlamentare anticipate au dat si de aceasta data un vot majoritar comunist, camarazii lui Voronin sunt in alerta maxima - ei simt deja cum puterea li se strecoara printre degete intrucat partidele democratice din Opozitie luate impreuna au surclasat actuala guvernare. Diferenta este de peste 5 la suta in favoarea fortelor de Opozitie.

Vasile Botnaru: Opozitia are suficiente mandate, cel putin teoretic, ca sa dicteze conditiile in viitorul parlament. Acum, daca Partidul Comunistilor a pierdut alegerile, este oare pregatit sa treaca in Opozitie?

Gheorghe Cojocaru: Dintre cele cinci partide politice care au acces in viitorul Parlament, alegerile le-au castigat comunistii, dar, paradoxal, desi victoriosi a doua oara pe parcursul unui an electoral comunistii sunt marii perdanti ai acestor alegeri. Prin votul sau, electoratul a sanctionat actuala guvernare comunista, acuma depinde de cele patru partide democratice cu reprezentare parlamentara sa decida asupra viitoarei formule de guvernare. Comunistii, dupa cum au declarat liderii celor patru partide, nu-si au locul in aceasta formula si vor trebui sa treaca pe bancile Opozitiei indiferent de faptul daca sunt sau nu pregatiti sa paraseasca soclul puterii. In toti acesti ani Partidul Comunistilor a functionat ca un partid–stat si prin urmare odata cu inlaturarea de la putere comunistii vor avea dificultati in procesul de recladire a masinariei de partid, nemaivorbind de faptul ca vor trebui sa treaca proba dura a adevarului atunci cand vor pierde controlul asupra institutiilor centrale ale statului.

Vasile Botnaru: Sa ne uitam totusi la Opozitia. Micile incompatibilitati, disonante, micile explozii de orgoliu pe care le-am vazut pe parcursul campaniei electorale, nu vor impiedica oare coagularea unei guvernari realmente democratice?

Gheorghe Cojocaru: Asa sau altfel Opozitia este ca si condamnata sa negocieze o formula comuna de guvernare. Orice formula de coabitare politica cu comunistii este toxica si nici electoratul democratic nu va tolera o eventuala tentativa de cochetare cu comunistii. Acestia trebuie sa plece, in locul lor trebuie sa vina o noua clasa politica care sa redea increderea in ziua de maine si sa readuca spiritul democratic in societate. Sigur, 53 de mandate ar putea fi putin pentru o guvernare confortabila, dar extrem de mult in conditiile vitrege in care acestea au fost adjudecate. Cu atat mai mult, capitalul poltic acumulat in aceste luni de catre Opozitie trebuie gestionat cu mare responsabilitate, o notiune care, si acest lucru s-a vazut si aseara la dezbaterile televizate, face parte din vocabularul noilor lideri politici.

Vasile Botnaru: Cum si pe ce temelie va trebui cladita noua guvernare democratica ?

Gheorghe Cojocaru: Bineinteles ca in baza unor principii si valori asumate plenar si public de catre toti actorii politici participanti la viitoarea formula de guvernare, valori care sa serveasca interesul national si cauza democratiei in Republica Moldova. Cred ca in noua formula de guvernare este loc pentru cedari si compromisuri reciproce, este loc pentru toti pentru a se reveni la o stare de civilitate si normalitate. Totodata noua guvernare va trebui sa fie una bine sudata la incheieturi pentru a merge in pas cursiv si coerent si pentru a rezista viitoarelor atacuri comuniste la baioneta.