Parvanov apara proiectele energetice ale Rusiei in Balcani

Președintele Georgi Parvanov și premierul Rusiei, Vladimir Putin la Sofia

Președintele socialist Gheorghi Părvanov a declarat că Bulgaria nu trebuie în niciun caz să se retragă din proiectele energetice comune cu Rusia. El a criticat și ideia noilor guvernanți din partidul centrist GHERB ca aceste proiecte să fie realizate numai cu investiții private.

„Eu cred că este foarte important să existe continuitate în strategia energetică a Bulgariei. Este necesară o abordare de lungă durată, nu numai pentru mandatul actualului guvern”, a mai spus fostul lider al partidului socialist. Formal el a aprobat ideea de a fi revizuite proiectele energetice cu Rusia.

În urmă cu trei săptămîni noul prim-ministru Boiko Borisov a cerut sistarea temporară a negocierilor cu privire la proiectul centralei atomoelectrice Belene, gazoductul Southstream și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Miniștrii din noul guvern consideră că cele trei proiecte trebuie să fie renegociate întrucît în condițiile crizei financiare și cu o gaură în buget de 1,3 miliarde euro statul nu poate investi și vor trebuie căutate alte căi de finanțare.

Președintele însă consideră că marile proiecte energetice cu Rusia reprezintă o investiție în securitatea națională a țării. După el, guvernul trebuie să nu mai caute investitori internaționali întrucît experiența europeană arată că statul este cel care se angajează cel mai activ în energetica. „Companiile internaționale au interesele lor specifice ce nu întodeaună coincid cu cele ale Bulgariei”, a avertizat Părvanov.

El a criticat și planurile primului ministru de a duce pînă la capăt deconspirarea securității comuniste. Părvanov, care a fost agent al aparatului represiv cu numele de cod Goțe, a declarat că este prea tărziu pentru adoptarea unei legi a lustrației, după modelul fostelor țări comuniste central europene. Președintele a calificat astfel de idei drept o formă nouă a luptei de clasă, și un război intern inutil în condițiile crizei. După el, acum este necesară consolidarea societății, nu căutarea unor noi linii de împărțire.

Președintele nu este de acord nici cu ideia convocării unei noi adunări constituționale în scopul de a fi accelerată reforma în justiție.