„Vrem să ieșim din criză și gunoiul politic de la noi”

Reportaj din Ţînţăreni, raionul Anenii Noi.
Locuitorii satului Ţînţăreni pun mari speranţe în viitorul Parlament după ce nu au izbutit să se facă auziţi de actuala guvernare, care să le fi rezolvat problema gunoiştii: “chipurile depinde de primarul Chişinăului, nu-i adevărat. Mai depinde şi de conducere, de Guvern. De ce doamna Grecianîi nu a venit cînd am invitat-o să rezolve problema gunoiştii? Nimic nu au făcut, numai vorbe goale.” Asta este concluzia cîtorva femei care vindeau la marginea şoselei legume de pe parcelele lor. Ele spun ca au votat la alegerile din săptămîna trecută cu partidele necomuniste ca să dea Parlamentului o nouă respiraţie: ”ce să grăim şi cum să grăim ca să-i nimerim? Ei pe noi nu ne consideră de oameni. Sunt toţi mincinoşi, numai pentru buzunarul lor şi pentru scaun. Eu aş crede că între dînşii ar trebui să se înţeleagă, să nu se facă în tot felul. Vrem să ieşim din criza asta şi din gunoiul politic care este la noi. Încă atîta murdărie cît a fost înainte de alegerii, nu am mai văzut patru ani sunt la un loc, apoi se arată care mai mult a furat. Vrem schimbări, viitorul Moldovei să se schimbe, să fie altceva. Copiii noştri să aibă un viitor mai bun.”

Tatiana Meleca
Directoarea grădiniţei din Ţînţăreni, Tatiana Meleca, se declara simpatizantă a comuniştilor. Ea spune că şi-ar dori ca deputaţii să fie totuşi mai împăciuitori, iar fracţiunea sa favorită să ofere voturile necesare pentru alegerea preşedintelui, astfel încît să arate prin fapte că într-adevăr îşi doresc stabilitate: “multe depind de aleşii poporului: să discute mai puţin şi să se pună pe treabă. Moldova ar trebui să fie un stat independent, cu drapelul şi limba sa, dar nicidecum izolată. Ar trebui să se împace cu Rusia şi cu alte ţări din CSI. Însă nu ar fi rău dacă am intra în Europa.”
La Ţînţăreni discut cu cîţiva tineri care fac studii în România. Ei se arată convinşi că Moldova ar avea viitor numai împreună cu ţările Uniunii Europene:”compar Moldova cu România. Acolo şi politica e altfel, mai civilizată. Apoi ce se face în universităţi. Am prietene care studiază aici şi îmi zic:”Natalia, pe un examen am plătit 800 de lei, pe alt examen 1000 de lei. În România nu e posibil aşa ceva. România ne întinde o mînă de ajutor, dar în drumul nostru numai pietre.”

La Țînțăreni
Opinie împărtăşită şi de alţi săteni care sugerează viitoarei guvernări să schimbe macazul politic în relaţiile cu statele învecinate şi să urmeze calea integrării europene: ”offf, înainte aveam relaţii bune cu toţi şi am trăit normal, dar acum copiii noştri în ce trăiesc? Eiii, mai bine e cu Europa: locuri de muncă, altă civilizaţie, în primul rînd investiţii vor veni.Toate ţările europene se ajută reciproc. Şi aşa mulţumim europenilor cîţi bani ne-au dat pînă acum. Chipurile ruşii ne ajută, dar nu se ştie cu cît procent ne ajută ei pe noi. Vrem ca lumea să fie liberă, să se ducă în ce ţară doreşte. Să nu caute de lucru la fel ca mine. Zece ani am lucrat în Rusia la construcţii şi nu vreau un asemenea viitor pentru copilul meu. Unica noastră dorinţă e să intrăm în Europa. Cred că ar înflori Moldova, nu ar mai fi săracă.”