Oamenii așteaptă ca votul lor să fie cu folos...

Vedere din Soroca

Agricultura este complet pe burtă, industria este falimentară, stăm cu ochii pe partidele liberale, spun ziariștii Tudor Iașcenco (Cuvîntul) și Victor Cobăsneanu (Observatorul de Nord)
Tudor Iașcenco, redactor șef la „Cuvintul”
Problema principală de care se vor ciocni cele cinci partide care au acces in Parlament este cea a alegerii Preşedintelui tarii. Nici unul din cele cinci partide nu dispune de 61 de mandate din 101, necesare, potrivit Constituţiei, pentru a alege şeful statului. Patru din cele cinci forţe politice – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră – care impreună dispun de 53 de mandate, şi-au declarat intenţia de a crea o coaliţie de guvernare. Cele 53 de mandate sunt suficiente insă doar pentru a vota preşedintele Parlamentului şi a confirma Guvernul, nu şi pentru a vota şeful statului. E prea devreme ca să spunem cine sunt adevaratii castigatori. Cum e inteleasa aceasta situatie deocamdata confuza, mai departe de capitala? Am stat de vorba cu Tudor Iașcenco si cu Victor Cobăsneanu, ambii ziaristi in presa locala. Mai intai opiniile redactorului sef al ziarului “Cuvantul” de la Rezina Tudor Iașcenco.


Tudor Iașcenco:
Lumea il vede pe Vlad Filat in calitate de prim-ministru. Pe Marian Lupu, presedinte, pe Mihai Ghimpu, seful legislativului, pe Serafim Urechean, vicespeaker. Marian Lupu ar putea negocia cu opt, noua deputati de la comunisti care ar vota candidature presedintelui tarii in schimbul unei funcții de vice presedinte al parlamentului. Dar, in cele din urma, tara sa fie condusa de o coalitie democrata. Si vreau sa spun ca multi dintre adeptii inflacarati ai comunistilor incep sa caute alte partide. Iata chiar presedintele comunist al raionului Rezina, se vorbeste ca ar purta tratative sa treaca in tabara lui Lupu. Asta ar insemna ca incep dezbinarile.

Europa Libera: Care ar trebui sa fie prioritatile pentru o eventuala coalitie de guvernare necomunista? Si cum e inteleasa aceasta situatie confuza in teritoriu?

Tudor Iașcenco: Un exemplu cat se poate de simplu. Ne amintim despre criza din 2006 care afectase agricultura Moldovei. A fost o seceta nemaipomenia. La Rezina in acei ani taranii au recoltat in medie cate doua tone - doua si jumatate de cereale la hectar Dar au vandut taranii roada cu aproape 4 lei pentru un kilogram. Adica cat de cat au supravietuit. In anul trecut a fost o recolta de trei ori mai mare, dar pretul a scazut pana sub un leu pentru kilogram. Anul acesta roada este mai mica comparativ cu 2007 iar preturile sunt mai mici decat cele din anul trecut. Asta inseamna ca in agricultura e dezastru. Taranii au cheltuit 3 mii 500 de lei la hectar, iar sansa e sa poata sa scoata cel putin o mie de lei. Despre situatia din industrie nici nu mai vorbesc, in domeniul constructiilor e o adevarata catastrofa. De exemplu, la fabrica de ciment de la Rezina, anul trecut aici veniturile erau impresionante, numai afacerile depaseau cifra de 1 miliard. In acest an putin probabil sa ajunga la numai 60 la suta din realizarile anului precedent. Industria vinificatiei e la pamant. Agrorex, a falimentat. Care sperante sa mai existe?

Europa Libera: Din cele spuse conchidem ca o noua coalitie care eventual va ajunge la guvernare are cu ce si de unde sa-si inceapa activitatea.

Tudor Iașcenco: Dar ii va fi foarte greu. In deosebi in situatia daca comunistii nu se vor linisti si vor incerca sa puna bete in roate. Ei cu una, cu doua nu vor ceda. Doar stim cum pleaca ei de la putere. Niciodata cu picioarele inainte. Dar criza se adanceste. Daca dupa constituirea institutiilor statale nu se va gasi o intelegere cu organismele internationale, o sustinere din partea lor va fi si mai greu. Fiindca si creditul promis de Federatia Rusa, acele 500 milioane de dolari, si cel oferit de China in valoare de un milliard de dolari, nu stiu daca vor ajunge in Moldova in cazul unei guvernari democratice. Asa ca miza ramane pe sprijinul pe care ar putea sa il ofere Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Pentru ca economia e aproape falimentara, va apare problema achitarii salariilor si pensiilor.

Europa Libera: Domnule iascenco, dar despre viitorul politic al actualului presedinte Voronin ce se vorbeste la Rezina?

Tudor Iașcenco: Plecarea lui din politica. Sa se retraga neconditionat. Ei, poate cu anumite conditii pentru a fi lasat in pace. Dar chiar si daca ar pleca cu anumite conditii acceptabile, el ar castiga. Dar asa sau altfel epoca lui a apus. Si daca Voronin nu-si da seama sau nu vrea sa o faca, vai si amar de capul lui. A facut foarte multe pacate. Este de ajuns pentru cateva vieti de om pentru a putea fi acuzat.

Europa Libera
: Ar fi vine daca ati exemplifica afirmatiile pe care le prezentati.

Tudor Iașcenco: Subordonarea celor mai profitabile ramuri ale economiei familiei Voronin, evenimentele din 7-8 aprilie. Practic, deja s-au adus suficiente probe pentru a se demonstra ca a fost opera lui Voronin si a anturajului sau. Nemaivorbind de oamenii care au avut de suferit. Sa mai adaugam aici si situatia precara, verticalitatea puterii pe care el a construit-o, totul e facut de mana lui, sub conducerea lui. Dictatura este o boala. Si aici sa nu-i uitam pe cei care au profitat de aceasta dictatura. Au profituri materiale consistente, averi destul de mari, enorme, castigate sub aceasta dictatura. Indiscutabil, acestea isi dau prea bine seama ca daca se duce patronul au de pierdut si ei. Posibil, chiar si vor trebui sa raspunda in fata legii. Nimic nu este vesnic. Cu atat mai mult un asemenea regim pe care l-a avut Moldova. Unul bazat pe asemenea principii cum a fost regimul Voronin nu are sorti. Ma mir cum ca atat de mult a durat. Dar, ma rog, tara a fost pentru el profitabila, locul, oamenii acestia creduli precum suntem noi.

Tudor Iascenco, redactor sef al ziarului “Cuvantul” de la Rezina. Si parerea lui Victor Cobasneanu, redactor sef al ziarului ‘Observatorul de Nord” de la Soroca.

Victor Cobăsneanu
: Noi stăm cu ochii pe partidele liberale, mai puţin poate pe partidul Democrat, care încă trebuie să demonstreze cît costă şi ce costa. Personal, mi se pare că domnul Marian Lupu exagerează în cerinţele lui. Domnia sa trebuie să mai demonstreze că este demn de titulatura asta de opozitie. Aşa cum am înţeles eu, el ar pretinde cele mai înalte posturi, iar mie mi-a plăcut pozitia unui ţăran din satul Iurceni, raionul Nisporeni care spunea „luaţi seama, domnilor, din opozitie, ce faceţi, nu daţi domnului Lupu postul de preşedinte, pentru că preşedintele se ocupă cu politica externă, dar politica externă este foarte importantă în momentul de faţă pentru Republica Moldova. Toată Europa stă cu ochii pe noi şi Doamne fereşte să nu călcăm strîmb. Avem exemplul lui Mircea Snegur care ne-a băgat in CSI şi acum o sa fie greu să ne scoata cineva de acolo”.

Victor Cobăsneanu, redactor șef la „Observatorul de Nord”, Soroca
Personal am încredere în Partidul Liberal Democrat, care la Soroca a obţinut un scor foarte bun de data asta, la alegerile anticipate. Domnul Vlad Filat se bucura de aprecierea sorocenilor şi eu aş vrea să-l văd pe domnul Filat în postura de prim ministru, fiindcă, în condiţiile actuale, postura de prim ministru este, poate, cea mai importantă. M-aţi întrebat care ar fi atitudinea mea faţă de partidul comunistilor... eu sint tentat să cred că pînă la urmă partidul comuniştilor va merge în aşa numita „opozitie constructiva”. Și va sta într-o parte ca pe urmă să învinuiască partidele de opozitie că n-au putut să gestioneze cum trebuie ţara.

Eu văd altceva: plecarea în opozitie a partidului comunistilor ar insemna, în opinia mea, şi votarea unui preşedinte propus de partidele liberale. Adică, ei de buna voie ar vota, poate chiar în corpore, adică toţi 48 ar vota şi ar spune „poftim, luaţi puterea, noi o sa stăm într-o parte şi o să vedem cum gestionaţi ţara”...

Europa Liberă: Dar cum se vede de la Soroca viitorul politic al actualului preşedinte Voronin?

Victor Cobăsneanu: Preşedintele Voronin are de ales între soarta lui Eduard Şevarnadze sau soarta lui Askar Akaev, fostul preşedinte al Kirghiziei, care astazi se ascunde pe undeva prin pădurile Moscovei. Sau, ar putea sa îşi ducă o bătrîneţe, pe cinste, aici acasa, adică să schimbe puterea pe imunitatea personală. E posibil, deşi.. sint chestii care nu permit compromisul. Adică, nu pot eu să îmi cumpăr imunitatea cînd ştiu că am în spate un sac cu greşeli şi cu păcate.

Europa Liberă: Ca de exemplu, ce pacate, ce greseli ar fi comis domnul Voronin?

Victor Cobăsneanu: De exemplu 7 aprilie, purtarea brutală cu opozitia... Revenind la persoana domnului Lupu, eu ca şi mulţi altii sunt gata să-l iert, dar nu sunt gata încă să uit. Nu pot să uit ieşirile lui de la tribuna parlamentului cînd inchidea microfoanele opozitiei, adică pot să înţeleg şi pot sa-l iert, dar nu pot uita... Tot în mod normal nu putem astazi sa ducem pe tava Partidului Democrat puterea. Că trebuie Partidul Democrat, şi partidul în general, dar mai mult liderul sau, Marian Lupu, trebuie să simtă că greşelile făcute cîndva trebuie răsplătite, trebuie să plătească domnia sa pentru asta. Adică, pînă la urmă se va ajunge la un consens, dar unii lideri politici trebuie să mai transpire pînă atunci...

Europa Liberă: Admiteti o alianţa PD-PCRM?

Victor Cobăsneanu: Nu. Nu aş admite aşa alianţă, fiindcă Marian Lupu este prea tînăr ca să îşi pună cruce viitorului său politic. Dimpotrivă, eu cred că de la Partidul Comunistilor ar putea să vină cîteva persoane mai tinere la democraţi, din pleiada asta mai tînără...

Europa Liberă: Dar se poate spune ca lumea s-a cam săturat de alegeri şi ar vrea acum fapte ?

Victor Cobăsneanu: Eu nu aş vrea să spun că la Soroca oamenii s-au săturat de alegeri. Oamenii s-au maturizat politic. Foarte mulţi au participat la alegeri. Cifrele sunt toate în creştere. Adică oamenii nu sunt chiar atăt de indiferenţi cum ar părea la prima vedere. Oamenii aşteaptă ca votul lor să fie cu folos. Să rezolve problemele asa cum şi-au dorit. Nu mai sunt oamenii de ieri sau de alaltăieri care erau indiferenţi şi care spuneau: „lăsaţi, m-am săturat de politică...” Nu mai e chiar aşa. De aceea şi creşte responsabilitatea politicienilor din opozitie, adică ei au în spate o responsabilitate foarte mare. Nu au dreptul să dezamagească electoratul. Au o responsabilitate prea mare, ca sa se joace cu voturile electoratului. Electoratul anti-comunist le-a dat o şansă, un cec alb pe care trebuie să îl respecte. Atlfel, la următoarele alegeri, opozitia va pierde...