Guvernul trebuie să fie cea mai importantă structură, așa o să revenim la constituție și practica europeană

Dumitru Diacov

„Dușmănia clasei politice moldovenești este proverbială” spune Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD
Acum o saptamana au inceput negocierile dintre cei patru lideri ai partidelor necomuniste PLDM, PL, PDM si AMN, imediat după anunţarea rezultatelor preliminare ale scrutinului pentru alegerile parlamentare din 29 iulie. Împreună, aceste formaţiuni democratice au acumulat 53 de mandate, ceea ce le permite să aleagă preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul, nu însă şi preşedintele de ţară, pentru care e nevoie de 61 de voturi. Cei patru lideri ar putea anunţa rezultatele negocierilor după ce Curtea Constituţională se va pronunţa asupra rezultatelor alegerilor din 29 iulie, a declarat Serafim Urecheanu, presedintele AMN. Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus că cei patru lideri ar fi negociat viitoarea coaliţie de guvernare. Cetăţenii vor afla rezultatul înainte de prima şedinţă a Parlamentului, preconizată la sfârşitul lunii august. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că rezultatele negocierilor dintre cele patru partide ar putea fi anunţate luni, 10 august. Filat a declarat că ar opta pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului.

„Cred că până luni ar putea să se înţeleagă între ei dar, intre cei patru lideri ar fi apărut nişte animozităţi”, a declarat pentru Europa Liberă Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM
.

Dumitru Diacov: 53 de voturi, asta nu este inca o victorie în alegeri. Din păcate. Si asta nu oferă posibilitatea ca noi să abordăm cu uşurinţă problemele care sunt in negocieri. Trebuie sa fim extrem de seriosi, extrem de responsabili şi să demonstrăm unitate de idei, de forţe. Din păcate rînza moldovenească se vede şi aici şi încercare ca cineva să fie mai sfînt, să dea vina pe alţii, lucruri care au fost foarte evidente in campania electorala, ramin si acum ca element de neîncredere, să zicem.

Europa Liberă: Ramane o problemă împărţirea funcţiilor în stat sau cel mai vulnerabil e atunci cand vine vorba de partajarea acestor functii ?

Dumitru Diacov: Cred că asta si este una din probleme. Desi este normal ca aceasta chestiune să fie pusă în discuţie, să apară unele divergenţe, dar toţi factorii trebuie să demonstreze voinţă politică şi capacitate de a găsi un compromis. Mă mir că se vorbeşte mult de 2 funcţii, dar de una aproape că nu se pomeneşte. Partidele politice participă la competiţia parlamentară pentru a veni la guvernare, nu ?

Europa Liberă: Da, dar înţeleg eu că celor 4 partide necomuniste le este anume frică de funcţia de prim ministru...

Dumitru Diacov: Păi şi pe mine mă miră foarte mult acest lucru. Coaliţia îşi asumă responsabilitatea guvernării, dar cineva din această coaliţie de 4 formatiuni, de fapt toţi, din cîte am înţeles se feresc de funcţia de prim ministru.

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar poate că acest lucru se explică prin faptul ca celor 4 le-ar putea fi frică de situaţia în care unul dintre ei, în caz că va ocupa funcţia de premier, iar după asta să poată să fie demis de majoritatea parlamentară şi nu are o siguranţă...

Dumitru Diacov: Eu înţeleg că noi avem nişte prevederi constituţionale nu prea favorabile pentru lucrul asta, ca într-adevăr primul ministru îşi depune mandatul. Dar primul ministru poate să demonstreze capacitatea de a menţine echilibrul, de a menţine echipa de guvernare; toţi care se încadrează în această echipă au responsabilitate egală şi toţi trebuie să se sprijine şi atunci alegătorul va judeca... Un element de risc există întotdeauna şi in acest caz trebuie cineva să iasă şi să spună, "da, eu îmi asum riscuil". Dar este şi responsabilitatea celorlalti. Republica traversează o perioadă complicata şi partidul care îşi asumă responsabilitatea de a conduce guvernul are şi o priză importantă fiindcă oamenii se gîndesc la situaţia economică, socială a ţării. Si atunci noi toţi trebuie să ne asumăm această răspundere. Dar unul, din păcate, ca este numai o singură funcţie de prim ministru, unul doar trebuie să îşi asume responsabilitatea guvernarii.

Europa Liberă: Credeţi că este nevoie şi de discuţii cu PCRM ?

Dumitru Diacov: Trebuie să gasim 8 voturi, o formulă de a căuta aceste voturi. Sigur că agresivitatea şi declaraţiile foarte fulminante nu ne asigură voturi. Trebuie discutat, dar înţelegerile trebuie să fie luate de cei patru lideri ai formatiunilor necomuniste. Sa procedem aşa cum se procedează într-o ţară europeană. Toate partidele şi partidul comuniştilor, poate, a vorbit cel mai mult despre stabilitate in Republica Moldova. Iata, acum, fiecare trebuie să demonstreze ca sîntem pentru stabilitate; sau invers, pentru instabilitate.

Europa Liberă: Domnule Diacov, mai multe voci vorbesc despre o situaţie imprevizibilă care ar putea duce la o eventauală alianţă PCRM si PDM. Pe cat de intemeiata sunt aceste afirmatii?

Dumitru Diacov: Nu admitem. Cei 4 lideri vor fi înţelepţi. Vor căuta compromisul necesar, vor găsi soluţii. Sperăm că se vor găsi oamenii responsabili şi din rîndul deputaţilor din partidul comunist care vor vota pentru noul preşedinte si în felul acesta să oferim o şansă pentru Republica Moldova.

Europa Liberă: Aluziile preşedintelui in exerciţiu, Vladmir Voronin la Dumitru Diacov precum ca cu el e mult mai usor de discutat ce ar fi vrut sa insemne?

Dumitru Diacov: Daca vă amintiţi cîte aluzii a făcut domnul Voronin faţă de Diacov...

Europa Liberă: A încercat în ultimul timp să discute cu Dumneavoastră ?

Dumitru Diacov: Nu am discutat de multişor. Daca coaliţia este dispusă să discute ca să caute soluţii, de ce nu ?! Dar jocuri din astea nu mai am de gînd să fac.

Europa Liberă: Dar cum vede Dumitri Diacov viitorul politic al lui Vladimir Voronin ?

Dumitru Diacov: Ca o persoana destul de influentă, care conduce un partid care are 48 de mandate în parlament, si ca nu este de neglijat. Agresivitatea, duşmania clasei politice moldoveneşti este deja proverbială.

Europa Liberă: Rămîneţi la ideea că Marian Lupu ar putea pretinde şi ar putea fi viitorul preşedinte al ţării?

Dumitru Diacov: Da. Eu socot că aceasta ar fi cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova. Ar fi un preşedinte simpatic, ar fi un preşedinte care poate discuta, care poate reprezenta ţara, care are experienţă, care are carte, care discută cu partenerii externi în limba lor, este un aspect important... In situatia Republicii Moldova de astazi, eu cred că un preşedinte liniştit, cumpătat, echilibrat, ne-extremist, ar fi ceva bun pentru ţara noastră.

Europa Liberă: Credeţi că Vlad Filat, liderul PLDM are dreptul sa adjudece funcţia de speaker al parlamentului?

Dumitru Diacov: Toţi au dreptul să adjudece, dar toti trebuie să se conducă de nişte raţiuni.

Europa Liberă: Cu 18 mandate in parlament Vlad Filat poate pretinde acest post ?

Dumitru Diacov: El poate pretinde, dar daca nu era Partidul Democrat şi nu venea cu aceste 13 mandate, unde erau cei cu 40 de mandate ?! Deci nu putem să spunem că eu cu 18 mandate sunt cel mai important dintre voi. Importante sunt si 4 mandate, şi 13 şi 7 mandate... şi 18 mandate. Dar 18 mandate îţi oferă posibilitatea, conform tradiţiei europene, aşa cum am spus, să pretinzi la funcţia de prim ministru. Asta este foarte importanta funcţie; dar noi am mers intotdeauna impotriva Constituţiei. Preşedintele ţării, care nu este parte a executivului a condus şi guvernul şi parlamentul şi toate celelalte structuri. Funcţia de preşedinte al parlamentului, care într-o ţară europeană nu are nici o importanţă, să-i spunem aşa executivă, devine factor important, pe cînd funcţia de prim ministru este asa, de lovit de pereti. Guvernul trebuie să fie cea mai importantă structură. Si atunci noi putem să revenim şi la Constituţie şi la practica europeană.

Europa Liberă: Situatia din Republica Moldova este urmarită cu mare interes atit la Moscova cit şi la Bucuresti, atit la Bruxelles cît şi la Washington. E o situatie previzibila?

Dumitru Diacov: Si este foarte bine şi ar fi mare păcat ca liderii politici care astazi caută soluiţii să nu ia în consideraţie acest interes şi sa folosim acest interes in favoarea Moldivei. Este foarte important că toate ţările cu greutate în politica internaţională manifestă interes fata de Moldova.. Iata de ce ar fi bine ca acesti 4 lideri, în fiecare zi să se gîndească la lucru acesta: la alegătorii care i-au ales şi la faptul că ţările astea ne mai rabdă şi manifestă acest interes. Pentru ca ar fi dramatic daca aceste tari n-ar mai manifesta acest interes fata de republica Moldova!