AIE: faza negocierilor pentru funcţiile de speaker, premier şi preşedinte

PLDM, PL, AMN si PD în faţa unei probe grele
Partidele opozitiei care au infiintat sambata Alianta pentru Integrarea Europeana spun ca cea mai dificila etapa a negocierilor s-a incheiat, odata cu semnarea declaratiei de infiintare si stabilirea celor cinci obiective la baza viitoarei guvernari. Partidul Liberal Democrat, cel Liberal, cel Democrat si Alianta Moldova Noastra spun ca abia de acum incolo trec la impartirea functiilor. Corespondentul nostru, Vitalie Enache a cautat sa afle daca aceasta etapa va fi intr-adevar mai usoara ca prima, sau daca poate fisura proaspata alianta, pe care o asteapta si un dialog dificil cu comunistii pe tema alegerii noului sef al statului.

Deputatii PCRM si-au luat o pauza de gandire pentru a reflecta asupra modului in care vor discuta cu oponentii politici despre formarea noii guvernari. Intr-o declaratie pentru Europa Libera, unul din liderii PCRM, Vladimir Turcan a evitat sa precizeze cand si cum vor purta comunistii discutii cu cele 4 partide din tabara adversa.

In schimb, Turcan a remarcat asemanarea dintre obiectivele propuse inainte de alegerile anticipate de catre PCRM si cele anuntate in declaratia AIE – restabilirea statului de drept, depasirea crizei economice, descentralizarea puterii, reintegrarea teritoriala si integrarea europeana a R. Moldova: „Ce putem sa discutam daca e vorba de o declaratie, destul de sterila, care e o preluare a unor obiective ale activitatii guvernarii de la 2005 incoace. Mai mult, eu n-am vazut si de aceea nici nu am ce comenta. Dar in rest, vom vedea ce vor face cei 4 in saptamana aceasta. Sa vina si la sfarsitul saptamanii sa ne mai auzim si sa mai comentam ceva. Cele 5 principii nu difera absolut fata de cele 5 principii care au fost formulate recent de presedintele Voronin. Aceeasi combatere a crizei aconomice, de integrare a tarii, aceeasi integrare europeana. Ma rog, ceea ce in mod general se poate de spus, chiar si fara negocieri de o saptamana sau 10 zile, cat timp ei au negociat.”

In replica, Serafim Urechean, liderul AMN, ne-a spus ca vede o deosebire substantiala intre obiectivele propuse de presedintele Voronin, dupa 5 aprilie si obiectivele anuntate in prezent de AIE : ”Nu chiar atat de mult coincid. Reperul pentru noi e integrarea europeana, dar in principiile anuntate de comunisti, integrarea europeana in general lipseste, este omisa. Dar noi vom fi disponibili sa discutam. Dialogul politic noi nu l-am ignorat niciodata”.

Serafim Urechean mai spune ca dialogul cu PCRM va incepe imediat ce reprezentantii acestei formatiuni vor reveni din vacanta si ca in cadrul acestor discutii AIE nu va accepta conditii impuse de comunisti.

Petru Bogatu
Mai multi comentatori politici sunt de parere ca cele 4 partide necomuniste au sanse sa formeze o guvernare viabila si de durata, dar pentru asta vor trebui sa ia in considerare optiunea oponentilor politici si asteptarile electoratului. Petru Bogatu, comentator la Jurnal de Chisinau si Vocea Basarabiei, crede ca alianta PLDM, PL, AMN si PD are in fata momentul propice pentru a determina PCRM-ul sa-i ofere 8 voturi necesare pentru alegerea sefului statului: „Aceasta coalitie are sansa sa formeze un guvern functional si caruia sa-i confere si o anumita stabilitate datorita majoritatii parlamentare. O problema desigur este alegerea presedintelui. Este un obstacol pe care daca nu-l treci, risti sa provoci alegeri anticipate si o stare de confruntare in societate in perioada de pana la alegeri, care va agrava si mai mult situatia economica si ar provoca si alte probleme, dar in principiu cred ca se poate trece si peste acest impediment, pentru ca provocarea unor noi alegeri anticipate ar lovi mai mult in PCRM, care s-ar face vinovat de aceasta situatie. Si cum este acum partidul lui Voronin intr-o scadere de forma si de viteza, pana la anul risca sa obtina un scor electoral mult inferior celui de azi, lucru de care isi dau seama si multi militanti ai acestui partid.

Vsevolod Ciornei
editorialist la ziarele Saptamana si Moldova Suverana se arata mai putin optimist in privinta trainiciei AIE si spune ca acest lucru depinde de capacitatea coalitiei de a infrunta mai multe provocari: „Alianta din experiente precedente cam n-ar fi cazul sa fim prea optimisti, pentru ca am avut ADR in 1998. Pe urma am mai avut si coalitia din CMC ale caror evolutii nu prea insufla optimism. Desi s-ar putea ca lucrurile sa aiba si un capat si politicienii sa traga niste concluzii si sa ia niste invataminte din experientele mai putin reusite ale trecutului si sa constituie o alianta intr-adevar viabila. Mai este opozitia foarte puternica a PCRM, care o sa stea cu ochii pe ei si o sa le sanctioneze fiecare pas gresit. Mai este si un electorat destul de pretentios, care asteapta practic minuni. Foarte multi tineri, intelectuali, care considera ca o guvernare necomunista ar putea face rasturnari miraculoase. Ei privesc la aceasta alianta ca la niste salvatori care vor face foarte repede ca R. Moldova sa fie o tara respectabila, comparabila cu tarile occidentale. Deci, cum vor actiona si cum isi vor putea prezenta, mediatiza actiunile, cat de transparenti vor fi, cum vor explica dificultatile si la ce etapa a realizarilor se afla. Deci provocarile sunt foarte multe si este greu de spus care va fi rezultatul acestei guvernari. Oricum va fi pozitiv in sensul acumularii de experienta politica.”

In acelasi timp Vsevolod Ciornei se arata convins ca diferentele doctrinare dintre cele 4 partide necomuniste, nu au de ce sa afecteze unitatea Coalitiei: „Eu nu prea cred ca doctrinele sunt atat de batute in cuie la partidele noastre. Si partidele sunt tinere si caracterul lor doctrinar e mai mult conventional. Asa ca partidele noastre sunt inca in perioada copilariei si si-ar putea adapta doctrina la necesitatile momentului si la necesitatile aliantei prin anumite compromisuri, ajustari ar putea ajunge la o doctrina comuna.”

Si Petru Bogatu considera ca PLDM, PL, AMN si PD pot ajunge la un compromis pentru a depasi problemele de ordin doctrinar, impacand in asa fel si segmentele de electorat cu viziuni diferite in privinta unor chestiuni mai sensibile: „Este adevarat ca anumite probleme ar putea sa le creeze nu atat diferentele doctrinare, cat miza partidelor pe anumite segmente de electorat. De exemplu PD, care cauta sa-si consolideze pozitiile pe stanga esichierului politic si sa confiste chiar electoratul comunist, trebuie sa tina cont de preferintele acestor alegatori, chiar poate de unele prejudecati si chiar superstitii si sigur nu poate sa accepte de exemplu din acest motiv, ideea integrarii in NATO. Din acest punct de vedere pot aparea unele probleme, dar aceste probleme nu sunt atat de dificile incat sa nu poata fi solutionate de cele 4 partide democratice.”

PLDM, PL, AMN si PD se afla la cea de-a doua etapa de negocieri in care urmeaza sa decida asupra viitoarelor candidaturi la functiile de sef al statului, presedinte al Parlamentului si premier. Liderii acestor formatiuni spun ca este o etapa mai usoara de negocieri, in comparatie cu prima etapa in care au convenit asupra principiilor de baza pe care urmeaza sa le realizeze viitoarea guvernare.