Vrem să ajungem la un numitor comun, avantajos pentru toți

Dorin Chirtoaca

Interviu cu Dorin Chirtoacă, vice-președintele PL
Cele patru partide, care au înfiinţat săptămâna trecută Alianţa pentru Integrare Europeană, s-au întrunit ieri într-o primă rundă de negocieri pentru a discuta structura viitorului Guvern şi pe cea Parlamentului. Aceasta ar fi o a doua etapă a formării noii coaliţii de guvernământ, după ce mai devreme liderii celor patru formaţiuni – de la Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa „Moldova Noastră” şi Partidul Democrat au anunţat care le sunt priorităţile. Fiecare partid şi-a delegat câte 5 reprezentanţi, la discuţii fiind prezenţi vicepreşedinţii şi diverşi experţi. S-a discutat mai ales despre posibilitatea reducerii numărului ministerelor şi a comisiilor parlamentare şi despre cum acestea se vor numi. S-a mai spus că e posibil să fie desfiinţată funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, creată de comunişti, după alegerile din aprilie.
Invitatul emisiunii noastre este vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă
.

Europa Liberă: D-le Chirtoaca, s-a ajuns pana la urma la o intelegere de principiu cel putin privind distribuirea principalelor functii in stat intre partidele care formeaza coallitia?

Dorin Chirtoacă: Sunt discutate mai multe ipoteze in aceasta privinta si oricare dintre ipotezele discutate este in egala masura valabila. Urmeaza sa fie continuate discutiile, negocierile pentru a ajunge la o finalitate in acest sens, la fel cum se discuta si in grupul de lucru despre care deja ati mentionat structura viitorului Guvern si structura viitorului Parlament. Ma refer la structura pe comisii, deci structura interna deja.

Europa Liberă: La structura viitorului Guvern si a viitorului Parlament vom reveni cu siguranta. Dar, d-le Chirtoaca, vreau sa va intreb, nu se pierde prea mult timp cu principalele functii, pentru ca asta este principala curiozitate si doar a jurnalistilor, ci a tuturor alegatorilor vostri?

Dorin Chirtoacă: Consider ca dimpotriva, trebuie negociat si cantarit orice element nou care apare in discutie si prezentat in bloc practic tot pachetul de solutii care urmeaza a fi propus de coalitie. Si cred ca dimpotriva, o decizie luata in pripa si un anunt facut fara sa se tina cont de toate aspectele s-ar putea sa complice lucrurile. De aceea, cred ca dimpotriva este bine sa se negocieze in continuare, sa se discute in continuare toate ipotezele posibile, pentru ca totusi avem de trecut in Parlament alegerea presedintelui. Or, alegerea presedintelui republicii trebuie sa aiba loc si cu votul a cel putin opt reprezentanti ai Partidului Comunistilor. Din acest punct de vedere, orice discutie in trei si, pana la urma, orice discutie in patru si orice decizie luata in patru pe problema principalelor functii in stat si, in special, pe problema functiei presedintelui poate duce la un moment dat la blocaj in cadrul Paralmentului.

Europa Liberă: Dar problema presedintelui nu e singura se pare, pentru ca mai exista si problema primului ministru, care nu poate fi numit atat de usor atata vreme cat nominalizarea la aceasta functie trebuie sa o faca presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin?

Dorin Chirtoacă: Da, aici este o sansa in plus pentru ca intr-o anumita masura presedintele in exercitiu este obligat, daca nu legal, cel putin moral, sa promoveze candidatura la functia de prim-ministru din partea majoritatii parlamentare. Adica acel candidat care va fi pana la urma votat de Parlament. Sa nu se intample ca provoaca insasi presedintele in exercitiu deja o criza in interiorul Parlamentului. Dar primul si primul obstacol va fi la nivel de presedinte de republica, unde este mai complicat decat la prim-ministru.

Europa Liberă: D-le Chirtoaca, s-a vorbit despre comasarea unor ministere sau a unor comisii parlamentare. Care dintre ministere de exemplu ar putea fi comasate? Ce ministere ar urma sa dispara, daca e sa reformulam intrebarea?

Dorin Chirtoacă: Recunosc, la nivelul grupurilor de lucru am avut si cateva contacte in acest sens. Miniserul Administratiei Publice Locale cred ca este unul din ministerele care ar urma sa fie practic restructurat si sa existe o verificare doar din punct de vedere a respectarii legii din partea Guvernului a tot ceea ce se intampla in teritoriu, dar nu un minister in acest sens. Probabil, agentia sporturilor, care ar urma sa treaca la ministerul Educatiei si Tineretului. Se discuta despre Agentia Transportului, care sa treaca la Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului. Deci, o sistematizare pe blocuri a tuturor structurilor existente astazi si minimizarea structurilor statului. Reducerea numarului de ministere, reducerea numarului de agentii. Dar sunt doar variante de lucru, nu sunt decise inca. Decizia urmeaza a fi luata de cei patru lideri sau de grupul de negocieri.

Europa Liberă: Dar e posibil ca in viitorul Guvern sa ramana in functie vreun actual ministru sau vreun actual inalt demnitar?

Dorin Chirtoacă: Nu cred. Nu-mi amintesc sa fi discutat o asemenea ipoteza, dar pornind de la premisa faptului ca schimbarea in politica presupune schimbul de ministri si de viceministri – asta este partea politica a oricarei structuri administrative – cred ca aici vorbim despre inlocuirea in ansamblu a corpului guvernamental. Insa asta nu trebuie sa-i sperie pe functionarii publici din cadrul ministerelor, din cadrul structurilor administrative ale statului, pentru ca in conformitate cu legea ei beneficiaza de stabilitate in functii si sunt functionari care in mod normal servesc oricare guvern. Important e sa lucreze conform competentei si dupa lege.

Europa Liberă: In unele cercuri se vehiculeaza informatia cum ca Mihai Ghimpu, presedintele PL si-ar dori postul de sef al Cabinetului de Ministri. Este adevarat? E un post de sacrificiu totusi in aceasta perioada?

Dorin Chirtoacă: Sa fie foarte clar, PL nu conditioneaza nici o functie din primele trei functii ale statului. Aici discutam despre ipotezele de lucru care pot fi valabile in toate aceste discutii.

Europa Liberă: Adica nu excludeti ca una din ipotezele de lucru ar fi Mihai Ghimpu – sef al Guvernului?

Dorin Chirtoacă: Nici nu punem problema in asemenea mod si nici nu lansez o asemenea ipoteza. Pentru ca, dupa aceea, s-ar putea interpreta ca daca nu exclud, as putea accepta. Nu, este vorba de mai multe ipoteze dupa cum am spus si PL, din acest punct de vedere, priveste situatia pentru a gasi cea mai buna formula care sa fie valabila pentru toti viitorii patru ani de guvernare, care sa fie valabila pentru toate cele patru formatiuni care fac parte din Alianta si care sa duca la o asezare a lucrurilor asa cum asteapta si locuitorii Republicii Moldova. Deci, noi nu conditionam si nu ne punem problema ca ne dorim asta sau asta si altfel nu se merge inainte. In nici un caz. Dimpotriva, vrem sa ajungem la acel numitor comun care sa-l avantajeze pe fiecare din cei patru membri ai Aliantei.