Guvernul comunist lasă moştenire un mare deficit bugetar

Experţii recomandă viitorului cabinet să contracteze credite la FMI şi alţi creditori externi
Ieri ministrul economiei Igor Dodon practic a confirmat pronosticurile sumbre ale expertilor care vorbeau despre o mostenire nu tocmai favorabila a cabinetului Greceanii. Numai ca ministrul a spus ca de vina este criza globala careia executivul ii face fata cum stie mai bine. In circumstantele de astazi, la parerea lui Dodon, este mai puţin riscant pentru guvern să contracteze imprumuturi de pe piaţa internă prin emiterea hartiilor de valoare, cu o rată mai mică decât dacă ar imprumuta bani de peste hotare.

Valeriu Prohnitchi (Expert-Grup)
Iata insa ce parere are despre tactica guvernului Valeriu Prohniţchi, directorul Asociaţiei Expert Group: „Teoretic guvernul ar putea sa emita la infinit hartii de valoare de stat, sa pompeze toate resursele din sistemul bancar ca sa finanteze cheltuielile si sa lase companiile pe burtă. Exista un asemenea risc, ca sa nu aiba resurse interne, iata de ce este important ca guvernul să contracteze surse externe pentru acoperirea deficitului bugetar. De aceea, reluarea relatiilor bune cu FMI si ulterior cu alti creditori care vor credita direct bugetul, este fundamentala pentru succesul noului guvern„

Fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr, numarul doi pe lista viitorilor deputati PD, este si el de parere ca guvernul ar trebui sa ia imprumuturi externe: „Noi propunem sa ne imprumutam in afara, asa cum a facut toata lumea. Uitati-vă: Romania 20 miliarde de euro din afara, inclusiv FMI si UE, Ucraina 12 miliarde de euro si tot asa. Toata lumea nu se imprumuta pe intern. Pe intern si asa e criza de lichidităţi.”

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr presupune că autorităţile comuniste vor să puna pe umerii viitorului guvern o povara greu de suportat: „Adica ei isi propun un obiectiv pe termen scurt. Cu orice pret sa plateasca pensiile si salariile si sa arate ca la dansii totul e ok si lasa tot pe spatele viitoarei guvernari. Eu inteleg ca ei nu prea au incotro, dar asta-i problema lor deja, dar nu e corect din punct de vedere economic."

Alianţa pentru Integrare Europeana, spune Valeriu Lazăr, incă nu are o poziţie consolidată referitoare la sursa imprumutului: „Nu cred ca colegii mei din alte partide au alta atitudine dar nu pot spune pozitia aliantei. Eu cred că nu vom avea mari divergenţe in aceasta privinţă dar ca sa fiu corect cu toata lumea nu pot sa redau pozitia comuna a aliantei. Noi nu o avem inca.”

Anterior misiunea de la Chisinau a Fondului Monedar International, care s-a retras in primavara anului curent din negocieri pe marginea unui nou acord de asistenta financiara pentru Moldova, si-a anuntat disponibilitatea de a relua tratativele doar cu o putere stabila. Intre timp Chisinaul a cautat sa ia imprumuturi in relatii bilaterale cu Rusia si China, ceea ce la parerea unor experti, ar putea impiedica relatiile cu FMI.