CEC și lacunele legislației electorale

Nu avem nici o pîrghie de a trage pe cineva la răspundere, măcar formală, spun Eugen Știrbu și Iurie Ciocan, președintele, respectiv secretarul CEC
Comisia Electorala Centrala este institutia cea mai indicate sa evalueze functionalitatea normelor legale aplicate la organizarea si desfasurarea alegerilor. Imediat dupa sedinta de vineri a Curtii Constitutionale, care a validat rezultatele alegerilor anticipate din 29 iulie, l-am intrebat pe Eugen Stirbu, presedintele CEC, care ar fi lacunele legislatiei electorale ce ar trebui recuperate. Aceeasi intrebare despre lacunele iesite la iveala, i-am adresat-o și lui Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale.


Eugen Stirbu: Actuala componenta in principiu a modificat, nu noi adica, ci legislativul, dar la initiative noastra, a modificat deja o treime din Codul electoral.

Vasile Botnaru: Dar unde mai sint locuri inguste?

Eugen Stirbu: Sint locuri inguste foarte stringente care tin de dreptul electoral mai ales, votul celor de peste hotare, votul celor care sint in partea stinga a Nistrului – cum sa voteze ei, ce sa faca ei ? Procedurile electorale, securitatea votului. Ceea ce tine de listele electorale, bineinteles ca responsabilitatile autoritatilor publice locale sint la un nivel ce lasa de dorit. Si noi am putea doar prin implementarea registrului electronic al alegatorilor, care să il detinem aceste liste la noi, si nu sa le luam doar in perioada electoral, am putea sa facem niste modificari urgente, la moment, cind vor fi alegerile.

Vasile Botnaru: De ce nu se face acest registru ? Pentru ca este scump ?

Eugen Stirbu: Este foarte scump.

Iurie Ciocan: Noi, de obicei, dupa fiecare campanie electorala aducem la cunostinta atit a fractiunilor parlamentare nou formate, cit si a guvernului nou format opinia Comisiei Electorale Centrale referitoare la necesitatea unor modificari in Codul Electoral. Dinsii, deja avind dreptul de initiativa legislativa, promoveaza aceste idei daca le cred binevenite, pentru ca, dupa cum stiti, dreptul de a adopta o lege ori a modifica o lege, un act normativ, este totusi un drept politic si apartine celor care guverneaza si ei decid daca este necesara sau nu – in cazul dat o modificare a Codului Electoral. Noi sintem doar acei care propunem aceasta modificare. Noi vom interveni in procedurile de examinare a contestatiilor si vom cere sa fie clarificate.

Vasile Botnaru: Avindu-se in vedere urgentarea lor sau ce anume ?

Iurie Ciocan: Nu, avindu-se in vedere competentele. Pentru ca noi ne trezim deseori ca sintem sesizati asupra unei anumite incalcari a legislatiei si nu sintem in drept de a aplica careva sanctiuni, de a-i trage la raspundere pe acei care comit asemenea incalcari, fie ca e vorba despre partidele politice, adica concurenti electorali, fie ca este vorba despre mass-media, mai ales media scrisa si altele. Chiar daca cineva incalca flagrant legislatia electorala, noi nu avem nicio pirghie cel putin de a-l trage la o careva raspundere, macar formala. Competentele vom ruga sa fie divizate foarte clar intre Comisia Electorala Cntrala si instantele de judecata la examinarea contestatiilor, la aplicarea unor sanctiuni. La fel intre Comisia Electorala Centrala si consiliile electorale de circumscriptie in teritoriu – ca sa fie mai clar care contestatii tin de competenta CEC-ului, care tin de competenta organelor teritoriale. Vom atrage atentie la clarificarea subiectului ce tine de Registrul de stat al alegatorilor. Vom atrage atentia asupra imbunatatirii calitatii listelor de alegatori. Si multe altele care urmeaza a fi totalizate, gindite, puse pe hirtie si prezentate institutiilor abilitate cu drept de initiativa legislativa.

Vasile Botnaru: In sedinta Curtii Constitutionale s-au facut auzite nemultumiri in legatua cu gradul de cooperare intre CEC si Consiliul Coordonator al Audiovizuallui, sau in legatura cu lipsa de receptivitate a politiei atunci cind erau lansate semnale de alarma, in special atunci cind erau deteriorate panouri publicitare. Ati vedea si in zona aceasta niste imbunatatiri?

Iurie Ciocan: Cind vorbim despre colaborarea cu CCA, tocmai ma refer la delimitarea competentelor. In conditiile de astazi CEC nu este in drept de a adopta anumite sanctiuni fata de radiodifuzori, a caror activitate este reglementata si verificata nemijlocit de CCA. De fiecare data noi am fost nevoiti sa remitem materialele pentru examinarea de catre CCA.

Vasile Botnaru: Si acolo se examineaza operativ sau nu prea ?

Iurie Ciocan: Se examineaza in conformitate cu procedura lor interna. Noi nu sintem in drept sa le apreciem activitatea lor. Dar ceea ce tine de politie as remarca – si imi pare rau ca nu am facut remarca respectiva si in fata Curtii Constiutionale, exemplul invocat de PD, care au beneficiat de mai multe panouri publicitare, dintre care opt au fost deteriorate. Pina in ziua alegerilor in cinci cazuri din opt au fost depistate si stabilite persoanele vinovate si trase la raspundere administrativa.

Vasile Botnaru: Adica sinteti multumiti de modul in care a lucrat politia ?

Iurie Ciocan: Nu sintem de acord ca politia a depus eforturi insuficiente.

Vasile Botnaru: Totusi a fost o concluzie generala ca nu a existat egalitate intre concurentii electorali si a fost favorizat un concurent electoral anume. Dumneavoastra sinteti de acord cu aceasta concluzie ?

Iurie Ciocan: Nu sint de acord pe motiv ca de fiecare data in toata lumea, inclusiv si in Republica Moldova, concurentii electorali care sint, sa le zic asa, rivali in perioada electroala continua din inertie aceasta rivalitate si dupa perioada electorala si contina sa caute clenciuri unii altora. Noi la maxim am creat conditii egale pentru toti concurentii electorali. Atunci cind cineva s-a simtit lezat, am mers in instanta de judecata. A fost un fapt mentionat si in raportul CEC prezentat in fata Curtii Constiutionale ca din 26 de hotariri care au fost atacate in instanta de judecata noi am pierdut doar in patru cazuri. In rest in 22 de cazuri noi am avut cistig de cauza.

Vasile Botnaru: Un nou parlament s-ar putea sa vrea sa schimbe si componenta CEC ?

Iurie Ciocan: Noul Parlament este in drept sa adopte legi si sa modifice legile actuale. As remarca faptul ca in baza hotaririi Parlamentului din 2005, actuala componenta a CEC a fost declarata inamovibila. Deci ramine ca Parlamentul sa ne explice care inamovibilitate va fi aplicata in cazul nostru daca vom fi destituiti din functii inainte de termen.

Vasile Botnaru
: Dar cind expira termenul ?

Iurie Ciocan: Mandatul expira pe data de 11 noiembrie 2010.

Vasile Botnaru: Deci, cel putin un scrutin mai aveti de organizat ?

Iurie Ciocan: Urmatorul scrutin local este programat pentru 2011, in vara. Daca Republica Modlova nu va mai organiza alegeri parlamentare, noi vom activa in regim normal pina la finalizarea mandatului, organizind alegeri locale partiale si atribuind mandate de consilier in consiliile locale.