Jurnal de Chișinău: Dilema comuniștilor

Interesul gazetarilor moldoveni ramane concentrat in jurul unor probleme cum ar fi persoana viitorului presedinte, soarta viitorului Guvern sau orientarea politici externe.

Asa Jurnal de Chisinau, bunaoara, incearca marea cu degetul sau, mai exact, sa rezolve “Dilema comunistilor”. Punand cap la cap cateva declaratii extrem de cetoase, Jurnalul cauta sa se dumireasca ce-ar putea cere comunistii in schimbul celor opt voturi de care are nevoie coalitia liberal-democrata pentru alegerea unui nou sef al statului. Iar Nicolae Negru il someaza practic pe liderul PLDM, Vlad Filat, sa-si adjudece functia de prim-ministru. Reprosandu-i lui Filat dorinta de a deveni presedinte al Parlamentului, Nicolae Negru afirma ca numai daca liderii celor patru partide din coalitie isi vor asuma direct responsabilitatea guvernarii se va putea ajunge la o separatie reala a puterilor in stat.

Timpul, la randul sau, anunta azi ca liderul comunistilor ar pretinde in proprietate personala vila prezidentiala de la Condrita, in schimbul celor opt voturi, iar directorul ziarului, Constantin Tanase, cere ca negocierile cu Voronin sa se desfasoare în prezenţa presei, dar nu pe sub masă, cu lumina stinsă şi microfoanele închise, cum scrie el. “Dorim să fim siguri că asistăm la negocieri principiale, dar nu la un troc, în urma căruia ne vom alege cu schimbarea actorilor, nu şi a sistemului”, subliniaza Tanase.

Si mai gasiti in Timpul de azi un punct de vedere, semnat de analistul Denis Cenusa, cu un titlu cat se poate de clar: “De ce se uită ruşii noştri chiorâş la Georgia şi SUA”.

In Moldova Suverana apare azi un nou manifest antiamerican. Ziarul militeaza pentru o politica externa eficienta care, aici, “urmeaza a fi definita drept una a supravietuirii moldovenilor care au dreptul de a trai fiindca radacinile lor istorice si culturale sunt mai puternice decat ale americanilor”, elogiaza anume in acest context politica externa promovata de presedintele Vladimir Voronin, baga in aceeasi oala fosta opozitie, mai multe organizatii nonguvernamentale si postul nostru de radio, pe care toate laolalta le defineste ca un “partid american” creat creat si dirijat in Moldova de la Washington, in detrimentul intereselor nationale ale Republicii Moldova – din punctul de vedere al Moldovei Suverane fireste – si, poate cel mai grav, incearca sa justifice cumva actiunile armatei a 14-a in Transnistria, punand tot pe seama americanilor responsabilitatea pentru faptul ca militarii rusi nu s-au retras nici pana azi de pe teritoriul Republicii Moldova.

In fine, doar cateva titluri din presa rusa si cea romaneasca de azi. Cel din Izvestia este “Comunistii moldoveni sunt inlaturati de la putere”. “Comunistii nu-l vor pe tradatorul Lupu presedinte al Republicii Moldova”, constata Romania libera, iar in Jurnalul National Adrian Severin scrie despre “Taierea nodului moldovean”.