Demonopolizarea puterii e un fapt împlinit

Victor Doraș

Victor Doraș: dilema era ca PCRM să nu mai dețină monopol asupra puterii.
S-au împăcat comuniștii cu gindul ca au fost trimiși în opoziție sau nu? La această întrebare raspunde Victor Doraș, fost consilier al Presedintelui Vladimir Voronin.

Victor Doraș: Partidul comunist pina acum a dat dovada ca are cap pe umeri. Daca conjunctura este de asa natura ca trebuie sa treaca in opozitie, cred ca va trece. Daca democratii nu o sa recurga la rafuieli politice, - or PCRM se cam teme de rafuiala politica, daca o sa fie promis ca totul o sa fie in limitele legii, pentru comunisti ar fi mai convenabil sa treaca in opozitie. Cel putin in orasul Chisinau asa au procedat.

Vasile Botnaru: Ce conditii credeti ca ar putea inainta comunistii in afara asigurari ca nu se va proceda la rafuieli politice ?

Victor Doraș: Continuitatea liniei politice pentru care au pledat. In fond, in sensul acesta intre partidele democratice si PCRM nu se văd mari divergente.

Vasile Botnaru: Va referiti la politica externa, la cea interna ?

Victor Doraș: La toate aspectele. Situatia actuala de fapt s-a constituit in 2005, cind s-a obtinut un consens politic intre toate partidele. Si acum in principiu nu s-a schimbat nimic. Toata dilema era ca Partidul comunistilor sa nu mai detina monopol asupra puterii. In principiu aceasta chestiune s-a implinit sau este pe cale sa se implineasca. Si baza conflictului se pierde.

Vasile Botnaru: Daca va inteleg corect, considerati ca bilantul principal al evenimentelor politice este demonopolizarea puterii ?

Victor Doraș: Da, mie imi pare ca am urmarit cu totii cum liderii partidelor democratice nu o data au anuntat aceasta opinie. Chiar si acum una din conditiile inaintate pentru a oferi postul de vicespicher reprezentantului PCRM este ca acest post sa nu revina lui Vladimir Voronin. Aceasta si denota de fapt ideea demonopolizarii fiindca pentru partidele democratice ideea monopolului era intruchipata in persoana domnului Voronin.

Vasile Botnaru: Dar dumneavoastra va imaginati sa functioneze PCRM fara participarea activa si dominanta a lui Vladimir Voronin ?

Victor Doraș: La moment nu imi inchipui dar lucrul de partid nu se reduce numai la indeplinirea functiilor oficiale. Eu cred ca plecarea sa din functiile oficiale o sa duca la aceea ca el se va putea concentra mai mult asupra situatiei din partid.

Vasile Botnaru: Nu va fi insa contestat atunci cind nu va mai avea portofoliul de spicher sau de presedinte ? Va mai putea fi un aksakal respectat in interiorul partidului ?

Victor Doraș: De ce nu ? Voronin este persoana care a dus partidul la un succes atit de mare – practic partidul a dominat timp de opt ani si continua sa adjudece aproape jumatete din electorat. Daca nu ar fi fost greselile din campania electrala chiar ar fi cistigat din nou alegerile.

Vasile Botnaru: Dar Vladimir Voronin oare va mai dori sa stea in banca aksakalilor. Il mai intereseaza situatia din partid fara portofoliile de spicher sau presedinte ? Cum credeti ?

Victor Doraș: Asta nu am cum sa stiu. Ramine sa vedem. Eu nu sint atit de aproape de domnul Voronin ca sa stiu ce gindeste dinsul.

Vasile Botnaru: Dar il stiti foarte bine pentru ca ati lucrat alaturi de el.

Victor Doraș: Asta a fost tare demult. De atunci multe s-au schimbat pentru ca oamenii au proprietatea sa se schimbe. Si e vorba de o situatie concreta, intr-o situatie concreta omul ia decizii concrete, or, eu nu stiu care este situatia de astazi.