Voronin respinge o invitație la o întîlnire cu liderii partidelor parlamentare

Mark Tkaciuc: „Până una alta, nu spunem nimic, pentru că orice soluţie trebuie discutată în cadrul formaţiunii”
Preşedintele Vladimir Voronin a respins astăzi invitaţia la dialog adresată Partidului Comuniştilor de către AIE. Semnatarii respectivei invitaţii, PLDM, PL, PD şi AMN au făcut o adresare în formă scrisă către PCRM în cadrul ceremoniei de înmânare a legitimaţiilor de deputat care a avut loc la guvern. Liderii AIE s-au arătat totuşi încrezătoari că PCRM se va decide în timpul cel mai apropiat să se aşeze la masa de tratative pentru a conveni asupra soluţiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale. La rândul lor comuniştii spun că un răspuns clar în acest sens vor avea doar după plenara Comitetului Central al PCRM programată pentru ziua de mîine.

Refuzul liderului PCRM de a primi invitaţia la dialog, i-a determinat pe liderii AIE să o transmită pe cale poştală.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat se arată optimist că până marţi PCRM şi în special liderul acestuia Vladimir Voronin, se vor hotărî să dea curs propunerii AIE de a discuta în privinţa formării viitoarelor structuri ale statului, mai ales că în scrisoare, comuniştilor li se promite o parte din funcţiile de conducere în viitorul Parlament: „Am impresia că dânsul încă nu a revenit din concediu, nu este în contact direct cu realitatea, probabil se află încă, până la 29 iulie atunci când se visa că va avea 70 de mandate. Sper că după plecarea la Moscova, am înţeles că este mai rece acolo, va avea un duş rece, va reveni mai aşezat în conformitate cu realitatea şi va veni la dialog. Dacă nu, e decizia lor. Am reiterat în invitaţia adresată lui Voronin situaţia în care ne aflăm, ceea ce dorim noi să facem şi aşa cum am promis de mai multe ori l-am invitat să participe la acest dialog.
Vreau să vă spun că indiferent de decizia pe care o vor lua, vor veni la acest dialog sau nu, noi urmează să ne ducem la îndeplinire acţiunile pe care ni le-am propus. Acest dialog e mult mai necesar pentru PCRM, decât pentru AIE.”

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu crede că invitaţia adresată PCRM pentru a purta discuţii cu oponenţii politici, l-a luat prin surprindere pe Voronin, şi de aceea nici nu a acceptat-o: „Niciodată nu şi-a închipuit că o să vină ziua când va fi invitat de către altcineva la un dialog. A trăit tot timpul cu gândul că el este puterea şi le decide pe toate. Iată că s-au schimbat lucrurile şi de aceea nici nu şi-a dat seama, nu a conştientizat ce se întâmplă în momentul ăsta şi a refuzat. Oricum, vă amintiţi că cu câteva zile în urmă spunea că nici un partid din cele patru nu a făcut nici o invitaţie. Iată că noi am făcut-o şi a refuzat să o ia. Toate astea demonstrează că ei trăiesc cu gândul că sunt puterea absolută în R. Moldova”.

Preşedintele PD, Marian Lupu îşi exprimă speranţa că PCRM va da dovadă de ceea ce el a numit „maturitate politică” şi va dialoga cu AIE pentru a evita noi alegeri anticipate: „Dialogul cu PCRM nicidecum nu se va axa pe faptul cine, cum, la ce posturi. Haideţi să ne aducem aminte de precedentul din 2005. În alt co-raport: PCRM cu 56 de mandate, celelate partide cu 45 de mandate, respectiv, şi când s-a discutat subiectul votăm sau nu votăm preşedintele R. Moldova, cei care au venit la dialog cu PCRM nu au înaintat absolut nici o cerinţă de ordin instituţional. Nici o vorbă, nici o idee cu referire la partajarea de funcţii sau pretenţii pentru asemenea funcţii. Acum avem o situaţie similară, doar în sens invers. Am făcut invitaţia şi sperăm că cei de la PCRM să accepte această invitaţie, înţelegând foarte bine că nu e vorba de interese înguste de partid, chiar de interese şi mai înguste, personale. Este vorba unde şi cum va merge R. Moldova.”

Unul dintre liderii PCRM, Marc Tkaciuc, a explicat de ce nu a fost acceptată invitaţia la dialog adresată lui Voronin din partea AIE: „Mîine va avea loc plenara partidului nostru, unde vom lua toate deciziile. Ele vor fi aduse la cunoştinţă în mod public. Până una alta, nu spunem nimic, pentru că orice soluţie trebuie discutată în cadrul formaţiunii, înainte de a fi adusă la cunoştinţă, iar soluţiile politice serioase nu reprezintă obiectul unor speculaţii obişnuite. Doar nu suntem la piaţă.”

Tot astăzi, după ceremonia de înmânare a legitimaţiilor de deputat, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a făcut primele dezvăluiri cu privire la partidele cărora ar urma să le revină funcţiile de şef al statului, preşedinte al parlamentului şi premier: „Eu pot să vă spun doar atât că aceste trei funcţii revin PLDM, PL şi PD. - Se împacă şi AMN cu asta? - Da se împacă.” Mihai Ghimpu a evitat să ne spună cum anume ar urma să fie partajate principalele trei funcţii în stat între PLDM, PL şi PD.