01.09.99 - Vizita preşedintelui Petru Lucinschi la Moscova

Premierul Petru Lucinschi cu președintele Vladimir Putin

1 septembrie 1999 ACTUALITATEA IN REPUBLICA MOLDOVA

Dan Ionescu : Vizita preşedintelui Petru Lucinschi la Moscova care a început miercuri, se anunţă ca una ieşita din comun. Potrivit unor surse de la Ministerul de Externe, citate de agenţia de ştiri Basa Press, aceasta este prima vizita de o asemenea anvergura a preşedintelui Lucinschi în capitala rusă, în ciuda faptului ca el a mai fost acolo de multe ori, în calitate de şef al statului moldovean. Despre agenda vizitei, ca şi despre semnificaţia ei, relatează corespondentul nostru la Chişinau, Radu Benea

Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a început astazi de dimineata o vizita oficiala de doua zile la Moscova. El este însoţit de o numeroasa delegaţie guvernamentală din care vom menţiona pe ministrul finanţelor, al securităţii naţionale, al afacerilor interne. Vizita propriu zisa a început în a doua jumtatate a zilei cu o întrevedere cu preşedintele Dumei de stat, Ghenady Selezniov, după care, preşedintele Petru Lucinschi a susţinut o conferinţă de presă la agenţia Interfax şi a avut întrevederi separate cu primarul Moscovei, Iuri Lușkov şi cu premierul Vladimir Putin. În centrul discuţiilor s-au aflat, în mod prioritar problemele de ordin economic, schimburile comerciale si diferendul transnistrean.

Intr-o declaraţie de presă făcută înainte de plecarea sa la Moscova, şeful statului a menţionat importanta acestei vizite pentru dezvoltarea relatiilor reciproc avantajoase dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Petru Lucinschi a declarat că aceste relatii "ramin a fi o prioritate politică a ţării noastre, ţinînd cont de faptul că Rusia reprezintă o importanta piaţă de desfacere pentru mărfurile moldoveneşti". Lucinschi a deplîns diminuarea considerabilă, în ultimul timp, a schimburilor comerciale bilaterale. Aceasta problema, a spus el va fi abordata la diferite nivele, astfel încit să urmeze o diversificare a relatiilor comerciale şi economice atit in cadrul CSI cît şi bilateral.

De notat că volumul schimburilor comerciale moldo-ruse a scăzut în prima jumătate a anului cu 61,2 la suta. Cu toate acestea, Rusia rămîne a fi pe primul loc pe lista partenerilor comerciali ai republicii Moldova. Şeful statului mai preciza că va aborda la Moscova si problema livrarilor de gaze naturale ruseşti spre Republica Moldova, livrari care în prezent sunt puse în pericol datorită datoriilor imense faţa de principalul furnizor, concernul Gazprom. Se speră că datoriile să fie achitate parţial cu produse agro-alimentare.

Joi, Petru Lucinschi se va întîlni cu preşedintele camerei superioare a parlamentului rus, Iegor Stoiev şi cu omologul său Boris Ieltin. la întrevederea cu preşedintele rus un subiect aparte al discuţiilor va fi solutionarea definitivă a diferendului transnistrean şi retragerea arsenalului militar al fostei armate ruse a 14-a. Legat de aceasta, Petru Lucinschi a declarat că "problema poate şi trebuie soluţionată prin retragerea definitivă a armatei a 14-a, acordarea unui statut special regiunii transnistrene, in limitele hotarelor Republicii Moldova. Precizăm că după schimbarea recentă a guvernului de la Moscova, preşedinţia de la Chişinau se arăta mai puţin optimista în ceea ce priveşte obţinerea unor succese palpabile în stabilirea unui grafic definitiv de retragere a cantităţilor enorme de armament de pe teritoriul republicii Moldova apartinind fostei armate ruse a 14-a.

Purtătorul de cuvint al preşedinţiei, Anatol Golea declara că nu se ştie în ce măsură întrevedrea Lucinschi-Ielţin ar fi de natura sa modifice calendarul prezentat de Federaţia Rusă, grafic, cu care Republica Moldova nu este întru totul de acord. În finalul vizitei urmează a fi semnate o serie de documente între care un acord de cooperare economica şi comerciala pe termen lung, pînă în anul 2008. De la Moscova, preşedintele Petru Lucinschi va pleca la Bucureşti pentru ca, de acolo, împreuna cu omologul său roman, Emil Constantinescu să plece in Canada, la cinferinţa şefilor de state membre ale francofoniei ce se va desfăşura în intervalul 3 - 6 septembrie.

Din Chisinau, Radu Benea, REL

Dan Ionescu : La conferinţa de presa de la sediul agenţiei Interfax, preşedintele Lucinschi a subliniat ca problema Transnistriei poate fi soluţionată numai daca Tiraspolul renunţă la ideea independentei, declarîndu-se de acord sa ramînă parte a statului moldovenesc. Ela adăugat ca Rusia joaca un rol decisiv în reglementarea diferendului transnistrean, rolul unui garant si mediator, alături de Ucraina si OSCE. Domnul Lucinschi a mai amintit existenta unor mari depozite de armament si munitii în Transnistria, care ar putea sa ajungă, în cele din urma in diverse regiuni instabile ale lumii.