Interviu cu Alexandru Tănase (PLDM)
Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat că aşteaptă partidul comuniştilor la negocieri, chiar dacă ei au declarat că nu vor veni. Alianţa se va întruni azi într-o nouă şedinţă la care se va discuta despre distribuirea principalelor funcţii în stat.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul partidului liberal, Mihai Ghimpu a declarat că prioritatea rămâne depăşirea crizei politice şi crearea unui guvern apt să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. La nevoie, a afirmat Ghimpu, Alinaţa ar putea ceda comuniştilor guvernarea. (v. audio)
De cealaltă parte, deputatul comunist, Mark Tkaciuk a declarat postului nostru de radio că Partidul Comuniştilor este mult prea important ca să accepte orice ofertă, inconsistentă in opinia sa, din partea coaliţiei liberal-democrate. “Sintem un partid prea mare ca sa permitem oricui ar fi să discute cu noi de pe asemenea pozitii inacceptabile.” (v. audio)
Invitaţii noştri de azi sunt deputatul comunist, Vladimir Ţurcan, care nu a răspuns însă, şi deputatul liberal-democrat, Alexandru Tănase.
Elena Cioina: Mai au comunistii argumente pentru a se mentine la putere?
Alexandru Tanase: Sigur ca nu au nici un argument, deoarece votul popular din 29 iulie a aratat ca Partidul Comunistilor a primit vot de blam pentru cei opt ani de guvernare, dar si, nu in ultimul rand, pentru acele ilegalitati si atrocitati care au fost comise in zilele de 7 si 8 aprilie. In conditiile date este clar ca Partidul Comunistilor nu poate pretinde absolut nici la o functie evident politica in stat. In acelasi timp, noua majoritate – Alianta pentru Integrare Europeana – a spus foarte clar ca un reprezentant al Partidului Comunistilor va primi portofoliul sau functia de vicepresedinte al Parlamentului, care revine opozitiei. Partidul Comunistilor urmeaza sa obtina presedintia asupra catorva comisii importante din Parlamentul Republicii Moldova, asa cum s-a procedat tot timpul cu partidele de opozitie. In ceea ce priveste afirmatia lui Turcan, precum ca Partidul Comunistilor este un partid prea mare ca sa nu stiu ce acolo, sa voteze …
Elena Cioina: Tkaciuk, nu Turcan!
Alexandru Tanase: Tkaciuk. Bine, de la o vreme ne-am obisnuit ca deciziile si pozitia partidului este vociferata de acest ins si in nici un caz de figurile politice ale partidului. Vreau sa va amintesc ca in 2005 opozitia l-a votat pe Vladimir Voronin neconditionat si nu a obtinut nici un portofoliu in schimb. Nu cred ca un portofoliul ii intereseaza pe comunisti ci o functie. Acum Partidul Comunistilor face tot posibilul pentru a asigura puterea pentru Vladimir Voronin, indiferent in ce functie. Ei doresc presedintia Parlamentului. Asta inseamna ca Vladimir Voronin vrea controlul asupra functiei de procuror general si ne aduce la o concluzie logica: ei se tem sa nu fie urmariti penal pentru crimele care le-au comis pe parcursul acestor opt ani de zile.
Valeriu Cater: D-le Tanase, tocmai pentru ca, comunistii refuza faramiturile si vor puterea, asa cum lasau sa se inteleaga.
Alexandru Tanase: Nu vor puterea, d-le Cater! Ei vor sa-i asigure lui Voronin controlul asupra unor functii ale statului. Ei nu vor guvernarea! N-am auzit nici o declaratie publica, ca partidul Comunistilor vrea sa preia functia de prim-ministru si ministri. N-am auzit nici un apel majoritatii, sa votam un Guvern minoritar. Nu au solicitat asa ceva. Ei vor controlul asupra Securitatii, asupra Procuraturii, ca sa poata in continuare sa spioneze, sa deschida dosare penale si sa-si protejeze afacerile, a tuturor celor care au jefuit aceasta tara pe parcursul a opt ani de zile si au adus-o la sapa de lemn.
Valeriu Cater: Ei pot presupune, cel putin, ca ei ar vrea guvernarea, pornind de la pretentia lor de a forma o alianta guvernamentala in negocierile cu fiecare partid in parte, nu cu Alianta. Si argumentul lor este ca au dreptul sa formeze aceasta alianta pornind tocmai de la rezultatele scrutinului, care le asigura cea mai importanta fractiune parlamentara. Ca sa revenim la argumente, este faptul ca ei detin cele mai multe mandate un argument in favoarea lor pentru a forma o alianta de guvernre sau pentru a le oferi aceasta posibilitate de a forma o alianta de guvernare dupa modelul occidental, asa cu scrie presa care le este loiala intr-un fel sa altul?
Alexandru Tanase: Daca se refera la modelul occidental ar trebui sa-l preia integral, dar nu atunci cand le convine lor. Pana la urma este o abordare fariseica. Sigur ca ei nu doresc nici un fel de alianta, cum nu au dorit-o niciodata. De fapt, acum Partidul Comunistilor se afla furibund in cautarea unui substituent a lui Iurie Rosca si al PPCD-ului. Ei cauta un substituent care sa le ofere acele voturi necesare ca ei sa poata sa se infiltreze la putere si mai apoi sa poata sa-si faca de cap inca opt ani de zile, avand ca instrument principal de administrare a tarii institutiile de forta ale statului. Este foarte bine – cel putin acestea sunt reactiile pe care le-am auzit eu din partea Partidului Democrat, din partea celorlalti colegi ai nostri – este foarte important ca toti au inteles care este jocul pe care vor sa-l faca comunistii si niemeni nu va accepta aceste mici smecherii puse la cale de Tkaciuk. Observati inca o data ca nimic nu s-a schimbat. Absolut! Desi societatea vrea o schimbare, cumunist asa cum au fost asa si raman – doresc doar prin minciuni si manipulare sa ramana la putere. Un lucru vreau sa-l spun acum ca sa-l auda doata lumea. Ceea ce fac comunistii acum in mod clar conduce tara spre alegeri anticipate. Si toata responsabilitatea – eu ma refer si la cea juridica, si la cea politica – va reveni celor care la ora actuala nu vor sa recunoasca rezultatele alegerilor. De fapt ceea ce fac comunistii, cu alte cuvinte, este o incercare de a uzurpa puterea in stat, folosind o retorica proeuropeana, sau cum ii zic ei occidentala.
Elena Cioina: D-le Tanase, dar daca nu aveti, in acest sens, nici un semnal de la comunisti, ce va face sa-i asteptati azi la tratative, chiar daca ei au refuzat deja aceasta popunere.
Valeriu Cater: Sau poate exista vreunii dintre ei, care în discutii particulare si-au exprimat disponibilitatea? Sau poate stiti mai multe decat noi, cei din presa, sa accepte conditiile Aliantei? Sa “dezerteze”, ca sa punem intre ghilimele acest cuvant.
Alexandru Tanase: Haideti sa spunem asa: sa nu credeti cumva ca devierea intelectuala si psihica a liderului comunistilor, Vladimir Voronin – devierea de la normalitate – deranjeaza doar opozitia sau doar o parte a societatii. Eu cred ca exista mari probleme si in interiorul Partidului Comunistilor. De altfel, noi ne-am adresat si reiterez inca o data acest mesaj prin intermediul Dvs catre toti membrii Partidului Comunistilor – sa inteleaga ce se intampla, ca ei toti sunt prizonierii unui ins care a pierdut relatia cu realitatea, pe care il cheama Vladimir Voronin, o persoana certata rau cu legea si care face tot posibilul ca sa asigure clanului pe care l-a construit posibilitatea sa fure si in continuare si sa nu piarda puterea. Aceste deziderate ale lui Voronin nu au nimic in comun cu cei care au votat Partdul Comunistilor. Absolut nimic in comun! Si nu au nimic in comun cu membrii simpli, obisnuit ai Partidului Comunistilor si cu simpatizantii lui. Asa ca noi ne-am adresat nu o singura data catre ei sa se desolidarizeze de Vladimir Voronin, sa accepte si sa incurajze formarea unei noi puteri, ca sa putem sa-l tragem la raspundere. Nu este normal ca o persoana care a comis atatea ilegalitati sa mai comita inca una care se numeste uzurparea puterii de stat.
Valeriu Cater: Asupra unor asemenea acuzatii ar urma sa se pronunte probabil organele de ancheta si Procuratura. Dar, in concluzie d-le Tanase, vreau sa va intreb urmatorul lucru. Judecand sau adunand tot ce ati spus pana acum, cum credeti – mai este posibila o intelegere cu comunistii si in ce conditii este posibila aceasta?
Alexandru Tanase: Noi am fost mereu deschisi, ca entitate politica, ma refer, Alianta pentru Integrare Europeana a fost mereu deschisa pentru o discutie si o negociere cu Partidul Comunistilor. Dar este absolut clar ca ei niciodata nu vor accepta acest lucru. Deoarece viziunile noastre sunt absolut diferite. Ei vad Republica Moldova ca o tara in buzunarul lui Vladimir si Oleg Voronin, noi vedem Republica Moldova ca un stat unde functioneaza normele si instrumentele legale. Sigur ca legea este ceea ce ii sperie pe ei si, pana la urma, o sa vedeti ca indiferent ce vor intreprinde ei acum – fie ca o sa vina la negocieri, fie ca nu vor veni, vor provoca alegeri anticipate – Partidul Comunistilor se afla intr-o cadere libera. Ei mai mult de 20 de mandate nu vor avea in viitorul Parlament daca vor incerca sa provoace alegeri anticipate. Este pe seama lor acest lucru. Un lucru vreau sa fi clar: noi vom fi si astazi, liderii partidelor noastre vor fi astazi la ora 11 si vor discuta, cu sau fara Partidul Comunistilor, pregatirea primei sedinte a Parlamentului. Aceste discutii vor avea loc. Este important ca societatea sa vada cine a facut primul pas. Si noi l-am facut, am fost cei i-am invitat pe comunisti la discutii si dialog, desi in mod normal, dupa toate acuzatiile si toate atacurile pe care le-au comis impotriva noastra, poate era cazul sa actionam in alt fel. Si in spatele nostru se afla de fapt votul popular, majoritatea populatiei Republicii Moldova, care doreste pentru Republica Moldova o viata altfel decat o vede Vladimir Voronin.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul partidului liberal, Mihai Ghimpu a declarat că prioritatea rămâne depăşirea crizei politice şi crearea unui guvern apt să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. La nevoie, a afirmat Ghimpu, Alinaţa ar putea ceda comuniştilor guvernarea. (v. audio)
De cealaltă parte, deputatul comunist, Mark Tkaciuk a declarat postului nostru de radio că Partidul Comuniştilor este mult prea important ca să accepte orice ofertă, inconsistentă in opinia sa, din partea coaliţiei liberal-democrate. “Sintem un partid prea mare ca sa permitem oricui ar fi să discute cu noi de pe asemenea pozitii inacceptabile.” (v. audio)
Invitaţii noştri de azi sunt deputatul comunist, Vladimir Ţurcan, care nu a răspuns însă, şi deputatul liberal-democrat, Alexandru Tănase.
Elena Cioina: Mai au comunistii argumente pentru a se mentine la putere?
Alexandru Tanase: Sigur ca nu au nici un argument, deoarece votul popular din 29 iulie a aratat ca Partidul Comunistilor a primit vot de blam pentru cei opt ani de guvernare, dar si, nu in ultimul rand, pentru acele ilegalitati si atrocitati care au fost comise in zilele de 7 si 8 aprilie. In conditiile date este clar ca Partidul Comunistilor nu poate pretinde absolut nici la o functie evident politica in stat. In acelasi timp, noua majoritate – Alianta pentru Integrare Europeana – a spus foarte clar ca un reprezentant al Partidului Comunistilor va primi portofoliul sau functia de vicepresedinte al Parlamentului, care revine opozitiei. Partidul Comunistilor urmeaza sa obtina presedintia asupra catorva comisii importante din Parlamentul Republicii Moldova, asa cum s-a procedat tot timpul cu partidele de opozitie. In ceea ce priveste afirmatia lui Turcan, precum ca Partidul Comunistilor este un partid prea mare ca sa nu stiu ce acolo, sa voteze …
Elena Cioina: Tkaciuk, nu Turcan!
Alexandru Tanase: Tkaciuk. Bine, de la o vreme ne-am obisnuit ca deciziile si pozitia partidului este vociferata de acest ins si in nici un caz de figurile politice ale partidului. Vreau sa va amintesc ca in 2005 opozitia l-a votat pe Vladimir Voronin neconditionat si nu a obtinut nici un portofoliu in schimb. Nu cred ca un portofoliul ii intereseaza pe comunisti ci o functie. Acum Partidul Comunistilor face tot posibilul pentru a asigura puterea pentru Vladimir Voronin, indiferent in ce functie. Ei doresc presedintia Parlamentului. Asta inseamna ca Vladimir Voronin vrea controlul asupra functiei de procuror general si ne aduce la o concluzie logica: ei se tem sa nu fie urmariti penal pentru crimele care le-au comis pe parcursul acestor opt ani de zile.
Valeriu Cater: D-le Tanase, tocmai pentru ca, comunistii refuza faramiturile si vor puterea, asa cum lasau sa se inteleaga.
Alexandru Tanase: Nu vor puterea, d-le Cater! Ei vor sa-i asigure lui Voronin controlul asupra unor functii ale statului. Ei nu vor guvernarea! N-am auzit nici o declaratie publica, ca partidul Comunistilor vrea sa preia functia de prim-ministru si ministri. N-am auzit nici un apel majoritatii, sa votam un Guvern minoritar. Nu au solicitat asa ceva. Ei vor controlul asupra Securitatii, asupra Procuraturii, ca sa poata in continuare sa spioneze, sa deschida dosare penale si sa-si protejeze afacerile, a tuturor celor care au jefuit aceasta tara pe parcursul a opt ani de zile si au adus-o la sapa de lemn.
Valeriu Cater: Ei pot presupune, cel putin, ca ei ar vrea guvernarea, pornind de la pretentia lor de a forma o alianta guvernamentala in negocierile cu fiecare partid in parte, nu cu Alianta. Si argumentul lor este ca au dreptul sa formeze aceasta alianta pornind tocmai de la rezultatele scrutinului, care le asigura cea mai importanta fractiune parlamentara. Ca sa revenim la argumente, este faptul ca ei detin cele mai multe mandate un argument in favoarea lor pentru a forma o alianta de guvernre sau pentru a le oferi aceasta posibilitate de a forma o alianta de guvernare dupa modelul occidental, asa cu scrie presa care le este loiala intr-un fel sa altul?
Alexandru Tanase: Daca se refera la modelul occidental ar trebui sa-l preia integral, dar nu atunci cand le convine lor. Pana la urma este o abordare fariseica. Sigur ca ei nu doresc nici un fel de alianta, cum nu au dorit-o niciodata. De fapt, acum Partidul Comunistilor se afla furibund in cautarea unui substituent a lui Iurie Rosca si al PPCD-ului. Ei cauta un substituent care sa le ofere acele voturi necesare ca ei sa poata sa se infiltreze la putere si mai apoi sa poata sa-si faca de cap inca opt ani de zile, avand ca instrument principal de administrare a tarii institutiile de forta ale statului. Este foarte bine – cel putin acestea sunt reactiile pe care le-am auzit eu din partea Partidului Democrat, din partea celorlalti colegi ai nostri – este foarte important ca toti au inteles care este jocul pe care vor sa-l faca comunistii si niemeni nu va accepta aceste mici smecherii puse la cale de Tkaciuk. Observati inca o data ca nimic nu s-a schimbat. Absolut! Desi societatea vrea o schimbare, cumunist asa cum au fost asa si raman – doresc doar prin minciuni si manipulare sa ramana la putere. Un lucru vreau sa-l spun acum ca sa-l auda doata lumea. Ceea ce fac comunistii acum in mod clar conduce tara spre alegeri anticipate. Si toata responsabilitatea – eu ma refer si la cea juridica, si la cea politica – va reveni celor care la ora actuala nu vor sa recunoasca rezultatele alegerilor. De fapt ceea ce fac comunistii, cu alte cuvinte, este o incercare de a uzurpa puterea in stat, folosind o retorica proeuropeana, sau cum ii zic ei occidentala.
Elena Cioina: D-le Tanase, dar daca nu aveti, in acest sens, nici un semnal de la comunisti, ce va face sa-i asteptati azi la tratative, chiar daca ei au refuzat deja aceasta popunere.
Valeriu Cater: Sau poate exista vreunii dintre ei, care în discutii particulare si-au exprimat disponibilitatea? Sau poate stiti mai multe decat noi, cei din presa, sa accepte conditiile Aliantei? Sa “dezerteze”, ca sa punem intre ghilimele acest cuvant.
Alexandru Tanase: Haideti sa spunem asa: sa nu credeti cumva ca devierea intelectuala si psihica a liderului comunistilor, Vladimir Voronin – devierea de la normalitate – deranjeaza doar opozitia sau doar o parte a societatii. Eu cred ca exista mari probleme si in interiorul Partidului Comunistilor. De altfel, noi ne-am adresat si reiterez inca o data acest mesaj prin intermediul Dvs catre toti membrii Partidului Comunistilor – sa inteleaga ce se intampla, ca ei toti sunt prizonierii unui ins care a pierdut relatia cu realitatea, pe care il cheama Vladimir Voronin, o persoana certata rau cu legea si care face tot posibilul ca sa asigure clanului pe care l-a construit posibilitatea sa fure si in continuare si sa nu piarda puterea. Aceste deziderate ale lui Voronin nu au nimic in comun cu cei care au votat Partdul Comunistilor. Absolut nimic in comun! Si nu au nimic in comun cu membrii simpli, obisnuit ai Partidului Comunistilor si cu simpatizantii lui. Asa ca noi ne-am adresat nu o singura data catre ei sa se desolidarizeze de Vladimir Voronin, sa accepte si sa incurajze formarea unei noi puteri, ca sa putem sa-l tragem la raspundere. Nu este normal ca o persoana care a comis atatea ilegalitati sa mai comita inca una care se numeste uzurparea puterii de stat.
Valeriu Cater: Asupra unor asemenea acuzatii ar urma sa se pronunte probabil organele de ancheta si Procuratura. Dar, in concluzie d-le Tanase, vreau sa va intreb urmatorul lucru. Judecand sau adunand tot ce ati spus pana acum, cum credeti – mai este posibila o intelegere cu comunistii si in ce conditii este posibila aceasta?
Alexandru Tanase: Noi am fost mereu deschisi, ca entitate politica, ma refer, Alianta pentru Integrare Europeana a fost mereu deschisa pentru o discutie si o negociere cu Partidul Comunistilor. Dar este absolut clar ca ei niciodata nu vor accepta acest lucru. Deoarece viziunile noastre sunt absolut diferite. Ei vad Republica Moldova ca o tara in buzunarul lui Vladimir si Oleg Voronin, noi vedem Republica Moldova ca un stat unde functioneaza normele si instrumentele legale. Sigur ca legea este ceea ce ii sperie pe ei si, pana la urma, o sa vedeti ca indiferent ce vor intreprinde ei acum – fie ca o sa vina la negocieri, fie ca nu vor veni, vor provoca alegeri anticipate – Partidul Comunistilor se afla intr-o cadere libera. Ei mai mult de 20 de mandate nu vor avea in viitorul Parlament daca vor incerca sa provoace alegeri anticipate. Este pe seama lor acest lucru. Un lucru vreau sa fi clar: noi vom fi si astazi, liderii partidelor noastre vor fi astazi la ora 11 si vor discuta, cu sau fara Partidul Comunistilor, pregatirea primei sedinte a Parlamentului. Aceste discutii vor avea loc. Este important ca societatea sa vada cine a facut primul pas. Si noi l-am facut, am fost cei i-am invitat pe comunisti la discutii si dialog, desi in mod normal, dupa toate acuzatiile si toate atacurile pe care le-au comis impotriva noastra, poate era cazul sa actionam in alt fel. Si in spatele nostru se afla de fapt votul popular, majoritatea populatiei Republicii Moldova, care doreste pentru Republica Moldova o viata altfel decat o vede Vladimir Voronin.