Pentru jurnaliști și pentru societate este o perioadă foarte importantă în istoria noastră.

Corina Cepoi

Corina Cepoi face un bilanț al atitudinilor presei în perioada electorală
Poreclita drept puterea a patra, dar tratata ca o Cenusareasa, euphemistic vorbind, că doar nu o sa apelam la clisee indecente de sarbatori, presa face propriul bilant al campaniei electorale. Cum se vad aceste totaluri de la Centrul de Jurnalism independent ? ne spune Corina Cepoi directorul acestei institutii de expertiza si scolarizare in domeniul mass-media.

Corina Cepoi: Cred ca presa a iesit la fel ca inainte pe diferite parti a baricadei. Au fost organizatii care au respectat anumite principii de reflectare echidistanta si obiectiva, sau cel putin au incercat sa respecte aceste principii, iar altii au facut partizanat si chiar au folosit limbajul urii, ceea ce este un fenomen nou la noi in Moldova.

Vasile Botnaru: De ce fac jurnalistii acest lucru ?

Corina Cepoi: Cred ca in majoritatea cazurilor este vorba despre un anumit beneficiu sau despre plata, sa-i zic, in diferite forme. Nu cred ca jurnalistii, sau majoritatea dintre ei, chiar cred in ceea ce fac. Chiar si televiziunea Moldova 1 si Radio Moldova au aplicat selectiv principiile echidistantei stirilor. Adica se vede ca jurnalistii pot sa faca reportaje bune dar au alte recomandari sau indicatii.

Vasile Botnaru: Cum s-a comportat presa de limba rusa care este un detasament separat ?

Corina Cepoi: Presa de limba rusa in mare majoritate a luat partea guvernarii actuale. Nu peste tot. Nu putem sa ii masuram pe toti cu acelasi calapod. Dar televiziunile cele mai influente de limba rusa au favorizat in stiri si au promovat partidul de guvernamint pe față. Deci direct au facut-o. Chiar daca unii s-au declarat ca nu participa in campania electorala, pina la urma tot au favorizat partidul de guvernamint in stiri.

Vasile Botnaru: Acum cind s-a intimplat rocada sau cel putin exista sansa sa se faca o rocada in Parlament, cum se comporta presa ?

Corina Cepoi: Daca e sa vorbim despre presa publica, pentru ca asta ne intereseaza intrucit e platita din banii consumatorilor, ea este mai putin agresiva. Daca ne uitam la stiri, chiar se inregistreaza o schimbare. Nu este o schimbare completa din pacate. E o tendinta spre mai bine. Nu stiu daca este conditionata doar de contextul politic. Speram ca acest fenomen se va amplifica.

Vasile Botnaru: Daca ar fi sa ne intoarcem la recomandarile, la lista cunoscuta a lui Haraszti, reprezentantul OSCE pentru presa, care cu multi ani in urma a stabilit diagnosticul pentru presa din Moldova, ce s-a facut din acea lista si cui ii putem reprosa starea de lucruri ?

Corina Cepoi: Nu cred ca s-a facut ceva din acea lista. Cele mai importante recomandari nu s-au implementat. Si cred ca putem reprosa in cea mai mare parte guvernarii starea de lucruri. Pentru ca acele schimbari de fond, schimbarile esentiale chiar au depins de guvernarea comunista care a fost pina acum la putere. Acele schimbari in radioteleviziunea publica si schimbarile ce tin de controlul asupra distribuirii presei scrise, tipografiilor si altor mecanisme de piata care ar trebui sa fie in favoarea presei, din pacate nimic din asta nu s-a intimplat.

Vasile Botnaru: Si jurnalistii nu au nicio vina ?

Corina Cepoi: Au si ei mare parte din vina. Noi nu ii absolvim de responsabilitate. Dar cred ca in aceste conditii, care au fost probabil cele mai grele de la declararea independentei pina acum, multi jurnalisti au fost pusi in situatia in care nu au avut alta solutie decit sa se conformeze. Acei care nu au vrut sa cedeze si au fost mai tari s-au vazut siliti sa plece din domeniu sau la alte organizatii de presa, dar nu toti si-au putut permite mai ales in conditiile de criza cind si domeniul mass-media este afectat. Noi am facut un studiu anume pe situatiua presei in criza si am constatat ca situatia este la fel ca in alte domenii. Unele publicatii chiar nu mai apar. Persoanele sint pur si simplu concediate pentru ca nu mai sint bani.

Vasile Botnaru: Se refera asta si la concernul mediatic al comunistilor ?

Corina Cepoi: Doar partial. Niste ziare care intr-un fel erau, as zice, favoritele partidului de guvernamint nu mai apar. Insa, in general, concernul nu este afectat. Daca e sa ne uitam la principalele medii de informare – si aici ma refer la televiziuni, pentru ca ele sint cele mai influente, acestea ramin puternice si se vede o finantare constanta a lor.

Vasile Botnaru: Dar in general, daca ar fi sa vorbim despre campanie si presa, se simte procedura traditionala cind dupa alegeri se arunca jurnalistii ca manusile ?

Corina Cepoi: Inca nu. Eu cred ca intr-un fel noi inca nu am terminat aceasta campanie. Pana nu stim ce se va intimpla cu guvernarea si daca vom avea un guvern, vom avea sau nu un nou presedinte, toate lumea este in suspans, inclusiv jurnalistii. Nu se misca practic nimic. Pentru jurnalisti dar si pentru societate in general este o perioada foarte importanta in istoria noastra. De aici incolo vor depinde multe lucruri – si dezvoltarea presei si dezvoltarea societatii. Dezvoltarea va fi democratica sau nu. Si sper ca de acum incolo dezvoltarea va fi una democratica. Noi nu putem sa facem mai mult decit facem de obicei. Monitorizam, atentionam, recomandam. Si aceste « probe » practic, pe care le punem la indemina speram sa fie utilizate pentru schimbari, pentru reforme.