Comuniștii părăsesc sala Parlamentului: zece zile ce nu vor zgudui lumea

Deputați, experți, voci și comentarii
In sedinta de constituire a parlamentului de legislatura a XVIII s-a produs confruntarea a doua scenarii – cel gindit de comunisti care au solicitat o pauza de zece zile pentru constituirea fractiunii lor parlamentare si astfel sa fi oprit derularea procedurilor de alegerea presedintelui parlamentului, si cel de-al doilea scenariu – pe care l-a gindit si l-a realizat imperturbabil Alianta pentru Integrare Europeana, probind in fapt constituirea majoritatii parlamentare prin alegerea presedintelui parlamentului cu toate cele 53 de voturi de care dispune.

Alexandru Arseni
Cum despre manevra tactica pe care o pregateau comunistii se vorbea inca ieri seara, l-am intrebat pe expertul in drept profesorul universitar Alexandru Arseni de ce legiuitorul a alocat tocmai 10 zile pentru constituirea fractiunilor parlamentare: „Regulamentul actual al Parlamentului Republicii Moldova a fost conceput la capitolul acesta in situatia cind alegerile aveau loc pe circumscriptii uninominale, adica 101 circumscriptii. De aceea in termen de 10 zile se constituie fractiunile. Insa alegerile parlamentare au loc pe o singura circumscriptie. Adica intreg teritoriul Republicii Moldova este o singura circumscriptie electorala. In consecinta fractiunile sint cunoscute chiar in ziua in care rezultatele alegerilor sunt anuntate chiar in prealabil, dara mi te atunci cind sunt anuntate cele definitive. De aceea avem deja 5 fractiuni. Prin urmare termenul acesta de 10 zile nu este rezonabil si este necesar ca parlamentul sa se constituie in aceeasi zi.”


De ce au nevoie comunistii tocmai de zece zile ? Iata ce a spus Mark Tkaciuk, imediat dupa ce comunistii au parasit sala de sedinta: „Noi am aminat ziua constituirii fractiunii pentru ca nu excludem ca vom fi mai multi. Alte comentarii nu avem. Multumim.”
Mark Tkaciuk


Deci potrivit lui Mark Tkaciuk, in zece zile Partidul comunistilor spera sa racoleze deputati de la adversari. In lipsa comunistilor Alianta majoritara a continuat sedinta, ceea ce fireste i-a nemultumit pe comunisti.

Vladimir Țurcanu
Iata cum a comentat situatia deputatul communist Vladimir Turcanu: „Formarea fractiunilor in cazul dat ceea ce au facut dumnealor, au declarat despre formarea fractiunilor, acest proces este legal. Dar faptul ca nu au acceptat propunerea noastra ca sa fie anuntata o pauza pentru a forma fractiunea PCRM este o incalcare grava, flagranta, si a legii cu privire la Regulamentul de activitate a Parlamentului si evident ca a Constitutiei Republicii Moldova. De aceea eu nu stiu ce fac ei acolo.”




Ce sanse au comunistii sa conteste in Curtea Constitutionala legalitatea sedintei parlamentului derulata fara ei? Aceasta intrebare Europa Libera i-a adresat-o expertului in drept de la Liga pentru apararea drepturilor omului Ion Creangă, fost sef al directiei juridice a parlamentului: „Orice deputat are dreptul să conteste actele Parlamentului în Curtea Constituţională, dar Curtea Constituţională examinează doar actele cu caracter normativ. În cazul dat, ceea ce ţine de constituire, este un moment organizatoric şi o politică internă a Parlamentului, care în viziunea mea nu ar trebui să fie examinată de Curtea Constituţională, ar trebui să fie respinsă. Noi avem un precedent în celelalte Parlamente, unde numirile în funcţiile din cadrul Parlamentului nu sunt supuse controlului constituţionalităţii. Prin urmare, cred eu că nu este nicio şansă şi ar trebui să se conformeze situaţiei, şi să-şi formeze fracţinea, şi o să participe la viaţa parlamentară. Nu este nicio vulnerabilitate fiindcă au 53 de mandate, qvorum-ul este 52. Poate hotărî orice problemă pusă în ordinea de zi.”