23.09.99 - Andrei Pleşu şi întrevederea sa cu Madeleine Albright

Andrei Plesu

Pe agenda discuţiei celor doi miniştrii de externe: situaţia din Kosovo şi stabilitatea regională
23 Septembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator: Radu Călin Cristea)

Interviu cu ministrul român de externe Andrei Pleşu, după întrevederea acestuia, la Washington, cu secretarul de stat american Madeleine Albright.

D-na Albright s-a întîlnit cu miniştrii din Europa de sud-est (nota red.: aflaţi în Statele Unite cu ocazia deschiderii lucrărilor Adunării generale ONU) pentru a discuta despre situaţia din Kosovo şi stabilitatea regională.

Una din problemele identificate a fost cea a „corupţiei” care, constată Andrei Pleşu, împiedica implementarea oricărui plan eficient de refacere.
România, a precizat Pleşu, s-a declarat sceptică față de posibilitatea ca formaţiunea paramilitară a albanezilor din Kosovo să fie transformată într-o forţă de poliţie civilă.

Pentru stabilizarea regiunii, România a propus două proiecte: organizarea unui centru, la Timişoara, de contact cu organismele neguvernamentale din întreaga regiune dar mai ales cu cele din Serbia; şi proiectul unui Forum al oamenilor de afaceri din Europa de sud-est, care să selecţioneze proiectele cele mai urgente care ar putea primi finanţare externă.

Andrei Pleşu a ridicat şi problema traficului blocat pe Dunăre. El a atras atenţia că în tentativa de izolare a regimului Miloşevici, ţările riverane ar putea deveni ostatecii acestui regim, prin pierderile imense pe care le suferă.

În timp ce Pleşu se află în Statele Unite, la Bucureşti era aşteptat cancelarul german Gerhard Schroeder, motiv pentru ministrul de externe de a deplânge faptul că „diplomaţia românească, între multe nereuşite, o numără şi pe aceea că nu a obţinut beneficiul birocraţiei” – motiv pentru care este obligat să rateze o întrevedere cu Schroeder, cu ocazia primei vizite a unui cancelar german, după 1989. O vizită foarte importantă, apreciază Pleşu, în perspectiva reuniunii la nivel înalt a Uniunii Europene de la Helsinki, la care urmează să se anunţe ţările central si est-europene, invitate să înceapă negocierile de aderare.