Jimmy Carter îl acuză pe republicanul Joe Wilson de rasism

Jimmy Carter

Fostul preşedinte democrat pune animozitatea la adresa lui Barack Obama pe seama înclinaţiilor rasiste ale deputatului republican
America are dupa cum se stie un presedinte negru. Un fost presedinte – Jimmy Carter – crede insa ca aceasta situatie nu diminueaza ci, poate, chiar accentueaza nevoia unei lupte hotarite impotriva rasismului.

Jimmy Carter crede ca o iesire rasista ar explica reactia recenta a deputatului republican de Carolina de Sud, Joe Wilson, care – in timpul discursului lui Obama in Congres –a strigat din sala, “Minti!”. “Cred – a spus fostul presedinte Carter — ca o mare parte a animozitatii la adresa lui Obama este cauzata de faptul ca e un barbat negru”. Jimmy Carter a continuat, “Traiasc in sud si stiu ca regiunea a facut progrese notabile in privinta reducerii rasismului. Dar inclinatii rasiste inca mai exista si ies la suprafata pentru ca multi albi cred ca negrii-americani nu sint capabili sa conduca tara. Sint circumstante abominabile, care ma intristeaza profund si ma ingrijoreaza profund” – a declarat presedintele Carter.

Michael Steele, primul negru American care conduce Comitetul National Republican nu crede ca Jimmy Carter are dreptate. “Nu este vorba despre rasism. Este o chestiune de dezacord politic” – a declarat Steele.

Nu e prima data cind Carter spune asa ceva. Referindu-se la manifestanti, care purtau pancarte echivalindu-l pe Obama cu nazistii, Carter a spus: “Acestea nu sint manifestari sincere ale unei dezbateri deschise despre reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Este ceva mai profund decit asta care-i mina”. Jimmy Carter a continuat: “Cred ca e rasism. Senzatia impartasita de multi in aceasta tara ca un negru nu trebuie sa ajunga presedinte”.

Camera Reprezentantilor a hotarit marti sa-l sanctioneze pe Wilson pentru gestul sau, dar in favoare au votat doar democratii. Acestia cred ca desi si-a cerut scuze fata de presedinte, deputatul ar fi trebuit sa o faca si in fata colegilor sai.

Steele este de parere ca partidul de guvernamint nu face decit sa incerce sa distraga atentia de la reactia negativa a populatiei la programul lui Obama in chestiunea sistemului medical. “A amesteca rasismul in aceasta dezbatere nu creaza locuri de munca, nu reformeaza sistemul de asigurari medicale si nu reduce deficitele. Nu face decit sa-i invrajbeasca pe americani in loc sa-i uneasca pentru a gasi solutii comune la problemele cu care sintem confruntati”.