Chestiunea iraniană a dominat la convorbirile Obama-Medvedev de la New York

Președinții Medvedev și Obama la New York

Care au fost principalele teme abordate la New York, de presedintii Statelor Unite si Rusiei ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Observatorii politici remarca faptul ca presedintele Rusiei, Dmitry Medvedev a lasat o portita deschisa, la ideea enuntata de Barack Obama ca Iranului i-ar putea fi impuse noi sanctiuni daca nu renunta la programul sau nuclear. “Sanctiunile aduc rar rezultate, dar in anumite situatii sanctiunile sint inevitabile” – a spus Medvedev, dupa intilnirea cu omologul sau american. Chestiunea iraniana a dominat convorbirile dintre cei doi lideri, care participa la sesiunea de deschidere a Adunarii Generale ONU.

Oficialitati americane au salutat declaratiile lui Medvedev, remarcind ca ele reprezinta o schimbare, in conditiile in care, in trecut, Rusia s-a aratat sceptica cu privire la sanctiuni. Michael McFaul, de la Consiliul pentru Securitate Nationala a declarat ca Medvedev nu putea fi mai clar cu privire la noua pozitie a Rusiei vizind aplicarea de sanctiuni. Dar se pare ca exista conditii.

O oficialitate rusa a spus ca inainte de a sprijini sanctiuni Moscova doreste sa primeasca, de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica dovezi ca Iranul nu-si indeplineste obligatiile. Urmatoarea etapa in acest proces este la 1 Octombrie cind reprezentanti ai membrilor permanenti in Consiliul de Securitate si din Germania se vor intilni la Geneva cu oficialitati iraniene.

Intr-o nota similara, Obama si Medvedev au discutat despre programul nuclear nord-corean si despre un acord cu privire la reducerea arsenalelor nucleare, care fusese initial periclitat din cauza ca Rusia nu era de acord cu instalarea scutului anti-racheta american in Republica Ceha si Polonia. Acum insa, dupa cum se stie, Barack Obama a renuntat la acel plan al predecesorilor sai. Referindu-se la hotarirea presedintelui american cu privire la scut, Medvedev a caracterizat-o drept “rezonabila”, aratind ca ea tine cont de temerile Rusiei. Obama si Medvedev si-au exprimat increderea ca cele doua tari se vor incadra in termenul existent pentru obtinerea unui acord cu privire la Tratatul cu privire la Reducerea Arsenalelor Strategice. Actualul tratat expira la 5 decembrie.