Numirea lui Boris Focşa în fruntea ministerului Culturii contrariază

Ancilar cu comuniştii, periferic cu "Luceafărul"
Chiar cu cîteva zile înainte de a fi numit ministru al culturii, regizorul Boris Focşa s-a trezit în epicentrul unui scandal de proporţii, declanşat chiar de colegii săi de teatru, regizorii Mihai Fusu şi Sandu Vasilache cărora li s-au alăturat instantaneu dramaturgi, scriitori, pictori şi pur şi simplu consumatori ai fenomenului cultural care au lansat o serie nesfîrşită de acuzaţii la adresa sa. Cum bulgărele a prins să se rostogolească, numele directorului Teatrului „Luceafărul” a ajuns pe buzele tuturor. Spiritele s-au încins pe forumuri, pe site-uri şi s-a transformat într-o adevărată campanie de presă în unele cotidiane naţionale.

În principiu, majoritatea acuzatorilor îi reproşează lui Boris Focşa că a fost ancilar faţă de guvernarea comunistă, că a făcut afaceri tenebroase cu aceştia şi că a transformat Teatrul „Luceafărul” dintr-o instituţie de prestigiu în una de cartier.

Printre cei mai intransigenţi contestatari ai lui Focşa se numără şi dramaturgul Constantin Cheianu.

Sînt, însă şi unii oameni de cultură care i-au luat apărarea lui Boris Focşa şi aceştia nu sînt neapărat membrii Partidului Democrat sau simpatizanţi comunişti. Ba chiar dimpotrivă, sînt oameni de cultură independenţi. Printre cei care au făcut notă discordantă cu cei care l-au pus la zid pe Boris Focşa se numără şi cineastul independent Dumitru Marian care consideră că această campanie contra lui Boris Focşa este cu coarne şi că sînt anumite nuanţe care nu ar trebui sacrificate din discuţie.

Cei care-l contestă consideră că deasupra culturii moldoveneşti se adună nori negri, iar cei care-l apără susţin că Boris Focşa este cu mult mai bun decît minştrii care au fost pînă acum. Oricum ar fi, doar timpul va arăta cine a avut dreptate.