Imprumuturi, ridicarea vizelor, statut de asociere - prima vizită oficială la Bruxelles a premierului Vlad Filat

Premierul Vlad Filat la ceremonia de acordare a premiilor EL la Chișinău

Interviu cu Dan Alexe, corespondentul la Bruxelles al Europei Libere
Premierul Vlad Filat pleacă azi, împreună cu ministrul de externe, Iurie Leancă în prima vizită oficială la Bruxelles. Cei doi se vor afla două zile în capitala Belgiei, timp în care urmează să se întîlnească cu preşedintele Comisiei Europene şi cu cel al Parlamentului European, precum şi cu cîţiva comisari.
Într-o declaraţie făcută presei, primul-ministru a spus că va cere la Bruxelles-ul ca Moldovei să i se ofere perspective mai clare de aderare la Uniunea Europeană din moment ce va fi semnat Acordul de Asociere şi propune înlocuirea trupelor de pacificare ruse din Transnistria cu o misiune internaţională sub egida Uniunii Europene. Vom preciza că vizita oficială a premierului Vlad Filat vine la doar cîteva zile după ce a fost învestit noul Guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană. Prin ce se explică „viteza” cu care Bruxelles-ul şi Chişinăul au reuşit să organizeze această vizită şi ce semnale dau oficialii europeni primindu-i atît de repede pe oficialii moldoveni, la aceste şi alte întrebări îl vom ruga să ne răspundă pe Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles
.

Elena Cioina: Dan, de obicei cît durează organizarea unei vizite oficiale cu demnitarii europeni, avînd în vedere birocraţia de la Bruxelles?

Dan Alexe: Nu există o regulă. Este drept că această vizită a fost organizată foarte rapid. Există nişte explicaţii foarte concrete. Vizita a fost o iniţiativă a şefului diplomaţiei europene Javier Solana. El este cel care l-a invitat pe noul premier al Moldovei. Javier Solana, trebuie spus, că îşi va părăsi postul foarte curând. Este unul din ultimele lui gesturi politice şi publice. Foarte multe lucruri se vor schimba săptămâna aceasta în urma votului la referendumul din Irlanda în legătură cu Tratatul de la Lisabona, care este un fel de embrion al unei Constituţii europene şi care fost deja respinsă anul trecut de către irlandezi. Acel Tratat va crea un post de ministru de externe european şi un post de preşedinte al Consiliului european, deci, un fel de preşedinte al Europei. Există o foarte mare turbulenţă la Bruxelles în aceste zile în jurul acestui referendum şi Javier Solana, care îşi va părăsi postul şi care este actualmente şeful diplomaţiei europene, a dorit să-şi încheie dosarele europene înainte de a pleca. Şi pentru că în Moldova a intervenit o schimbare de guvern într-un sens pozitiv pentru UE, iată că l-a invitat foarte rapid pe şeful guvernului de la Chişinău, aşa cum ar fi invitat, de exemplu, pe şeful guvernului din Bielorusia dacă ar fi intervenit acolo o schimbare.

Elena Cioina: Să înţelegem că este un credit de încredere pentru noua putere?

Dan Alexe: Este un gest mai degrabă formal, aş spune. Aici, la Bruxelles nu se dă o atât de mare importanţă acestei vizite, acestei invitaţii adresate şefului guvernului Moldovei. Nu scrie nimic nici un ziar, nimeni nu se ocupă de asta. E un gest formal şi în acelaşi timp – un fel de a încheia dosarele înainte de o mare schimbare care va interveni în UE în aceste zile.

Vitalie Enache: Dan, pe fundalul unui interes scăzut pentru R. Moldova, cum am aprecia totuşi şansele R. Moldova de a primi aprobarea UE pentru demararea negocierilor privind Acordul de Asociere, luând în considerare că la moment Moldovei i se oferă oportunităţile Parteneriatului Estic?

Dan Alexe
: Şansele sunt foarte mari de lansare a negocierilor în legătură cu acest Acord de Asociere. Moldova face parte din noua vecinătate, face parte din Parteneriatul Estic. UE are un interes foarte mare ca Moldova să fie stabilă şi economic şi social şi politic. Deci, acel Acord de Asociere va fi demarat. Trebuie aici însă de făcut o distincţie între Acordul de Asociere şi eventualele şanse de deschidere a negocierilor de aderare. Acele şanse sunt aproape egale cu zero. În acest moment UE se pregăteşte să primească încă una sau două ţări, Croaţia şi Islanda, după care negocierile de aderare vor fi blocate. Ele mai sunt în curs cu Turcia, acesta fiind un caz aparte. Însă nu există nici o perspectivă realistă ca Moldova să poată demara acele negocieri în următorul deceniu.

Elena Cioina: Dan, dar anume pentru asta merg oficialii noştri la Bruxelles. Cel puţin asta vor să ceară, în primul rând perspective mai clare de aderare. Ce poate oferi cel puţin pe termen scurt Bruxelles-ul?

Dan Alexe: Ei nu pot să vină aici cu ideea de a cere garanţii de deschidere a unor negocieri de aderare. Acesta ar fi un gest, care ar arăta lipsă de experienţă. Aceste cereri de aderare nu se depun printr-un eveniment public cum e o primă vizită la Bruxelles, ci mai întîi se tatonează îndelung în culise. E vorba de un minimum de politeţe diplomatică. Mai întîi sunt întrebate toate cele 27 de capitale, dacă ar fi oportun să se propună public o cerere de aderare. Nu se face aşa, forţând mâna diplomaţilor de la Bruxelles.

Vitalie Enache: Ne întrebăm pe cât de consistentă să fie retorica unor oficiali de la Bucureşti, care spun că se vor bate la Bruxelles pentru ca Moldovei să i se ofere statutul de asociat al UE şi să-i ajungem din urmă pe cei din statele din Balcani?

Dan Alexe
: Încă o dată, statutul de asociat, nu e statut de candidat. Ăsta e un lucru. Al doilea lucru e că Bucureştiul are agenda sa personală şi pe de altă parte nu trebuie de uitat că Moldova depinde de bunele relaţii cu România. România poate bloca prin veto absolut orice statut al Moldovei şi orice negocieri cu UE. Este ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, recent între Croaţia şi Slovenia, două foste republici iugoslave, Slovenia e membru al UE, iar Croaţia este candidat în curs de negociere. Or, Slovenia, pentru o problemă de delimitare a spaţiului maritim, a putut să blocheze cu foarte mare succes negocierile Croaţiei. Deci, Moldova depinde de România.

Elena Cioina
: Dan, ce ar putea să ofere acum UE Chişinăului?

Dan Alexe: Ar putea să ofere perspectiva unor împrumuturi, care să permită economiei să se stabilizeze în perspectiva unor negocieri mai profitabile cu FMI. Ar putea să ofere promisiunea ridicării vizelor, ceea ce pentru majoritatea statelor din Europa, are o importanţă practică. Mai multe ţări sunt agasate de perspectiva României de a oferi paşapoarte moldovenilor şi atunci capitalele europene ar prefera să ridice viza moldovenilor, pentru ca aceştia să nu mai aibă nevoie să ceară cetăţenie românească. Şi tot aşa ar putea să ofere şi va oferi de altfel, acel Acord de Asociere.