Secretarul general Rasmussen consideră că ameninţările comune împing spre o astfel de relaţie
Noul Secretar general al Aliantei Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a declarat recent ca va cauta, pe perioada mandatului sau la cirma acestei organizatii, sa convinga Rusia ca NATO nu–i „este dusman” si , pe de alta parte, nici nu crede ca Rusia ar reprezenta o amenintare la adresa Aliantei. Noul secretar general al NATO a mai spus si ca Georgia si Ucraina vor face parte din Alianta la un moment dat. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobiakas i-a adresat mai multe intrebari secretarului general al NATO.
Corespondentul nostru a vrut sa stie mai intii ce il face pe Secretarul general al NATO sa creada ca Rusia ar dori, intr-adevar, o relatie strategica cu NATO?
Anders Fogh Rasmussen: Motivul pentru care sunt optimist este ca, pina la urma, exista o multime de amenintari comune. Am vorbit despre Afganistan – Rusia cunoaste bine Afganistanul din perioada sovietica. Asa ca avem un interes comun in stabilizarea Afganistanului. Apoi, terorismul. Rusia a suferit si ea din cauza terorismului, asa incit avem un interes comun sa luptam impotriva lui. Al treilea exemplu este proliferarea armelor de distrugere in masa. Nici Rusia si nici noi nu avem vreun interes in a le prolifera. Apoi pirateria. Ea afecteaza si Rusia astazi. Si chiar si apararea anti racheta, cred ca si aici avem un interes comun, asa cum e dezarmarea si controlul armamentelor, ca sa dau doar citeva exemple. Si cred ca in aceste domenii trebuie sa ne concentram cu Rusia pe o colaborare practica . Stiu ca sunt alte domenii in care avem dispute – Georgia, de exemplu, si extinderea NATO. Aici suntem fermi in principiile noastre. Dar aceste dispute nu trebuie sa umbreasca faptul ca avem interese comune in alte domenii si acesta este punctul meu de plecare.
Corespondentul nostru l-a intrebat pe secretarul general al NATO, daca crede ca Rusia impartaseste si ea aceste opinii si va fi mai inclinata spre colaborarea cu NATO in viitor.
Anders Fogh Rasmussen: Ei bine, nu voi spune ca va fi usor, dar ca nou Secretar general am primit semnale de la Moscova ca sunt interesati intr-un nou inceput si acesta este si punctul meu de plecare. Pentru ca eu cred ca cel mai bun instrument pentru a asigura stabilitatea si securitatea in toate tarile Europei este sa reducem tensiunile dintre Rusia si aliatii NATO. Asa ca, avem un interes comun de a crea un parteneriat strategic intre NATO si Rusia.
Si ce ar cere Rusia in schimb ?! a intrebat Ahto Lobiakas, corespondentul nostru.
Anders Fogh Rasmussen: Nu cred ca trebuie sa vorbim despre concesii – nici din partea NATO si nici din partea Rusiei, pentru ca acesta este o varianta din care nimeni nu cistiga nimic. Citeodata am impresia ca exista grupuri care cred ca nu se castiga nimic astfel. Dar nu este asa! Toti am putea beneficia de o relatie imbunatatita. Asa ca, in loc de a vorbi despre concesii, am putea vorbi despre cum am putea merge mai departe, cu scopul de a imbunatati securitatea Europei. Si cred ca apararea anti racheta ar fi un bun exemplu, pentru ca au existet voci care s-au intrebat daca americanii si-au schimbat planurile defensive ca sa faca pe placul Rusiei. A fost o concesie americana ? Nu. Noul sistem defensiv este de fapt mai bun decit cel vechi pentru ca el poate fi desfasurat mai repede decit ar fi putut vechile planuri. Sistemul ii poate include pe toti aliatii, ii poate apara pe toti. Asa ca, este un exemplu de cum putem sa cistigam cu totii, iar Rusia nu poate spune ca noi construim acest sistem care este directionat impotriva lor. Asa ca acesta este un exemplu care ne arata ca nu e deloc o varianta din care nimeni nu cistiga. Dimpotriva. Toti putem cistiga.
Chiar si Polonia si Cehia ?
Anders Fogh Rasmussen: Da. Polonia si Cehia ar putea sa fie si ele incluse in noul sistem. si lucrul important este ca noul sistem o sa fie functional mai curind decit vechiul. Asa ca vor fi aparate mai devreme decit inainte.
Rusia a facut recent manevre militare de amploare la granita cu tarile baltice. Exista planuri ale Aliantei care sa apere tarile baltice ?
Anders Fogh Rasmussen: Mai intii lasati-ma sa subliniez ca, bineinteles, ca avem planuri si aranjamente care sa asigure securitatea , protectia si apararea tuturor natiunilor noastre aliate, inclusiv cele 3 tari baltice. Asta in primul rind, si e foarte important sa intelegem ca asa este. Hotarirea noastra de a aplica Articolul 5 al tratatului nostru este foarte puternica. Nimeni nu se indoieste de asta. In al doilea rind, noi am urmarit cu atentie si am monitorizat exercitiile Rusiei. Este convingerea mea ferma ca aceste exercitii nu reprezinta o amenintare pentru nici un membru NATO. Dar, bineinteles ca vreau sa fac un apel catre rusi sa inteleaga ca astfel de exercitii pot trezi ingrijorari in anumite tari si ca masurile de cistigare a increderii sunt o parte foarte importanta a cooperarii noastre. Dar, inca o data spun, exista planuri si aranjamente militare care sa apere orice aliat.
Dar impotriva cui ar putea NATO sa apere tarile baltice ? a intrebat Ahto Lobiakas, corespondentul nostru.
Anders Fogh Rasmussen: Impotriva oricui le-ar putea ameninta. Dar trebuie sa intelegeti ca esenta NATO consta in articolul 5, in apararea colectiva ( daca un membru NATO este atacat, intreaga alianta se considera atacata) si vreau sa subliniez ca asta a fost timp de 60 de ani ratiunea de a fi a Aliantei, misiunea ei, si va continua sa fie asa. Cred ca va fi si in continuare un element de baza al viitorului nostru concept strategic.
Ati fi pregatit sa puneti cuvintele „ Rusia”, „tarile baltice „ si „ aparare”, in aceeasi propozitie ? Este Rusia o amenintare pentru tarile baltice ?
Anders Fogh Rasmussen: Lasati-ma sa subliniez ca nu consider Rusia o amenintare pentru tarile baltice sau pentru orice alta natiune a Aliantei. si acesta este un al punct al meu de plecare – nu consider Rusia o amenintare pentru NATO. Si cred ca este una din sarcinile mele cele mai importante de a–i convinge pe rusi ca NATO nu este un dusman al Rusiei. NATO nu este indreptat impotriva Rusiei. De aceea trebuie sa cream un parteneriat strategic. Daca Rusia este amenintata, cu siguranta ca nu este amenintata dinspre Occident. Ci dinspre Sud. Asta daca vrem sa fim foarte sinceri. Si cred ca liderii politici din Rusia sunt constienti de asta. Asta este ! Asa ca, plecind de la asta, cred ca noi trebuie sa ne concentam pe colaborarea noastra practica in domenii in care avem interese comune.
Asadar, a intrebat mai departe corespondentul Europei Libere, Ahto Lobiakas, NATO are interese comune cu Rusia, Rusia si NATO percep la fel amenintarile comune, si daca exista dispute, ele trebuie vazute ca fiind secundare intereselor ...
Anders Fogh Rasmussen: Nu, nu secundare... Sa nu faceti aceasta greseala ( de intelegere). Sunt adeptul principiului de baza al integritatii teritoriale a Georgiei si a altor state...
Aici vroiam sa ajung, continua corespondentul nostru. Ce s-a intimplat cu Georgia ?
Anders Fogh Rasmussen: Sunt atasat principiului politicii usilor deschise si aceasta politica a usilor deschise ale aliantei va continua . Si nici o tara din afara NATO nu poate opune veto fata de deciziile Aliantei de extindere. Eu sunt ferm pe acest principiu. Aceste principii nu sunt subordonate. Dar spunind asta, si fiind fermi in aceste principii, asta nu inseamna ca vom lasa ca ele sa umbreasca interesele noastre comune in alte zone si ca, in aceste domenii, trebuie sa ne concentram pe colaborarea noastra practica. Si de aceea am lansat ideea sa elaboram o revizuire comuna, intre NATO si Rusia, a amenintarilor si provocarilor, sa identificam zonele in care avem interese comune si sa colaboram in aceste domenii. Veti spune ca noi consideram interesele si principiile la fel de importante. Discutam. Vom continua sa discutam si vom colabora in mod practic unde va fi in interesul nostru comun.
Dar, a continuat corespondentul Europei Libere, daca Georgia n-a fost de ajuns, ce ar trebui sa se intimple pentru a pune valorile deasupra intereselor ?
Anders Fogh Rasmussen: Alianta noastra se bazeaza pe valori si de aceea, la summitul de la Bucuresti in 2008 am spus clar ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale NATO, daca, bineinteles, vor indeplini criteriile necesare. Calitatea de membru NATO nu se obtine automat. Este o posibilitate, daca o tara indeplineste criteriile cerute.
Continuind interviul cu intrebari despre situatia din Afganistan, Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmusen a fost intrebat cum vede aceasta tara peste 5 sau 10 ani.
Anders Fogh Rasmussen: Scopul nostru este de a impiedica Afganistanul sa redevina un loc în care teroristii sa fie in siguranta. Si criteriul meu de a evalua succesul este ca Afganistanul sa preia responsabilitatea de a trece de la problemele de securitate la cele de dezvoltare. Si, la nivelul securitatii, afganii sa poata sa preia asigurarea propriei lor securitati, provincie dupa provincie, cu cit se dezvolta capacitatile fortelor lor de securitate.
Respectarea drepturilor omului, drepturilor femeii, democratia, sunt vreunele din aceste valori suficiente pentru a functiona ca linii de evaluare a succesului ?
Anders Fogh Rasmussen: Guvernul afgan trebuie sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat international, inclusiv sa respecte drepturile omului. De aceea sustin organizarea unei conferinte in care sa putem reinnoi contractele intre comunitatea internationala si guvernul afgan, pentru ca noile autoritati sa inteleaga ca aceasta este o preconditie a continuarii sprjinului international pentru continuarea dezvoltarii Afganistanului. Este o preconditie pentru a continua contributiile internationale pentru Afganistan. Guvernul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa indeplineasca aceste cerinte – sa caute sa aiba o guvernare ce poate fi trasa la raspundere, sa inteteasca lupta impotriva coruptiei si sa respecte drepturile omului, inclusiv, bineinteles, drepturile femeii.
A declarat in exclusivitate corespondentului nostru la Bruxelles, Ahto Lobiajas, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Corespondentul nostru a vrut sa stie mai intii ce il face pe Secretarul general al NATO sa creada ca Rusia ar dori, intr-adevar, o relatie strategica cu NATO?
Afganistanul, terorismul, pirateria
Corespondentul nostru l-a intrebat pe secretarul general al NATO, daca crede ca Rusia impartaseste si ea aceste opinii si va fi mai inclinata spre colaborarea cu NATO in viitor.
Anders Fogh Rasmussen: Ei bine, nu voi spune ca va fi usor, dar ca nou Secretar general am primit semnale de la Moscova ca sunt interesati intr-un nou inceput si acesta este si punctul meu de plecare. Pentru ca eu cred ca cel mai bun instrument pentru a asigura stabilitatea si securitatea in toate tarile Europei este sa reducem tensiunile dintre Rusia si aliatii NATO. Asa ca, avem un interes comun de a crea un parteneriat strategic intre NATO si Rusia.
Si ce ar cere Rusia in schimb ?! a intrebat Ahto Lobiakas, corespondentul nostru.
Noul sistem anti-rachetă este mai bun pentru că îi poate include pe toţi aliaţii
Chiar si Polonia si Cehia ?
Anders Fogh Rasmussen: Da. Polonia si Cehia ar putea sa fie si ele incluse in noul sistem. si lucrul important este ca noul sistem o sa fie functional mai curind decit vechiul. Asa ca vor fi aparate mai devreme decit inainte.
Rusia a facut recent manevre militare de amploare la granita cu tarile baltice. Exista planuri ale Aliantei care sa apere tarile baltice ?
Esenţa NATO constă în apărarea colectivă
Dar impotriva cui ar putea NATO sa apere tarile baltice ? a intrebat Ahto Lobiakas, corespondentul nostru.
Anders Fogh Rasmussen: Impotriva oricui le-ar putea ameninta. Dar trebuie sa intelegeti ca esenta NATO consta in articolul 5, in apararea colectiva ( daca un membru NATO este atacat, intreaga alianta se considera atacata) si vreau sa subliniez ca asta a fost timp de 60 de ani ratiunea de a fi a Aliantei, misiunea ei, si va continua sa fie asa. Cred ca va fi si in continuare un element de baza al viitorului nostru concept strategic.
Ati fi pregatit sa puneti cuvintele „ Rusia”, „tarile baltice „ si „ aparare”, in aceeasi propozitie ? Este Rusia o amenintare pentru tarile baltice ?
Nu consider Rusia o ameninţare pentru NATO
Asadar, a intrebat mai departe corespondentul Europei Libere, Ahto Lobiakas, NATO are interese comune cu Rusia, Rusia si NATO percep la fel amenintarile comune, si daca exista dispute, ele trebuie vazute ca fiind secundare intereselor ...
Anders Fogh Rasmussen: Nu, nu secundare... Sa nu faceti aceasta greseala ( de intelegere). Sunt adeptul principiului de baza al integritatii teritoriale a Georgiei si a altor state...
Aici vroiam sa ajung, continua corespondentul nostru. Ce s-a intimplat cu Georgia ?
Anders Fogh Rasmussen: Sunt atasat principiului politicii usilor deschise si aceasta politica a usilor deschise ale aliantei va continua . Si nici o tara din afara NATO nu poate opune veto fata de deciziile Aliantei de extindere. Eu sunt ferm pe acest principiu. Aceste principii nu sunt subordonate. Dar spunind asta, si fiind fermi in aceste principii, asta nu inseamna ca vom lasa ca ele sa umbreasca interesele noastre comune in alte zone si ca, in aceste domenii, trebuie sa ne concentram pe colaborarea noastra practica. Si de aceea am lansat ideea sa elaboram o revizuire comuna, intre NATO si Rusia, a amenintarilor si provocarilor, sa identificam zonele in care avem interese comune si sa colaboram in aceste domenii. Veti spune ca noi consideram interesele si principiile la fel de importante. Discutam. Vom continua sa discutam si vom colabora in mod practic unde va fi in interesul nostru comun.
Dar, a continuat corespondentul Europei Libere, daca Georgia n-a fost de ajuns, ce ar trebui sa se intimple pentru a pune valorile deasupra intereselor ?
Anders Fogh Rasmussen: Alianta noastra se bazeaza pe valori si de aceea, la summitul de la Bucuresti in 2008 am spus clar ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale NATO, daca, bineinteles, vor indeplini criteriile necesare. Calitatea de membru NATO nu se obtine automat. Este o posibilitate, daca o tara indeplineste criteriile cerute.
Continuind interviul cu intrebari despre situatia din Afganistan, Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmusen a fost intrebat cum vede aceasta tara peste 5 sau 10 ani.
Anders Fogh Rasmussen: Scopul nostru este de a impiedica Afganistanul sa redevina un loc în care teroristii sa fie in siguranta. Si criteriul meu de a evalua succesul este ca Afganistanul sa preia responsabilitatea de a trece de la problemele de securitate la cele de dezvoltare. Si, la nivelul securitatii, afganii sa poata sa preia asigurarea propriei lor securitati, provincie dupa provincie, cu cit se dezvolta capacitatile fortelor lor de securitate.
Respectarea drepturilor omului, drepturilor femeii, democratia, sunt vreunele din aceste valori suficiente pentru a functiona ca linii de evaluare a succesului ?
Anders Fogh Rasmussen: Guvernul afgan trebuie sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat international, inclusiv sa respecte drepturile omului. De aceea sustin organizarea unei conferinte in care sa putem reinnoi contractele intre comunitatea internationala si guvernul afgan, pentru ca noile autoritati sa inteleaga ca aceasta este o preconditie a continuarii sprjinului international pentru continuarea dezvoltarii Afganistanului. Este o preconditie pentru a continua contributiile internationale pentru Afganistan. Guvernul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa indeplineasca aceste cerinte – sa caute sa aiba o guvernare ce poate fi trasa la raspundere, sa inteteasca lupta impotriva coruptiei si sa respecte drepturile omului, inclusiv, bineinteles, drepturile femeii.
A declarat in exclusivitate corespondentului nostru la Bruxelles, Ahto Lobiajas, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.