Jose Manuel Barosso pe cale să-şi piardă răbdarea faţă de Vaclav Klaus

Jose Manuel Barroso şi premierul ceh Jan Fischer

Preşedintele Klaus trebuie să respecte Europa"
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a continuat sa faca presiuni asupra presedintelui Cehiei, euroscepticul Vaclav Klaus pentru a semna Tratatul de la Lisabona, un fel de constitutie europeana, aprobata pina acum de toate celelalte 26 de tari ale Uniunii. Dupa o intrevedere cu premierul in exercitiu de la Praga, Jan Fischer, presedintele Comisiei Europene a subliniat ca nu intra in discutie o modificare a tratatului. Relatarea corespondentului nostru Ahto Lobiakas este rezumatade Oana Serafim

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a reusit cu greu sa-si stapineasca nemultumirea legata de recentele declaratii facute de euroscepticul presedinte ceh Vaclav Klaus, declaratii in care lasa sa se inteleaga ca nu intentioneaza sa semneze tratatul de la Lisabona, chiar daca parlamentul tarii sale l-a ratificat, cerind ca el sa fie insotit de anumite protocoale prin care Cehia sa fie asigurata ca asa numitele decrete Benes, emise dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu vor fi abrogate si germanii sudeti, expulzati din Boemia, nu isi vor redobindi proprietatile confiscate.

Presedintele Comisiei Europene a spus ca singura instanta care ar putea sa ii dea presedintelui Cehiei argumente pentru a nu semna tratatul ar fi Curtea Constitutionala, care urmeaza sa se pronunte pe 27 octombrie asupra constitutionalitatii tratatului: "Presupunind ca aceasta Curte Constitutionalava ajunge la concluzia ca nu exista nici o contradictie intre prevederile Tratatului de la Lisabona si Constitutia Cehiei, consideram ca nu exista nici un motiv pentru care Republica Ceha sa nu isi respecte angajamentele facute fata de celelalte state membre si fata de institutiile europene". Presedintele Klaus, a spus Barosso ferm, trebuie sa respecte Europa.

Declaratiile de vineri ale presedintelui ceh au complicat si mai mult pozitia premierului in exercitiu Jan Fischer, care s-a vazut obligat, inca odata sa dea asigurari ca presedintele tarii sale, va semna pina la urma tratatul. Fischer a spus ca o modalitate de a depasi impasul ar fi sa se ataseze tratatului o declaratie politica prin care decretele Benes sa ramina in vigoare, iar ulterior sa se adauge un protocol cu valoare de lege.

Orice alta concesie din partea Uniunii, a spus presedintele Comisiei Europene este de neacceptat, pentru ca ar insemna reluarea intregului proces de ratificare a Tratatului.

Corespondentul nostru spune ca oficialitati de la Bruxelles si din alte capitale europene cred ca aducerea in discutie a decretelor Benes ar fi o falsa scuza, si ca, de fapt Vaclav Klaus nu ar intentiona sa semneze tratatul. In cautarea de argumente care sa functioneze si sa il convingape euroscepticul presedinte sa semneze, Barosso a spus ca un presedinte ales de parlament, asa cum se intimplain Cehia, nu ar avea dreptul sa se opuna unei decizii a parlamentului care l-a ales si care a ratificat tratatul.

Nu este simplu de banuit de ce a abordat presedintele ceh aceasta atitudine. Unii critici ai sai noteaza ca miine el se va afla la Moscova, unde atitudinea sa este privita cu multa admiratie.

Partidul ecologist ceh a cerut astazi inceperea procedurilor de suspendare a presedintelui, dar nici un alt partid nu a parut sa impartaseasca ideea. Potrivit constitutiei Cehiei, un presedinte nu poate fi suspendat decit daca comite un act de inalta tradare si, scrie corespondentul nostru, sunt foarte putine sanse ca acest lucru sa se intimple sub guvernul Jan Fischer. Asa incit, suspense-ul continua in legatura cu viitorul Tratatului de la Lisabona si , implicit cu reforma Uniunii Europene.